Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
swap silnika Mitsubishi Eclipse 2G/4G63
Autor Wiadomość
rufuz 
Forumowicz

Auto: Colt Ralliart 1.5T (4G15T)
Kraj/Country: Denmark
Wysłany: 06-05-2009, 22:46   swap silnika Mitsubishi Eclipse 2G/4G63

Witam

Mam pytanie o swap silnika Mitsubishi Eclipse 2G/4G63 (wersja 205/210 KM) do hyundaia elantry J2.
Jak wygląda taki swap od strony technicznej tzn czy jest to możliwe ?
Jaki koszt silnika i przekładki ? Gdzie to najlepiej zrobić żeby po paru miesiącach nie rozleciało się wszystko ?
Od 3G to chyba już nie bardzo ?

Z góry dzieki za wszelkie info
Pozdrawiam

e-gen 
moderator

Auto: Clio II ph2 1.4 16v (k4j c710)
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-05-2009, 23:06   

rufuz,
od strony technicznej wszystko jest możliwe - ale modyfikacja o której piszesz nie jest łatwa ani sensowna; do Lantry j2 "wkłada się" betę 2.0 i to wszystko co podpowiada rozsądek.

Dublujesz wątek :(

awg 
Nowy Forumowicz

Auto: Eclipse 1g GS
Wysłany: 06-05-2009, 23:20   

http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C8329119

to jest j2? jak tak to z 1g ecli pewnie podejdzie bez wiekszej rzezby. moze nie plug and play ale sie powinno udac :]

e-gen 
moderator

Wysłany: 07-05-2009, 10:30   

awg,
NIE, to jest j1

awg 
Nowy Forumowicz

Auto: Eclipse 1g GS
Wysłany: 07-05-2009, 12:16   

http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C8382363

to w takim razie to bedzie j2. latwo zauwazyc ze plug and play 4g63 nie podejdzie :P ani z 1g ani 2g eclipse. juz predzej 420a z 2g, ale....po co

zenek_bb 
Mitsumaniak
Moderator

Auto: Eclipse 1G 7bolt '93 Stag300+
Wysłany: 07-05-2009, 22:37   

właśnie... niema rozsądnego ani nierozsądnego wytłumaczenia... lepiej kupić ecli i wyjdzie taniej i lepiej... bo nie tylko silnik się liczy... taki klocek jak hyundai z silnikiem 210km kwalifikuje sie "na drzewo" znaczy nie utrzyma sie na asfalcie o standardowej szerokości (nawet jakby nie licząc naszych łaciatych dziur>....)

eli ma jeszcze zawieszenie, geometrie i rozkład masy przystosowany w miare do takich silników... to tak jakby wyjąć silniczek elektryczny z zestawu LEGO Technic i zamontować w autku z DUPLO klocków....

Znasz Hymn MitsuManiaków! Nie słyszałeś go jeszcze? Klikaj :D

Kocham mojego czerwonego misia.... "to auto jest najpiękniejsze na świecie, a teraz przechodzi w twoje ręce, zaopiekuj się nim tak jak kiedyś ja..."
Nie zawiedziesz się na mnie tato...

Moderator nie nabija postów –moderator ma wiele do przekazania!
Pokaż serce!!! Kliknij dzisiaj Pajacyka i Polskie Serce i wpisz swoje kliknięcie w tym temacie!!! Razem pomagajmy!!!

rufuz 
Forumowicz

Wysłany: 13-05-2009, 20:40   

zawieszenie mam twarde tzn koni sport z odpowiednimi sprężynami. Eclipse by mi odpowiadało tylko ja muszę mieć sedana. Wiec eclipse 210 KM nie ma co patrzeć ?
Rozglądałem sie za silnikiem od eclipse bo silniki hyundaia to silniki wzięte chyba od mitsubishi. Raczej sie nie spodziewałem ze będzie plug and play. Ile taki swap może kosztować ?

e-gen 
moderator

Wysłany: 14-05-2009, 10:17   

rufuz napisał/a:
silniki hyundaia to silniki wzięte chyba od mitsubishi.

niezupełnie, w Lantrze j2 są już "autorskie" silniki Hyundaia z serii BETA

Moim zdaniem - jak już - to powinieneś pomyśleć właśnie nad swapem BETA 2.0 (~140 KM)

rufuz 
Forumowicz

Wysłany: 20-07-2009, 15:37   

tylko na 140KM to szkoda mi kasy. Myślę o ok 180-200 KM do codziennej jazdy (od czasu do czasu bardziej ostrej i szybkiej) Nie oczekuję, że będzie to plug & play bo to oczywiste. Wiem też że taki swap to mnóstwo innych rzeczy do przeróbki lub wymiany. Czytałem sporo w necie, dzwoniłem i taki swap to spory kosz porównywalny nawet do wartości auta. Ale właśnie o to chodzi aby mieć wyjątkowe auto. Jesli się zdecyduję to bez półśrodków. Z kim lub z którą firmą można by pogadać o realizacji takiego swapa ?

Bartek3g 
Forumowicz
Już mgr inż. :)

Auto: Eclipse GTS - 3g 3.0 V6
Wysłany: 26-07-2009, 19:14   

Zgadzam sie z przedmowcami, ja bym sobei taki swap odpuscil Wyjdzie to duzo pieniazkow, moze lepiej po prostu uturbic ten silnik co masz?

Odpowiedz do tematu