|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Paliwo Shell |
Autor |
Wiadomość |
michelsz
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-07-2010, 16:04 Paliwo Shell
|
|
|
Hej,
Lancera mam od tygodnia.
Wcześniej jeździłem Almerą. Tankując do niej zwykłe (nie V power) paliwo 95 na Shellu przejeżdżałem około 50-70 km więcej na baku niż tankując na innych stacjach.
Czytałem, że silniki Nissanów, ale też generalnie japończyków są bardzo czułe na jakość paliwa.
Tu mam do Was pytanie - czy widzicie różnice w spalaniu tankując na poszczególnych stacjach? Pytam, bo zastanawiam się, czy znów nie będzie mi się bardziej opłacać tankować drożej na Shellu niż taniej np na Neste.
pozdrawiam i czekam na Wasze opinie - czy paliwo na Shell jest lepsze??
Michał |
|
|
|
 |
KaWu
Mitsumaniak Karmine Red

Auto: Galant EA2W; Colt CJ1A; Lancer
Pomógł: 72 razy Dołączył: 05 Sie 2005 Posty: 2661 Skąd: Jawor
|
Wysłany: 16-07-2010, 16:16
|
|
|
michelsz, jak kilka lat temu tankowalem swojego Lancera '94 na Shlelu to spalanie mialem wieksze (na 100km) niz na innych stacjach (markowych). Dlatego zatankowalem na nim tylko kilka razy i wolalem nie przeplacac bo i tak bylo drozsze.
Jak jest teraz-trudno mi powiedziec. |
_________________ ---
'06 Lancer CS 1,6 - 4G18 (IV 2017 - ...)
'99 Colt CJ1A, 1,3 - 4G13 (XII 2009 - II 2018)
Temat o Colcie...
'97 Galant EA2W, 2,0 GLS - 4G63 (II 2009 - IV 2017)
Od Lancera do Galanta...
'94 Lancer CB4W GLXi, 1.6 - 4G92 (II 2005 - II 2009)  |
|
|
|
 |
gzesiolek
Forumowicz

Auto: Mazda 6 GJ 2.5 AT
Pomógł: 18 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2698 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 16-07-2010, 16:21
|
|
|
Ludziska w wiekszosci przypadkow i tak jezdzicie na paliwie z rafinerii Plock
A roznica nie zalezy od znaczka na stacji co od uczciwosci wlasciciela/managera tej stacji itp.
Generalnie nie ma zasady tankuje na Shellu jezdze lepiej niz ten co tankuje na Orlenie, czy odwrotnie...
Moze byc lokalnie ze lepiej na danej stacji tankowac niz na innej, ale nie rozsciaga sie tego na cala marke w calym kraju...
Temat wielokrotnie juz omawiany wiec temat chyba do sklejenia/ew. zamkniecia... |
_________________ Był: Mitsubishi Lancer 1.5 MT Invite 2008
Jest: Mazda 6 2.5 AT SkyPassion Kombi FL 2015

|
|
|
|
 |
alfiq
Forumowicz dexter
Auto: Lancer Sportback Invite
Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Lut 2010 Posty: 153 Skąd: śląskie
|
Wysłany: 16-07-2010, 16:48
|
|
|
Ja już na ten temat pisałem w temacie o spalaniu. Na jednej ze stacji Shella w Katowicach paliwo jest zauważalnie lepsze niż nawet na innej stacji Shella w tym samym mieście. Od czasu gdy to zauwazyłem, tankuję tylko tam. Nie sprawdziłem wszsystkich stacji w regionie Ale tak jest ok. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24333 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 16-07-2010, 23:16
|
|
|
kiedyś tankowałem tylko V-power, ale po zalaniu najtańszego paliwa 95 oktanów na statoil mój Galant przejechał 10% dłuższą trasę - wynik był powtarzalny, więc przestałem tankować ten syf na schell jak i inne ich paliwa, bo zawsze po schellu moje auto dostawało muła i więcej paliło - nawet po schellu w niemczech... |
|
|
|
 |
omenek
Forumowicz

