Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Owczar
20-11-2009, 19:38
[EA5A/W 2.5] Podwójne ubezpieczenie
Autor Wiadomość
morosophem 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA5A lift 2,5v6 LPG
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-11-2009, 19:31   [EA5A/W 2.5] Podwójne ubezpieczenie

Kupiłem Misia w marcu razem z ubezpieczeniem HDI. Zapłaciłem drugą ratę i je kontynuuję. A tu nagle dostaje wezwanie do zapłaty z Alianz. Dzwonię i dowiaduję się że to ubezpieczenie nie jest ubezpieczeniem poprzedniego właściciela tylko jeszcze wcześniejszego. Poprzedni właściciel mógł nie wypowiedzieć poprzedniej umowy i nie poinformował mnie o tym. Napisałem odwołanie do centrali, załączyłem kopię obecnej umowy. Teraz dostałem informację o windykacji sądowej. Dzwonię, Pani poinformowała mnie, że moje odwołanie zostało odrzucone. Czy mam obowiązek opłacenia drugiego ubezpieczenia?

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 20-11-2009, 19:37   

morosophem, sprawa jest ogólnie ciężka. Tylko nie rozumiem które ubezpieczenie jest jeszcze poprzedniego właściciela?

Może atsar Ci coś podpowie. Przeniosę temat do odpowiedniego działu.

morosophem 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA5A lift 2,5v6 LPG
Wysłany: 22-11-2009, 18:51   

No właśnie sęk w tym, że oba ubezpieczenia są poprzedniego właściciela, gdyż to on nie wypowiedział jeszcze wcześniejszego i odsprzedając mi samochód przekazał mi dokumenty dotyczące tylko polisy, którą sam zawarł z HDI.

minotauro 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Evo
Wysłany: 23-11-2009, 16:10   

Czy przekazał Ci obie polisy oc czy tylko jedna? Jeżeli teraz z drugiego TU dzwona do Ciebie to znaczy ze poprzedni wlasciciel przekezal im Twoje dane a to znaczy ze wiedzial o podwojnym oc, jednoczesnie nie przekazujac Ci dwóch polis złamał prawo gdyż przepis stanowi, że sprzedający ma obowiązek przkazać Ci ważną polise oc wraz z samochodem. Ogólnie trudny przypadek, proponuje zwrocic sie o pomoc na forumprawne.org tam jest duzo specjalistow w tej dziedzinie.

atsar 
Mitsumaniak
młody Roch :)

Auto: Explorer 4.6, Galant E32
Wysłany: 29-11-2009, 19:10   

Jeśli nadal jest aktualne to napisz mi proszę kiedy oba ubezpieczenia (Alianz i HDI) się kończą, lub tez skończyły.
Ważne, czy ten od którego brałeś auto opłacił OC nabywcy w alianz.
Proszę podaj więcej szczegółów co kiedy miało miejsce (kupno auta itd) a postaram Ci się podpowiedzieć.
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu