Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Kupilem Sigme - zaczynam "inwestować":)
Autor Wiadomość
slawekdr 
Forumowicz

Auto: Sigma Wagon 3,0 12V
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-07-2009, 21:31   Kupilem Sigme - zaczynam "inwestować":)

Cześć,
Od wczoraj jestem posiadaczem Sigmy (nie wiem jeszcze czy szczęśliwym:)) wiec na początek chciałem się przywitać. A szczególnie witam grono z Wrocławia:)

Auto - kombiak z 94 roku. Nic więcej narazie nie wiem. W sumie to przypadkiem trafiłem na to autko i postanowiłem go kupić. A dodam że nie mam doświadczenia z japończykami.

Auto nie jest w stanie idealnym ale jeździ - to na początek najważniejsze. Ale to oznacza też,że muszę trochę zainwestować, aby jeździć spokojnie.

I już mam kilka pytań - może jesteście w stanie pomóc:
1. Pompa paliwa (wyje jak młynek do kawy) - są różne rodzaje czy poprostu kupuję do Sigmy kombi 3,0 6V 12V i będzie pasowała?
2. Amortyzatory (bez ECS) - KYB? może ktoś podać nr kat. przód? Będzie łatwiej szukać. Prawy strasznie wali:)
3. Klocki przód/tył - podobnie -1 rodzaj czy różne wersje i trzeba szukać?
4. Ma ktoś klapę bagażnika na zbyciu bez korozji - wszak moja ma dziury:))
5. A może jakiś sklep we Wrocławiu polecacie?

Tyle na początek - z góry będę wdzięczny za pomoc, gdyż z takim autem doświadczenia jeszcze nie mam:)

Pozdrawiam
S.

kociniak08 
Forumowicz

Auto: Sigma 3.0 12V kombi 95r
Wysłany: 13-07-2009, 22:04   

w szukaniu czesci wystarczy ze podasz silnik i rodzaj nadwozia z tego co wiem to w wiekszosci byly takie same bezproblemu kupisz klocki czy amortyzator, pompy paliwa z pewnoscia tez sie nie roznily od siebie. Z tego co slyszalem to lepszy od KYB jest hart masz link do allegro http://moto.allegro.pl/it...1992_przod.html

Zycze milej wspolpracy z Sigma:)

kosior1975
[Usunięty]

Wysłany: 13-07-2009, 22:21   

oj kociniak08, nie wprowadzaj kolegi w błąd
zaczniemy na wstępie ze milo nam powitać kolejnego szczęśliwce sigmy
A teraz odpowiem na twoje pytania
- pompa paliwa jest taka sam dla wszystkich sigm ( 12V, 24V) ale dostać nowa oscyluje z cudem a używana ciężko powiedzieć w jakim stanie będzie, pozostaje jedynie USA jak byś chciał to daj znać
- Amortyzatory nowe to koszt około 450 pln za szt. a wiesz ze wymienia się tylko parami i w Inter Carsie maja takie , natomiast stukot to wcale nie muszą być amory równie dobrze może być wybity sworzeń wahacza lub łączniki stabilizatora, albo Łożyska amortyzatorów w kielichu najlepiej jest sprawdzić i dopiero myśleć nad kupnem danych części
- klocki przód i tył różnią się miedzy sedanem a kombi bo są rożne średnice tarcz sedan ma mniejsze kombi większe, jeśli będziesz kupować klocki proponuje oryginały Akebono i nie ma co tu oszczędzać bo to duże i ciężkie auto i nie raz trzeba szybko i mocno wyhamować tą masę :P
- co do klapy to ciężko tez będzie znaleźć dobra bez rudej bo niestety w kombi klapy gniją we wszystkich praktycznie , taki ich urok
- a sklep to Inter Cars albo sprzedaż wysyłkowa pan Malik kolo łodzi no chyba ze ceny jakieś wariackie to mogę ja coś pozałatwiać mam swój warsztat mechaniczny i zajmuje się sigmami ( większość ludzi z forum naprawia swoje sigmy u mnie ,zwożą je z całej polski do mnie)i mam spory upust na części w hurtowni do japońców

[ Dodano: 13-07-2009, 22:23 ]
kociniak08, a hart to nazwa hurtowni która handluje najgorszym badziewiem jaki jest KYB są dobrymi amorami ale lepsze są DELCO

lukasz12 
Mitsumaniak
prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Wysłany: 13-07-2009, 22:38   

Witam i ogólnie powiem tak: samochód jest wdzięczny i nawet dość prosty w naprawach pod warunkiem że masz dostęp do częsci. I tutaj jest chyba największa wada - przeciętna dostępność części zamienników i zabójczy koszt oryginałów na które też niestety trzeba sobie poczekać. Tutaj przewagę maja wszelkiej maści popularne modele typu VW Golf, Pasiat, i tym podobne Fiaty ;)
Proponuje Ci sciągnać katalog Intercars, możesz popatrzeć co jest tam dostępne do kombi. Generalnie trochę rzeczy które są dość typowe albo dzielone z innymi modelami (niektóre elementy zawieszenia, klocki hamulcowe, tarcze, przeguby zewnętrzne, filtry) to są dostępne. Gorzej jest z elementami typowo do tego modelu (wszelkie elementy blacharki). Ogólnie proponuje zebyś przeczytał forum od początku. W ciągu 2.75 roku uzbierało się tutaj naprawdę dużo tematów i dużo odpowiedzi na nie, trzeba tylko uzywać wyszukiwarki albo przebrnąć przez te 20 stron.

"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne ;) " (C) Chi-Man 2006
Update 06/2011: Ale 12V w manualu może być i nawet całkiem fajnie murczy :)
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask :)
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie ;)
Update 03/2012: Zdrowe 24V mruczy i dostarcza sporo radości przy manualu ;)

Szymon82 
Mitsumaniak
Szymon

Auto: Mitsubishi Sigma kombi 3,0 12v
Wysłany: 13-07-2009, 23:13   

Witam! Amortyzatory przód KYB 335017 tył 344352. Ja kupowałem na przełomie lutego/marca i płaciłem 370/szt za przód 238/szt tył cena wahała się w zależności od kursu euro - jaka jest teraz to nie wiem. Gdyby się okazało, że Twoje są do wymiany to dam namiar na gościa od którego brałem. Części kupowałem też od Japaneze (Marek Malik - Pabianice) w sprawach mniej typowych warto się z nim skontaktować.

Ostatnio zmieniony przez Szymon82 13-07-2009, 23:17, w całości zmieniany 1 raz  

Rejant 
Forumowicz

Auto: Sigma 3000 V6 Kombi
Wysłany: 13-07-2009, 23:15   

Witam serdecznie, widzę że Sigm przebywa... oby tak dalej. Jeśli chodzi o sklepy z częściami to z tego co się orientuję dużo Mitsumaniaków z Wrocka zaopatruje się w (1). Parę razy zdarzyło mi się być klientem (2) ceny mają przyzwoite oraz czas realizacji zamówionego towaru jest szybki.
1) http://www.zumi.pl/433382...claw,firma.html

2) http://www.djparts.pl/kontakt.html

3) http://www.zumi.pl/154797...claw,firma.html

Jeśli chodzi o naprawdę samochodu, to chyba każdy z forumowiczów z ręką na sercu może polecić Tobie Kosiora1975. Może trochę daleko, ale zapewne sam wiesz, że partaczy nie brakuję i znaleźć dobrego mechanika który będzie znał się na naszych maleństwach nawet w naszym mieście oscyluje z zerem. Więc jeśli będziesz myślał nad kosmetyczką miśka zastanów się porządnie, abyś w brodę sobie nie pluł.
Pozdrawiam i mam nadzieję, że często będziemy się mijać na Wrocławskich ulicach.

wojtas 
Mitsumaniak

Auto: Sigmy, Zaćmienie i Kociak
Wysłany: 13-07-2009, 23:32   

Witamy nowego posiadacza Miśka. Koledzy doś dogłębnie odpowiedzieli na twoje pytania , ja tylko dodam że, amortyzatory KYB miałem zamontowane w poprzednich autkach i byłem z nich zadowolony.

and.lukas 
Forumowicz

Auto: Mitsu Sigma kombi '95
Wysłany: 13-07-2009, 23:44   

Zacznij od zawieszenia- części są ogólnie dostępne np. klocki, poduszki wachaczy w IC.
Swożnie i inne graty kupowałem w dobrej cenie u gościa z Grodziska Maz., który ma sklep i warsztat ze specjalizacją aut japońskich i ma/miał kilka sigm, więc wie o co chodzi.
www.japanserwisgrodziskmaz.pl.