Auto: Colt 1.6 CJ4A '99
Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Lut 2010 Posty: 71 Skąd: Wągrowiec
|
Wysłany: 17-07-2010, 00:19
|
|
|
Ja natomiast tankowałem Orlenowskie 95, 98 i Verve, potem przerzuciłem się na Shella i tam jakoś paliwa była zauważalnie lepsza. Ostatnio tankuję tylko na Lotosie zwykłe 95 i różnica jest kosmiczna na korzyść Lotosa. Istnieje prawdopodobieństwo, że akurat na konkretnej stacji paliwo jest wyższej jakości, ale jednak jest zauważalna różnica.
Pozdrawiam. |
_________________ Zobacz mojego Colta
 |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 17-07-2010, 12:18
|
|
|
Kiedyś wracając z sylwestra o 3 w nocy na rezerwie dojechałem do shella w Jasienicy za Bielskiem taki syf to zatankowałem kiedyś na po CPN-owskim orlenie na wylocie z Tarnowa (auto nie dało rady wyprzedzać a pod górę to 2-jki brakowało). Żeby nie było miałem stare auto a na gaźniku bardzo precyzyjnie czuć zmiany w paliwie (zalewałem zwykłe 95) od tamtej pory tankuje na BP i jeszcze się nie zawiodłem przebiegi i zużycia paliwa powtarzalne niezależnie na której z 3 stacji w regionie tankuje tylko ta w Żywcu ma trochę pochyłe stanowiska tankowanie i mało wchodzi do baku. Za to tym europejskim furom więcej (chodź z tymi wlewami to nie do końca zasada).
Więc twierdzenie że to nie zależy od marki a od wiarygodność sprzedawcy pewnie jest prawdą z tym że jak widzisz stację gdzie non stop stoją auta i często trzeba stać w kolejce to czy właścicielowi będzie opłacało się kombinować? |
|
|
|
 |
racer1972
Mitsumaniak trochę w opozycji...

Auto: Lancer 1.8 SB
|
Wysłany: 17-07-2010, 13:20
|
|
|
Tankuję kolejne już auto na tanich stacjach:Neste,Tesco,Bliska i nie widzę żadnej różnicy... Zresztą w prasie już to dawno zdyskredytowali te cuda - wianki... Jak ktoś lubi przepłacać dla poprawy samopoczucia to czemu nie |
_________________ ... |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Kwi 2005 Posty: 9211 Skąd: s kątowni
|
Wysłany: 17-07-2010, 13:36
|
|
|
ja tankuje tylko na dwoch stacjach i sa to tylko BP .
trzy razy na trzech roznych orlenach zatankowalem trzy inne samochody paliwem LPG, kazdy samochod mial dokladnie te same objawy tzn brak mocy, najbardziej odczul to galor,nie chcial jechac prychal, pomoglo zatankowanie na BP |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 17-07-2010, 13:47
|
|
|
racer1972 napisał/a: | Neste,Tesco,Bliska |
Neste i Tesco czy Auchan spełniają kryterium "ciągłe kolejki" i ogólnie mają dobre opinie. Ale Bliska w Żywcu moim zdaniem taka sobie auto z gaźnikiem jak był to orlen to tankowałem potem jak się przemianowało na Bliską to po jednym tankowaniu gdzie auto było słabsze (ale nie tak jak na shellu) odpuściłem. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 17-07-2010, 21:27
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | kiedyś tankowałem tylko V-power, ale po zalaniu najtańszego paliwa 95 oktanów na statoil mój Galant przejechał 10% dłuższą trasę | No właśnie bardzo dużo słyszałem opinii pozytywnych na temat paliwa ze Statoila, ale nie wiem, ile razy próbowałem, a raczej samochód próbował ich paliwa, tak zawsze miał "zgage", żywcem nie dało się jechać, spalanie większe od 1 do 2.5litra na 100km, starałem się jakoś przekonac do tego paliwa, ale za każdym razem co tankowałem była przepaść, zaznacze przy tym, że tankuje przeważnie paliwo Schella i na tym paliwie, silnik aż wyrywa się na obroty jak dziki kocur, kilkukrotnie takze starałem się przekonać do paliwa ze stacji BP, wynik bardzo zbliżony do paliwa ze Statoila, a zeby było ciekawiej, paliwa z BP i Statoila zalewałem zarówno na stacjach, które działają juz kilka lat, oraz na stacjach "świeżo" postawionych - gdzie były nowe zbiorniki, wszysztko błyszczało.
A żeby było ciekawiej, znajomy mojego kuzyna jest właścicielem małej stacji LPG, gdzie ceny ma jedne z najniższych w okolicy, paliwo jakościowe można powiedzieć że bardzo dobre, mój kuzyn posiada same auta na gaz, juz od 8lat tankuje u niego gaz w każdym swoim aucie - dla przykłądu jedno z jego aut przejechało na LPG z tej prywatnej stacji blisko ponad 230 tyś km, bez żadnych niespodzianek.
Pytam teraz skąd taka róznica, jedni jeżdża na paliwie ze Statoila, z BP i sobie bardzo chwalą, natomiast ja mam całkowicie odmienne zdanie, co województwo to inne paliwo Jak dotąd najlepsze LPG jakie zatankowałem to było LPG ze stacji Slovnaft |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Krzyzak

Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24333 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 17-07-2010, 22:52
|
|
|
krzychu napisał/a: | o 3 w nocy na rezerwie dojechałem do shella w Jasienicy za Bielskiem taki syf to zatankowałem kiedyś na po CPN-owskim orlenie |
ja miałem tak kiedyś jak zatankowałem na schell koło Katowic - potem jechałem w Bieszczady i auto na 3 biegu nie mogło pod lekkie pagórki podjechać...
robertdg napisał/a: | Pytam teraz skąd taka róznica, jedni jeżdża na paliwie ze Statoila, z BP i sobie bardzo chwalą, |
myślę, że to kwestia:
krzychu napisał/a: | Więc twierdzenie że to nie zależy od marki a od wiarygodność sprzedawcy pewnie jest prawdą |
ja ten wynik ze statoil miałem na stacji w Malborku, bo kiedyś zatankowałem na statoil w Karkonoszach i paliwo było kiepskie
jednak biorąc pod uwagę region - pomorze - i to, że biorą paliwo z reguły z jednej hurtowni, to wydaje mi się, że schell ma wyjątkowy syf
a na pewno nie warto przepłacać za v-power, bo nie ma żadnej różnicy - chyba, że na minus (mój Galant więcej go palił)
zdarzało mi się też jeździć służbowym chryslerem sebringiem 2.8 V6 oraz oplem astrą 1.6 - a że firma miała umowę z schell, to tylko tam tankowałem.. no chyba, że prywatnie - wtedy inne stacje i nagle te auta okazywały się zrywniejsze
mogę - jak chcecie - wymienić na jakich shellach tankowałem i gdzie jest wg mnie syf |
|
|
|
 |
gzesiolek
Forumowicz

Auto: Mazda 6 GJ 2.5 AT
Pomógł: 18 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2698 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 17-07-2010, 23:26
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | i auto na 3 biegu nie mogło pod lekkie pagórki podjechać... |
no widzisz a ja nigdy nie mialem takiego objawu mimo ze 90% tankowan mam na Shellu... zona ma firmowa karte i nie kalkuluje mi sie tankowac gdzie indziej... chyba ze akurat nie mam zony w poblizu...
Ponawiam swoja teze o rownorzednosci z poczatku topica i albo podawajcie konkretnie gzie jest ok i gdzie jest be... albo zamknijmy bo jeszcze kilka osob i bedzie taki miszmasz ze kazda marka bedzie najgorsza i najlepsza zarazem... |
_________________ Był: Mitsubishi Lancer 1.5 MT Invite 2008
Jest: Mazda 6 2.5 AT SkyPassion Kombi FL 2015

|
|
|
|
 |
DjQuest
Mitsumaniak

Auto: Lancer SD 1,5 Invite Sport
|
Wysłany: 18-07-2010, 16:36
|
|
|
Temat nie do dyskusji i niestety śmieszny w realiach dzisiejszego rynku paliw.Dla wszystkich kolegów którzy "widzą" różnicę w mocy swoich autek po tankowaniach na różnych stacjach, pod warunkiem zalania osadem lub wodą browar na grilla.Podam przykład stacji MPO w Krakowie i paliwa ON, gdzie jest od czasu zakupu nowych śmieciarek przez firmę najlepsze jakościowo w mieście i najtańsze .Dlatego tankuję najtaniej na stacjach najbardziej "obleganych" bowiem żadna nazwa typu "power" itp nie robi żadnej różnicy oprócz ceny .Nie dajcie się zwariować czasy PRL za nami, demokracja to tylko marketing . |
_________________ Kluczem sukcesu jest zaangażowanie emocjonalne |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 18-07-2010, 16:40
|
|
|
DjQuest napisał/a: | Temat nie do dyskusji i niestety śmieszny w realiach dzisiejszego rynku paliw |
jeśli uważasz, że to co napisałem, to kłamstwo/wybujała wyobraźnia, to trudno - ja miałem dokładnie takie odczucia, jak napisałem
DjQuest napisał/a: | Dlatego tankuję najtaniej na stacjach najbardziej "obleganych" |
a ja na Auchan - cena niższa a paliwo takie same, jak gdzie indziej
(ostatnio zaglądałem do filtra paliwa w Colcie i jest czysty - jakieś 40 tkm z 90 zrobił na paliwie z Auchan) |
|
|
|
 |
|
|