Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: lukasz12
12-12-2009, 19:08
problem przy 140km/h wyje jakby sygnał z tira
Autor Wiadomość
syski
[Usunięty]

Wysłany: 10-02-2007, 11:53   problem przy 140km/h wyje jakby sygnał z tira

Nie wiem ci się dzieje ale od początku jak kupiłem sigmę z 92r 205KM to w przedziale od 120-160 km/h wyje jakby sygnał tira z lewej strony jak naciskam na uszczelkę u góry drzwi kierowcy to przestaje albo zmienia ton lub jak opuszczę nieznacznie szybę to przestaje. Wygląda to jakby były przenoszone drgania skądś ale nie wiem co to może być jest to bardzo uciążliwe bo nawet radia nie słychać tak jest głośno. Sprawdzałem różne ustawienia nadmuchu i nic czyli to nie od tego raczej jestem skłonny sądzić że to są drgania tylko od czego
Sigma jest w idealnym stanie po wymianie rozrządu Komplet pasek rolki napinacz wymieniłem pasek alternatora Tarcze hamulcowe przetoczone, wymieniłem nawet łożysko w lewym kole ale to nic nie dało zmieniłem opony i dalej to samo
Jak ktoś może coś doradzić to proszę o pomoc
:roll:

[ Dodano: 10-02-2007, 11:54 ]
Jeśli ktoś ma jakieś problemy to chętnie pomogę
Coś niecoś wiem na temat sigmy bo mam ją już trzeci rok

[ Dodano: 10-02-2007, 12:03 ]
Jeszcze odnośnie tego wycia to jak zdejmę nogę z gazu choćby ,minimalnie to przestaje a jak znowu nacisnę to od nowa diabli mnie biorą :evil:

setko
[Usunięty]

Wysłany: 10-02-2007, 21:46   

sprecyzuj czy to pod maska czy karoserja ci wyje bo jak pod maska to moze wyc´lozysko od alternatora lub ktures z 2 kol prowadzacych pasek od tego alternatora.

syski
[Usunięty]

Wysłany: 10-02-2007, 22:13   

trudno zlokalizować bo wyje tylko podczas jazdy a na postoju czy na wolnych czy na wysokich obrotach jest cisza . wydaje mi się że to wycie czy też wibracje o takim tonie przechodzą z zewnątrz ale jak odsunę szybę to nie słychać jak odsunę szyberdach reż nie mogę zlokalizować . jak włożyłem przewód plastikowy przeźroczysty aby wypełnił uszczelkę w drzwiach to zmienił się tylko ton wycia na bardziej basowy więc wyciągnąłem ten wężyk z uszczelki i dalej mam jak miałem

a łożysko zmieniłem ale mechanik powiedział że było dobre zresztą nic to nie pomogło bo dalej wyje przy 120 -160km/h :(

[ Dodano: 10-02-2007, 22:16 ]
jeśli chodzi o rolki napinające pasek alternatora to kupiłem łożyska i mechanik włożył je w stare obudowy a zamiast nitów skręcił śrubkami m3 więc to chyba nie to
:cry:

scandik
[Usunięty]

Wysłany: 10-02-2007, 23:22   

Stawiam na jakieś łożysko w skrzyni biegów lub ( co jest bardziej prawdopodobne ) luz na zębach w jakimś kole zębatym.

syski
[Usunięty]

Wysłany: 11-02-2007, 00:52   

no o tym nie pomyślałem postaram się zwrócić na to uwagę tylko jeszcze jedno że nie zawsze tak wyje , zdarzyło się parę razy że była cisza

sigma ma udokumentowany przebieg 114tys km do skrzyni jeszcze nie patrzyłem bo jak byłem w serwisie to było wszystko ok ze skrzynią

aha NIE polecam mitsubishi service na Wielickiej w Krakowie jak mi świeciła kontrolka ecs to po sprawdzeniu powiedzieli że to instalacja elektryczna i żebym sobie sprawdził wszystkie wtyczki do ecs
a to przecież jest objaw nieszczelności poduszki amortyzatora :?

lukasz12 
Mitsumaniak
prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 11-02-2007, 13:43   

Cytat:
aha NIE polecam mitsubishi service na Wielickiej w Krakowie jak mi świeciła kontrolka ecs to po sprawdzeniu powiedzieli że to instalacja elektryczna i żebym sobie sprawdził wszystkie wtyczki do ecs
a to przecież jest objaw nieszczelności poduszki amortyzatora