Dla pewności radzę wymienić rozrząd, oleje/płyny i jeśli masz automata to koniecznie olej (filtr) skrzyni biegów.
Polecam firmę Samko z W-wy filtr+uszczelka to koszt 50-60zł
Sprawdzić stan tarcz, klocków , bo to jest naprawdę ciężkie auto i praw fizyki nic nie zmieni.

Witamy w klubie i życzymy powodzenia!.

Zajc3w 
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica
Wysłany: 14-07-2009, 00:30   

Witaj Sławku.
Kupiłem właśnie sigmę na części, pompę paliwa będę miał na sprzedaż, muszę ją tylko sprawdzić(ponoć nowa) i zdemontować. Klapę niestety ma z połamaną blendą i z rudą :( .

Klocki w Intercarsie maja np Ferrodo w granicach 160-190 zł przód i tył(przód droższy) ze zniżkami klubowymi wychodzi całkiem znośna cena, jakość chyba też ok - znawcy niech potwierdzą/zaprzeczą ;P

Prawie cała będzie na części więc pytaj śmiało - co będzie sprawne i zbędne chętnie odsprzedam.
Sigma kombi '95 - sprzedana
Galant E33A '92 - zniszczony przez wandali
Mazda 323F 1.8 16V SOHC '89 - sprzedana

Noritsu
[Usunięty]

Wysłany: 14-07-2009, 07:54   

Witam nowego posiadacza Sigmy! Gratuluję i mam nadzieję, że będziesz z niej w 100% zadowolony. Wszystko już wiesz bo koledzy tutaj sprawnie wszystko opisali :) ja tylko przychylę się do wypowiedzi Rejanta, że do kosiora1975, spokojnie możesz dać autko w razie potrzeby do naprawy. Wiem coś o tym :)

Zapraszamy na zlot!

Herdi
[Usunięty]

Wysłany: 14-07-2009, 09:56   

ja z przodu mam Akebono ale tył mam na Sumito, inne reperaturki itp. pierdy

slawekdr 
Forumowicz

Wysłany: 14-07-2009, 17:34   

Hejka
Dziekuje za rady. Z czesci juz skorzystalem.
1. Klocki z djparts - w sumie ~150PLN (przód i tył). Za wymiane bede musial zaplacic drugie tyle - to juz w czwartek:)

2. Bylem na stacji diagnostycznej - zawieszenie OK a to co stuka to łożysko McPherson'a. (No to koszty polecą w dół:)

3. Teraz czas na płyny i paski:)

Jeszcze raz dziekuje za pomoc:)

Pozdrawiam
S.

Herdi
[Usunięty]

Wysłany: 14-07-2009, 17:42   

no nie wiem czy tak w dół, bo jak masz Kayaba jak ja to kolumna jest nierozbieralana

Zajc3w 
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica
Wysłany: 14-07-2009, 17:59   

Klocki sam wymień. Godzinka roboty i 150zł do przodu :D .
Potrzebne będzie kilka kluczy oczkowych(jak dobrze pamiętam 17?,19,21?) i coś do cofnięcia tłoczka - ja robiłem dźwignię z trzonka młotka i klucza 24. Podnośnik i klucz do kół to chyba oczywiste :)
Sigma kombi '95 - sprzedana
Galant E33A '92 - zniszczony przez wandali
Mazda 323F 1.8 16V SOHC '89 - sprzedana

slawekdr 
Forumowicz

Wysłany: 20-07-2009, 19:39   

Cześć,
No to na dzisiaj zrobiłem klocki (samemu- prościzna - w VW Scirocco jest trudniej;)
Mam już pompkę paliwa (nową można kupić w Auto distribution (Chinska 150PLN/jakaś inna ~300)
Wczoraj zleciłem czyszczenie wnętrza (śmierdziało petami i był straszny syf) - efekt rewelacyjny:)
Teraz czas na płyny i paski.

Nie mogę też dostać łożyska McPhersona? Pomoże ktoś (Wrocław).

Jak sie z tym uporam to wreszcie zacznę cieszyć się jazdą:)

Dzikuje wszystkim za rady. Przydały się:)
Pozdrawiam z Wrocka:)
S.

Odpowiedz do tematu