|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: glina 29-05-2014, 13:39 |
carisma 1.6 czyy |
Autor |
Wiadomość |
konradsd
Forumowicz
Auto: nic
|
Wysłany: 14-05-2009, 15:46 carisma 1.6 czyy
|
|
|
witam wszystkich od paru dni obserwuje i czytam, i rowzniez chce zadac ytanie a mianowicie za jakis czas kupuje wlasnie carisme kwota jaka dysponuje to 12t-13ys, auto bede kupowal w niemczech, na samo auto planuje wydac jakies 10 moze 11 tys, ,
1. czy za ta kwote smialo mam brac rocznik 99 czy bezpieczniej bedzie 98, chodzi mi o to czy porpostu 10 tys t nie jest za malo na rocznik 99?
2. ktory z silnikow jest bardziej niezawodny 16 czy 18GDi sam bardziej jestem przekonany do tego 18 troche sie naczytalem
3. czy znacie procz autoscauta i mobile jakies inne serwisy z autami za granica
4. na co mam zworcic szczegolna uwage, jest to mojhepierwsze auto i szczeze boje sie ze wtopie siano i pozniej bede je calyczas naprawial, wiem ze na odleglosc i po omacku ciezko napsiac ale chce chociaz miec minimum wiedzy
jak znajdejakis model ktory bede chcial kupic wstawie g tutaj i pomozecie mi mozelepiej ocenic
pozdrawiam wszystkich Carismowców |
|
|
|
 |
barthez2183
Mitsumaniak 01354/KMM

Auto: Carisma 1.9 DID, XF106.460
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 14-05-2009, 17:48
|
|
|
ad.3 zobacz ten temat http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=36627 |
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
 |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 15-05-2009, 09:45
|
|
|
konradsd napisał/a: | czy za ta kwote smialo mam brac rocznik 99 czy bezpieczniej bedzie 98, chodzi mi o to czy porpostu 10 tys t nie jest za malo na rocznik 99? |
wg mnie mniejsza uwage poswiecaj rocznikowi a wieksza stanowi technicznemu, osobiscie wolalbym auto rok czy 2 starsze niz nowsze i zajechane jakies...
konradsd napisał/a: | ktory z silnikow jest bardziej niezawodny 16 czy 18GDi sam bardziej jestem przekonany do tego 18 troche sie naczytalem |
jesli sa zadbane to oba sa bezawaryjne, jesli sa zaniedbane to kazdy niezaleznie od marki silnik bedzie awaryjny
w 1,6 masz skrzynie biegow z enault w ktorej trzeba wymieniac tulejki co jakis czas, GDI ma japonska skrzynie biegow bezobslugowa
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 15-05-2009, 10:39
|
|
|
W 1.6 jest tańszy osprzęt i tańsza obsługa, można założyć gaz, (czego nie polecam). Oba silniki, jeżeli się dba nie do zajechania. GDI to Czarna magia dla mechaników, 1.6 to tylko zjawisko paranormalne . Co do tej bezobsługowości skrzyni w GDI polemizowałbym, kilka osób ma z nią problemy, wszystko zależy, kto i jak tym samochodem jeździł. Czyli jak napisał Robson86 szukać niezarżniętego egzemplarza, nieważne jakiej pojemności, chyba że chodzi o moc (1.6-90KM, 100KM 1.8GDI 125KM, 122KM). W 1.6 zwracać uwagę na ewentualne wycieki ze skrzyni, w GDI falowanie obrotów i stukanie kasowników luzów zaworowych (nie powinny stukać na rozgrzanym silniku). We wszystkich sprawdzać czy po przekręceniu kluczyka zapala się "check engine" i po kilku sekundach gaśnie. Stary numer w przypadku błędów to wyciąganie żarówki, lub podłączanie jej do kontrolki alternatora, która gaśnie po odpaleniu. |
_________________ Mitsumaniaku !!! Tutaj Download (u góry strony). |
|
|
|
 |
konradsd
Forumowicz
Auto: nic
|
Wysłany: 16-05-2009, 13:08
|
|
|
dzieki za odpowiedzi troche tych informacji na ktore mam zwrocic uwage jest, jak juz bede wiedzial co chce wziasc wrzuce na forum podpowiecie mi troche, dzieki pozdro |
|
|
|
 |
|
|