Wycieraczki? |
Autor |
Wiadomość |
skaut
Mitsumaniak per aspera ad astra
Auto: Outlander 2,2 6 TC-SST 156KM
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-11-2010, 23:01 Wycieraczki?
|
|
|
Koledzy od dzisiaj zacznę narzekać na Outka. Ori wycieraczki to totalne dno?!?!
Rozmazują wodę na szybie, że aż miło. Mimo nawiewu skierowanego na szybę na gumowych piórach zamarzała woda i tworzyły się sopelki lodu. Nie da się tego nawet usunąć mechanicznie, bo szybciej odpadnie cała wycieraczka.
Czy TTTM?
Jak zaradzić temu?
Pzdr |
_________________ Auta obecnie:
Outlander 2,2 6 TC-SST 156KM
Peugeot Partner II Tepee 1,6 90KM
Kangoo 1,5 dCi 68KM - SPALIŁ SIĘ
VW T5 1,9 TDI 105KM - SPRZEDANY |
|
|
|
 |
Mariusz4
Mitsumaniak
Auto: Outlander II 2.2
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 149 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 29-11-2010, 23:17 Re: Wycieraczki?
|
|
|
skaut napisał/a: | Koledzy od dzisiaj zacznę narzekać na Outka. Ori wycieraczki to totalne dno?!?!
Rozmazują wodę na szybie, że aż miło. Mimo nawiewu skierowanego na szybę na gumowych piórach zamarzała woda i tworzyły się sopelki lodu. Nie da się tego nawet usunąć mechanicznie, bo szybciej odpadnie cała wycieraczka.
Czy TTTM?
Jak zaradzić temu?
Pzdr |
u mnie wycieraczki zaczęły mazać po 2.5 roku samochód ma prawie 3 lata i ciągle mam ori wycieraczki, zmienię na wiosnę
pozdrawiam,
Mariusz |
|
|
|
 |
wowo
Forumowicz

Auto: Outlander 2008 2.0 D Intense+
|
Wysłany: 29-11-2010, 23:20
|
|
|
skaut, a tak trochę OT - czy w nowym OII nie masz problemu z parowaniem szyb przy takiej pogodzie. Ja mam włączoną klimę na auto i po chwili jazdy szyby zachodzą mi mgłą. Muszę ustawić na nawiew na szybę i dopiero wtedy szyby odparowują. Było to już wałkowane na tym forum - odparowanie szyb
Ciekawi mnie czy w nowej wersji poradzili sobie ze sterowaniem klimy... |
_________________ W końcu dojrzałem - Outek to optymalny wybór |
|
|
|
 |
Mariusz4
Mitsumaniak
Auto: Outlander II 2.2
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 149 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 29-11-2010, 23:31
|
|
|
wowo napisał/a: | skaut, a tak trochę OT - czy w nowym OII nie masz problemu z parowaniem szyb przy takiej pogodzie. Ja mam włączoną klimę na auto i po chwili jazdy szyby zachodzą mi mgłą. Muszę ustawić na nawiew na szybę i dopiero wtedy szyby odparowują. Było to już wałkowane na tym forum - odparowanie szyb
Ciekawi mnie czy w nowej wersji poradzili sobie ze sterowaniem klimy... |
też mi parowały. kilka dni temu wymieniłem filtr kabinowy (ostatnio wymieniany w marcu) i problem zniknął - bez włączania klimy.
pozdrawiam,
Mariusz |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 30-11-2010, 00:23 Re: Wycieraczki?
|
|
|
skaut napisał/a: | Koledzy od dzisiaj zacznę narzekać na Outka. Ori wycieraczki to totalne dno?!?!
Czy TTTM?
Jak zaradzić temu?
Pzdr |
Ja w marcu wymienilem komplet na Bosch Aerotwin. Jakość bajka i cena 150 zł za komplet na przód. Ori to jakieś abstrakcyjne 380zł. |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
skaut
Mitsumaniak per aspera ad astra
Auto: Outlander 2,2 6 TC-SST 156KM
|
Wysłany: 30-11-2010, 09:18
|
|
|
Do wczorajszego dnia nie narzekałem. Tylko przeżyłem zdziwienie, gdy woda zaczęła zamarzać na piórach wycieraczek. Nijak tego nie można usunąć. Efekt był taki, że pół przedniej szyby zamrożona i zamazana bardzo ograniczając widoczność.
mitsu00, czy Twoje Bosch Aerotwin nie "zamarzają"? A do tej pory ori dawały radę w Szwecji lub w Alpach?
Pzdr |
_________________ Auta obecnie:
Outlander 2,2 6 TC-SST 156KM
Peugeot Partner II Tepee 1,6 90KM
Kangoo 1,5 dCi 68KM - SPALIŁ SIĘ
VW T5 1,9 TDI 105KM - SPRZEDANY |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 30-11-2010, 09:20 Re: Wycieraczki?
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | Bosch Aerotwin. |
A to ciekawe bo zmieniłem kiedyś ze zużytego Valeo na Bosha AeroTwin i od nowości gorzej ścierały niż te Valeo. Po 4 miesiącach wywaliłem. Denso też mogę polecić. Nigdy więcej Bosha (i nie żadna podróba prosto z IC). |
|
|
|
 |
karol_alasz
Mitsumaniak 01425/KMM
Auto: OII Instyle'09 Navi
Pomógł: 4 razy Dołączył: 23 Lut 2008 Posty: 751 Skąd: Zachodnia Ukraina (Szczecin)
|
Wysłany: 30-11-2010, 09:51
|
|
|
skaut napisał/a: | mitsu00, czy Twoje Bosch Aerotwin nie "zamarzają"? A do tej pory ori dawały radę w Szwecji lub w Alpach? |
mitsu00 ma wersję z podgrzewanym elektrycznie dołem szyby - na wycieraczki właśnie ("szwedzki stół" )
[ Dodano: 30-11-2010, 09:52 ]
krzychu napisał/a: | A to ciekawe bo zmieniłem kiedyś ze zużytego Valeo na Bosha AeroTwin i od nowości gorzej ścierały niż te Valeo |
Może ma znaczenie krzywizna szyby i na Outkach jednak dają radę... |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 30-11-2010, 10:29
|
|
|
karol_alasz napisał/a: | mitsu00 ma wersję z podgrzewanym elektrycznie dołem szyby - na wycieraczki właśnie ("szwedzki stół" ) | Zgadza się, ale tydzień temu chyba ta wiązka mi się zepsuła, bo w ASO powiedzieli że trzeba wymienić całą szybę na gwarancji......Hehehehe, nawet lepiej bo mialem kilka odprysków od kamyczków, a teraz dadza nówkę sztukę
karol_alasz napisał/a: | krzychu napisał/a:
A to ciekawe bo zmieniłem kiedyś ze zużytego Valeo na Bosha AeroTwin i od nowości gorzej ścierały niż te Valeo
Może ma znaczenie krzywizna szyby i na Outkach jednak dają radę... | Napewno ma, bo testowałem tez te VALEO i wywalilem po 1 dniu bo zaczęły cholernie skrzypieć i szorować po szybie. Sprawdzilem 3 komplety, myśląc że w tych pierwszych była sparciała guma, ale efekt był identyczny. Z Bosha jestem mega zadowolony. skaut napisał/a: | Nijak tego nie można usunąć. Efekt był taki, że pół przedniej szyby zamrożona i zamazana bardzo ograniczając widoczność.
mitsu00, czy Twoje Bosch Aerotwin nie "zamarzają"? A do tej pory ori dawały radę w Szwecji lub w Alpach? | Ja rano wcześniej zimą robiłem tak zanim odjeżdżałem kojotem: spryskiwalem szybe odmrażaczem, łącznie z piórami wycieraczek. Dodatkowo szczotką do śniegu czyściłem pióra z lodu. Teraz w Szwecji mam garaż podziemny, więc zawsze jest cieplutko, nawet jak na zewnątrz ostatnio było -25st. w nocy |
Dominik |
|
|
|
 |
michu300
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0DiD
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Maj 2010 Posty: 334 Skąd: okolice 3city
|
Wysłany: 30-11-2010, 11:51
|
|
|
Ja ma swoje wycieraczki ori od nowości pół roku i niestety po pierwszych mrozach - do wywalenia...
Co do parowania szyby - też mi paruje, stąd wniosek, że w nowym OII niczego w tej kwestii nie poprawili. Mój patent jest taki, że mam nawiew na szybę, albo szyba/nogi (opcja auto się niestety nie sprawdza). |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 30-11-2010, 11:59
|
|
|
michu300 napisał/a: | Ja ma swoje wycieraczki ori od nowości pół roku i niestety po pierwszych mrozach - do wywalenia... |
Jak można zniszczyć wycieraczki po pólrocznym użytkowaniu? Ja swoje ori wymieniłem po ponad 2 latach, bo guma juz stwardniała i zaczęła szurać po szybie.... A w kwestii parowania szyb, to kupilem niedawno w Norrauto jakis preparat przeciw parowaniu szyb od wewnątrz. Czerwono/szara buteleczka z -Nano coś tam w nazwie. Zaaplikowałem i chyba działa, bo szybki juz tak nie parują. Ale generalnie zasada jest taka: zawsze w miare mozliwości suche dywaniki, czyste szyby od wewnatrz i nowy filtr kabinowy. |
Dominik |
|
|
|
 |
michu300
Forumowicz

|
Wysłany: 30-11-2010, 12:04
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | michu300 napisał/a: | Ja ma swoje wycieraczki ori od nowości pół roku i niestety po pierwszych mrozach - do wywalenia... |
Jak można zniszczyć wycieraczki po pólrocznym użytkowaniu? Ja swoje ori wymieniłem po ponad 2 latach, bo guma juz stwardniała i zaczęła szurać po szybie.... |
Nie wiem, może nie owijałem ich szmatką przed nocą, niestety misiek stoi pod domem (w garażu parkuje Punto żony ) ... Poza tym te wycieraczki ciągle coś wycierają . |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 30-11-2010, 12:09
|
|
|
michu300 napisał/a: | Nie wiem, może nie owijałem ich szmatką przed nocą, niestety misiek stoi pod domem (w garażu parkuje Punto żony ) ... Poza tym te wycieraczki ciągle coś wycierają . |
Jeżli włączyłeś rano wycieraczki i uprzednio nie sprawdzileś czy guma nie przymarzła do szyby, to rozumiem. Nie wolno nigdy ich włączać zanim nawiew nie rozmrozi najgorszego lodu. Ja psikam wieczór wczesniej prewencyjnie rozmrażaczem w miejscu gdzie guma ma stycznośc z szybą. ale zawsze sprawdzam czy nie ma lodu na gumie zanim odjadę z miejsca. Inaczej będą robiły syf na szybie. |
Dominik |
|
|
|
 |
michu300
Forumowicz

|
Wysłany: 30-11-2010, 12:39
|
|
|
Ja się kurczę zawsze gdzieś spieszę, nie mam czasu na sprawdzanie no i tak to się kończy... |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 30-11-2010, 12:45
|
|
|
michu300 napisał/a: | Ja się kurczę zawsze gdzieś spieszę, nie mam czasu na sprawdzanie no i tak to się kończy... |
To je chociaż odchyl na noc |
Dominik |
|
|
|
 |
|