Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pompka sprzęgła
Autor Wiadomość
superges 
Forumowicz

Auto: Mittsubishi Lancer 1.6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-04-2014, 18:14   Pompka sprzęgła

Hmmm niestety pojawił mi się pewien problem z lancerem jakiś miesiąc po gwarancji.

Jak delikatnie naciskam pedał sprzęgła to słychać taki dziwny dźwięk (nagrałem na telefon ale trochę jest ten dźwięk zniekształcony). Byłem dziś na nabiciu klimy w toyocie i zagaiłem temat. Pan mi potem powiedział, że tam pękła taka jakby tulejka. Aczkolwiek stwierdziłem, że pojadę to sprawdzić do mitsubishi bo miałem mniej więcej po drodze.

Tam Pan stwierdził, że to wygląda mu na pompkę sprzęgła, że były takie dwa przypadki z lancerami ale z większym przebiegiem (mój ma 57kkm). Dowiedziałem się, że ta pompka kosztuje 1800 w ASO :|

Szczerze mówiąc to nie wiem co z tym dalej zrobić i jak to diagnozować i czy to na pewno ta pompka... Nawet na allegro żadnych nowych pompek nie ma a i używane tylko dwie.

Zamieszczam nagrany plik TUTAJ[URL=ktorometr.pcspace.pl/2014-04-16_17-38-39.wav]ktorometr.pcspace.pl/2014-04-16_17-38-39.wav[/URL]

mjsystem 
Forumowicz

Auto: ...
Wysłany: 16-04-2014, 19:06   

superges napisał/a:
Nawet na allegro żadnych nowych pompek nie ma a i używane tylko dwie.

Nie liczyłbym na to, że poza ASO kupisz nową sztukę. Na używaną, jeśli dostaniesz rękojmię możliwości wymiany lub oddania też nie ma co wybrzydzać. Upewnij się, że to pompa i działaj.

superges 
Forumowicz

Wysłany: 16-04-2014, 20:58   

Dokonałem głębszej analizy tego problemu i nie wydaje mi się żeby to była pompka. Bo czy pompka działa na wyłączonym silnika? To brzmi tak jak by plastik tarł o plastik. Poza tym ten dźwięk jest tylko na początku wciskania sprzęgła - tak około centymetr po naciśnięciu się pojawia - potem już go nie ma. Ten sam dźwięk jest na wyłączonym i włączonym silniku. No tak na zdrowy rozsądek to chyba mało realne, żeby to była pompka?

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Wysłany: 17-04-2014, 01:34   

Mi takie ocieranie, skrzypienie, nie przeszkadza. Nawet nie pamiętam od kiedy to mam. Lepiej słyszalne jest zimą.

RalfPi 
Mitsumaniak

Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Wysłany: 17-04-2014, 07:33   

Potwierdzam - u mnie też występowało takie "chrobotanie", "chrumknięcie", jakby otrzeć jakiś metal o peszel od kabla.
Jak wyżej - przestałem zwracać na to uwagę.

superges 
Forumowicz

Wysłany: 17-04-2014, 10:06   

Ufff To trochę czuje się uspokojony :) bo wywalenie 2k na kawałek metalu i jakiejś gumy to byłby największy snobizm na jaki pozwoliłem sobie w życiu :P

Dziś podjadę do zaprzyjaźnionego mechanika - co prawda za dużej styczności z Lancerami to on nie ma ale może coś mu ten dźwięk powie więc będę na bieżąco informował na forum. Jeśli to się okaże jakaś pierdoła to też dam sobie z tym spokój zwłaszcza, że na pewno będzie ciężko kupić jakiś pęknięty element i go wymienić.

[ Dodano: 17-04-2014, 18:50 ]
Mój mechanik powiedział mi, że to najprawdopodobniej nic groźnego i że nie powinienem się przejmować. Prawdopodobnie jutro pojadę na podnośnik to będę wiedział dokładnie czy coś tam pękło czy może ociera o siebie i pewnie nasmarujemy więc mam nadzieje, że mój mechanik się nie myli ;)

tomaszekk7 
Forumowicz

Auto: Lancer sedan 1,8
Wysłany: 18-04-2014, 10:06   

Temat był już poruszany wcześniej.Przeczytaj ten wątek:

Wysłany: 15-01-2012, 20:03 [CY3A 1.8] SKRZYPIĄCY PEDAŁ SPRZĘGŁA

superges 
Forumowicz

Wysłany: 30-05-2014, 12:26   

A wiecie może Panowie jaki jest numer katalogowy tej pompki sprzęgła do lancera 1.6 z 2010 r? Albo jak ta część nazywa się po angielsku? Może tak: Clutch Master Cylinder Assembly?

Co prawda odpukać na razie nadal tylko skrzypi mimo pokonania już trochę kilometrów - między innymi wyjazd za graniczny ale na wszelki wypadek wolałbym mieć opcje rezerwową i gdybym gdzieś za granicą znalazł w dobrej cenie to bym ją sobie sprowadził.

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 30-05-2014, 16:24   

Wygląda na to, że jest to standardowy wysprzęglik jak choćby w Cari GDI.
MR980653.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

superges 
Forumowicz

Wysłany: 30-05-2014, 20:05   

A wysprzęglik a pompka sprzęgła to nie co innego? Bo w ASO wyraźnie powiedział, że pompka i koszt 1800 pln a wysprzęglik można raczej spokojnie w Polsce kupić i nie są to szalone koszta - 200-300 pln.

Przyjmując, że jest to pompka sprzęgła starałem się dostać ją w Polsce - efekt? Zero nowych części i jedna używka na allegro za 200 pln. W jednym ze sklepów internetowych bardzo mnie zaskoczyli i po numerze VIN mojego auta podali mi numery katalogowe pompki (OEM): 2345A025

Tym tropem natrafiłem na amazona: http://www.amazon.com/Mit...y/dp/B00DVD6A9I

Niestety w odpowiedzi dostałem, że nie jest ta część kompatybilna z moim lanckiem. No cóż.. szkoda bo cena nie najgorsza.

Pan ze sklepu internetowego napisał również, że w swoim czasie na rynku był zamiennik: HERTH+BUSS o kodzie J2505055

Niestety w Polsce nie znalazłem - jedynie intercars ale tam dostałem mailowo informacje, że na stanie nie mają ale jeśli ma ją producent to są w stanie ściągnąć - cena ok 1000 pln.

Poszukałem więc dalej i tak oto tutaj: http://www.bestpartstore.co.uk/230537
Znalazłem ten zamiennik, w odpowiedzi na mojego maila dostałem potwierdzenie, że jest ona kompatybilna z moim lanckiem i że dają mi 3% rabatu :P dodam, że przesyłka do polski kosztuje w tym sklepie ok 12 GBP. Więc całość wychodzi jakieś 800 PLN

Cena oczywiście nie jest malutka ale nie aż tak szokująca jak w ASO. Aczkolwiek jestem w kropce czy to właśnie ta pompka jest do wymiany czy tak jak pisze Hubeeert może wystarczy wymienić wysprzęglik co jest znacznie tańsze...

Beny_s 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sportback 1.8
Wysłany: 01-06-2014, 23:34   

A czytałeś wskazany wcześniej temat?

tomaszekk7 napisał/a:
Temat był już poruszany wcześniej.Przeczytaj ten wątek:

Wysłany: 15-01-2012, 20:03 [CY3A 1.8] SKRZYPIĄCY PEDAŁ SPRZĘGŁA

Bo może to nie być papka i kasa w błoto. U mnie efekty były podobne a naprawa przy 2. podejsciu w ASO na poczekaniu, tak szybko ze nie wiem co zrobili :) - niby poluzowane przewody pod maską.

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 02-06-2014, 11:14   

superges napisał/a:
Bo czy pompka działa na wyłączonym silnika?

Tak. To osobny układ hydrauliczny gdzie płyn (nomen omen hamulcowy) powinien być wymieniany tak samo jak w układzie hamulcowym czyli co dwa lata.
Najczęściej padają uszczelnienia. Tak czy inaczej nie ma co gdybać tylko zdiagnozować porządnie.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

superges 
Forumowicz

Wysłany: 10-02-2015, 16:06   

Mały update po kilku miesiącach. Od napisania tego postu przejechałem ok 18kkm - teraz auto ma `75k km.

Pompki sprzęgła do dziś dnia nie wymieniłem - dalej sobie ta pompka głośniej pracuje ale generalnie skrzynia biegów chodzi ok więc usterka nie ewoluowała. Cały czas jednak przeglądałem allegro czy jakiejś okazji nie uda się znaleźć.

Przed wekendem natrafiłem na tą aukcje: http://allegro.pl/show_item.php?item=5038936066

Wynegocjowałem 70 pln z przesyłką i teraz oczekuje na jej przyjście. To takie małe pieniądze, ze pompka może sobie u mnie leżeć w razie gdybym był zmuszony do wymiany a w najgorszym przypadku za około rok ją wymienię gdy będę na wymianie świec i regulacji zaworów.

Sprzedawca twierdzi, że pompka ma 40kkm przebiegu - na ile mówi prawdę to nigdy się nie przekonam ale to taka cena, że nawet gdyby musiał tą pompkę wywalić to jakoś przeżyje.

Odpowiedz do tematu