Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Elektryczne szyby
Autor Wiadomość
pipi_ja 
Forumowicz

Auto: Galant EA 2.5 V6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-01-2009, 16:21   Elektryczne szyby

Witajcie koleżanki i koledzy :)

Jakiś czas temu zachciało mi się zamontować takie cacuszko do automatycznego zamykania szyb podczas uzbrajania alarmu. Wcześniej miałem Toyotę Carinę i tam zamontowanie tego zajęło mi góra 2 godz. Z moim galantem walczyłem 4 i nic nie zdziałałem. Poodcinałem prawie wszystkie kable od centralki w drzwiach kierowcy i szyby nadal działały. Jeśli mnie pamięć nie myli to wystarczyły 2 kable i wszystkie szyby chodziły.
No i teraz moje pytanie jak to jest sterowane? Nie rozbierałem drzwi ale słychać, że w każdych z nich jest przekaźniczek bo cyka przy zamykaniu czy też otwieraniu szyb. Gdzie mam się wpiąć z moim urządzonkiem??
Tylko błagam nie mówcie, że do każdych drzwi osobno ;)

Frost 
Mitsumaniak
Moderator E88A

Auto: Galant E88A
Wysłany: 14-01-2009, 14:11   

z tego co wiem, to nie, ale takie rzeczy zostawiam swojeu elektrykowi, bo sie nie znam. Ale całe sterowanie masz w drzwiach kierowcy więc pewnie coś tam będzie trzeba wykombinować, a nie rpzy wszystkich z osobna.

pipi_ja 
Forumowicz

Auto: Galant EA 2.5 V6
Wysłany: 24-01-2009, 14:58   

No właśnie tam już kombinowałem i to ostro tyle, że bez skutku.
Dlatego założyłem ten temat.
Na zdrowy rozum wymyśliłem sobie, że w drzwiach jest tylko jakies elektroniczne sterowanie szybami. Sygnały te musza iść do jakiejś centralki, która potem daje bezpośredni sygnał na szyby, bo jak inaczej można zasterować 2 przewodami czery silniczki???? (jeśli się mylę niech mnie ktoś nawróci;))
Tylko gdzie to sie może znajdować?
Byłbym wdzięczny za jakieś sugestie.

Konrad30
[Usunięty]

Wysłany: 21-05-2009, 17:39   

pipi_ja
ja też się z tym męczyłem jednak odpuściłem grzebanie w panelu lewych drzwi
zrobiłem to troszke inaczej - jednak w taki sposób który pewnie Cię nie satysfakcjonuje bo trzeba prowadzić jedną parę przewodów z każdych drzwi
a teraz dokładny opis:
Moduł domykania miałem z firmy EXUS (alarmy i takie tam ;) )
W każdych drzwiach przeciąłem kabel na którym zmienia się polaryzacja napięcia w momencie gdy zamykasz szyby.
Następnie połączyłem te przecięte kable z odpowiednimi przewodami prowadzącymi do centralki - tak jak wspomniałem 2 przewody na każde drzwi.
ponieważ w moim module każda następna szyba zamyka się po domknięciu poprzedniej to zrobiłem tak że jako pierwsza zamyka się szyba przednia lewa później przednia prawa, tylna lewa i tylna prawa.
Nie działa mi tylko domykanie szyberdachu bo urządzenie jest przeciążeniowe (tzn przestaje podawać napięcie wtedy gdy wykryje przeciążenie) a w przypadku szyberdachu efekt jest taki że go domyka i uchyla i wtedy dopiero wykrywając przeciążenie przestaje podawać napięcie. Napewno jest jakiś sposób żeby coś z tym zrobić ale nie bawiłem się z tym a zależało mi głównie na szybacz więc sobie odpuściłem.

Odpowiedz do tematu