Jak ja szukałem (naiwnie) części do swojej to powiedzieli że w zasadzie takich starych samochodów to oni juz nie prowadzą i...polecili mi konkurencje

Nachbar
[Usunięty]

Wysłany: 11-02-2007, 17:55   

Miałem kiedyś taką przypadłość. Objawiało się to takim wyciem ??? jaki można doznać jadąc z prędkością ponad 120 po nowego rodzaju pasach na drodze (zamiast malować nakładają jakąś warstwę cholerstwa) - jest to dźwięk jakby łódź podwodna się rozwalała od ciśnienia (jak w filmach :) ). powodem było całkiem coś prostego - tuleje wahacza + zbieżność. Mechanik który mi to "naprawił" wyjaśnił, że zły kąt nachylenia opony + nawierzchnia + prędkość = wycie....

Może to samo masz u siebie???

syski
[Usunięty]

Wysłany: 11-02-2007, 19:10   

Faktycznie kto by pomyślał
Wezmę kasę i pojadę do diagnostyka a wcześniej sprawdzę tuleje wahaczy czy nie ma luzów
A jeśli już to jak z zakupem czy nie ma problemów i ile orientacyjnie mogą kosztować bo robociznę u mechanika mam bardzo tanio
Dzięki za podpowiedź jak nie wiem co :D

[ Dodano: 11-02-2007, 19:13 ]
Mam pytanie do setko co to za autkoko na Twoim zdjęciu Carisma? Bo wygląda extra :D

Nachbar
[Usunięty]

Wysłany: 12-02-2007, 07:21   

z zakupem tulei nie ma problemu. U Japaneze kupowałem do 12V - koszt ok. 150 zł za stronę. Teraz mam spokój i nie muszę się martwić że mam dźwiękowe ograniczenie prędkości :)

RIPek
[Usunięty]

Wysłany: 04-03-2007, 02:17   

A ja bym sprawdzil ustawienie drzwi bo skoro po zluzowaniu szyby zmienia sie dzwiek to by wygladalo ze uszczelki nie wpasowuja sie dobrze w zamknietych drzwiach i nadzwyczajniej przy mocnym podmuchu pierdza. Czestym problemem w autach jest odgiecie gornej ramki drzwi co powoduje rozszczelnienie.

syski
[Usunięty]

Wysłany: 26-03-2007, 21:33   

[quote="RIPek"]A ja bym sprawdzil ustawienie drzwi

sprawdziłem drzwi i przykro ale to nie to

Ale nachbar ma rację tuleje wahacza tzn przednie (bo tylne są spoko) są trochę wybite i muszę je wymienić , natomiast koła są za bardzo zbieżne około 5mm na stronę co pewnie daje ten efekt bo przy gwałtownych krótkich ruchach kierownicą na moment milknie

Jak wymienię tuleje i ustawię zbieżność to klepnę nachbar'owi POMóGł co zrobię z wielkim szacunkiem i uznaniem za wiedzę o tym jakże rzadko spotykanym uciążliwym problemie

Jeszcze dodatkowe spostrzeżenie jak była nawierzchnia mokra po pierwszym deszczu to opony nie wyły co dodatkowo przemawia za trafną diagnozą nachbar'a (mieć takiego sąsiada :lol: )

Nachbar
[Usunięty]

Wysłany: 29-03-2007, 21:53   

:oops: - mam nadzieję że to właśnie to. W sumie to taka glupota a ile nerwów jak się nie wie co to jest. Najważniejsze, żeby misia śmigala i nie miała żadnego bólu. :mrgreen:

syski
[Usunięty]

Wysłany: 29-03-2007, 22:34   

Tak właśnie,

jutro zapytam o tuleje we FOTA po ile i ewentualnie zamówię, spytam też Chi Mana może ma niedrogo :wink:
Na pewno dam znać :D

grzess81
[Usunięty]

Wysłany: 31-03-2007, 12:34   

Dobrze by było jak byś dał znać bo wczoraj prawdopodobnie słyszałem ten sam odgłos u siebie.
POZDRAWIAM !!!

syski
[Usunięty]

Wysłany: 31-03-2007, 21:28   

Grzess spox myślę że zdążę przed świętami za tuleję przednią wahacza krzyczą 100zł/szt

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu