Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Kupno Klipa - Spełnić marzenia ...
Autor Wiadomość
noangels 
Nowy Forumowicz

Auto: Eclipse 1G - czarnulka
Wysłany: 09-06-2009, 20:12   Kupno Klipa - Spełnić marzenia ...

Chcę kupić ten egzemplarz
http://allegro.pl/item651...na_allegro.html

Chodzi mi o opinie, dzwoniłem do osoby posiadającej ww model, powiedział, że wszystko gra poza hamulcami, tzn. czuć bicie w kierownicy przy hamowaniu. Powiedział że był u mechanika i powiedzieli ze można przetoczyć lub kupić nowe. To będzie mój pierwszy samochód, i nie chciałbym wtopić ostro. Poza tym mam 460km po niego. Ale ostatecznie zrobię sobie wycieczkę. Mam też obawy czy takie bicie nie jest niebezpieczne. Bo bede nim musiał wrócić. Proszę o odpowiedz i z góry dziekuję.

pozdrawiam

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-06-2009, 20:22   

Biciem tarcz się nie przejmuj. Wystarczy ze 2 razy przyhamować ostro i taki efekt jest jeśli się ma twarde klocki. Przetoczenie często przynosi dobry efekt jeśli tarcza jest w miarę świeża i ma zapas na toczenie. A jak nie to nowe tarcze i obowiązkowo jakieś miękkie klocki.

Lothar
[Usunięty]

Wysłany: 10-06-2009, 05:52   

Przebieg dziwnie mały jak na rocznik, poza tym drogo jak na mój gust!

Tarcze nie dadzą się przetoczyć, jeśli są zużyte a bicie jest duże.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 10-06-2009, 07:53   

tarcz sie nie przetacza - sa powierzchniowo hartowane... bebny - owszem, mozna ale nie tarcze - to sa hamulce, najwazniejsza rzecz w aucie

Lothar
[Usunięty]

Wysłany: 10-06-2009, 08:07   

Darku, nie zgodzę się z Tobą. Tarcze możesz przetaczać dopóki nie została osiągnięta minimalna dozwolona grubość. Są nawet specjalne urządzenia do tego.
Tarcza to jest zwykły odlew - drobnoziarniste żeliwo, nie ma tam żadnego hartowania na powierzchni.
Toczenie polega na wyrównaniu powierzchni tarczy. Poza tym tarcze rozgrzewają się przy ostrym hamowaniu do czerwoności - dowolne hartowanie w tym momencie i tak by szlag trafił.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 10-06-2009, 08:24   

jest hartowana - przynajmniej ta porzadna :)
a to, co napisalismy to zwyczajnie rozminiecie teorii z praktyka - czyli nie powinno sie tego robic (wg zalecen), ale niewiele osob tak robi...

Lothar
[Usunięty]

Wysłany: 10-06-2009, 08:42   

Kłócił się nie będę, powiem tyle: w "cywilnych" autach można przetoczyć (czyli wyrównać) tarcze, o ile robi to ktoś kompetentny i nie przekroczy się minimalnej grubości.
Z doświadczenia wiem jednak, że zdarzają się kolesie, tak jak ostatnio gość ze sprinterem, którzy mają tarczę do przetoczenia o grubości 3mm poniżej minimalnej.

Maniu 
Forumowicz

Auto: Galant 1,8
Wysłany: 10-06-2009, 09:05   

Witam

Jeśli byłbyś zainteresowany czarnym 1G to mogę Ci oddać swojego 92r, przebieg 194tys, sekwencja STAG300 założona w czerwcu ubiegłego roku. Ściągnięty z Niemiec 3,5 roku temu gdzie miał tylko jednego właściciela i ja jestem drugim. Ja zmieniałem w nim rozrząd ok 16tys km temu, amortyzatory zaraz po kupnie przy przebiegu 154tys, krokowy, klocki, świece, przewody, płyny i regularnie olej półsyntetyczny co 8tys. Mam kilka zdjęć tutaj -> http://www.eclipse.net.pl....php?user_id=29
Na zdjęciach jeszcze bez gazu. W ciągu tych 3,5 roku nie miałem z nim żadnych problemów. Obecnie na standardowych alu, może wizualnie nie jest w takim stanie jak ten z ogłoszenia ale oddam za 5,5tys zł. I masz do mnie niewiele ponad 100km
Jeśli byłbyś zainteresowany to pisz

Pozdrawiam

ps
na tym z ogłoszenia na 99% nie działą el antena :badgrin:

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-06-2009, 10:34   

Krzyzak - Ja miałem zwichrowane tarcze jak kupowałem auto 37 tys przebiegu. Tarcze wprawie w ogole nie zużyte. Poszły do toczenia po toczeniu mieściły się w granicy używalności powyżej 24mm i 8mm założyłem nie ma "bicia" już przez 2 tys km. Czytałem dużo o toczeniu i nikt jeszcze tak negatywnie się o tym nie rozpisywał że się nie powinno. Z tego co czytałem nawet od ludzi w innych krajach nawet to powinno się za każdą wymianą klocków przetoczyć tarcze żeby ją wyrównać a po 2-3 klockach wymiana tarczy na nową.

jarekrk 
Mitsumaniak

Auto: E46 323
Wysłany: 10-06-2009, 11:29   

kurde maniu czemu tak daleko mieszkasz, ja bym z checia sie twoim zianteresował

Jackie 
Mitsumaniak
Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Wysłany: 10-06-2009, 12:14   

Maniu, umieść ogłoszenie jeżeli chcesz sprzedać auto (kontakt z Matejką). Dostałem zgłoszenie Twojego postu jako próba sprzedaży. Powiedzmy, że zakładam dobrą wolę i jedynie proszę i niepowtarzanie podobnych "wymyków" od zasad forum, oki?
Pozdrawiam

Adaho_krak 
moderator

Auto: Megane GTline
Wysłany: 10-06-2009, 15:24   

Jackie, przecież to nie jest próba sprzedaży niezgodna z zasadami forum, na zasadzie ogłoszenia, Maniu pomaga koledze oferując sprawdzone auto w bliższej okolicy. Traktujmy to jako informacje nie ogłoszenie. Przynajmniej dla mnie to różnica wielka. Nie dajmy się zwariować.

Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku
. - Przynajmniej się staram :)

Adam 00302/KMM

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-06-2009, 15:28   

Adaho_krak napisał/a:
Nie dajmy się zwariować.

Ale nie wiem w czym problem. Przecież nie dostał RB, bana czy post nie został usunięty. Krótka i rzeczowa informacja ze strony administratora moim zdaniem przekazuje to co ma i nie wymaga komentarza. Tak jak mówisz nie dajmy się zwariować.

Jackie 
Mitsumaniak
Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Wysłany: 10-06-2009, 15:38   

Adaho_krak, przeczytaj raz jeszcze mój post, oki? ;)
Pozdrawiam

Adaho_krak 
moderator

Auto: Megane GTline
Wysłany: 10-06-2009, 15:50   

krzychu, Jackie, czytałem wasze posty dokładnie i tu ni chodzi o RB. Ja też dostałem zgłoszenie posta i nie uważam posta Maniu za "wymyk". Ogólnie zero problemu :mrgreen:

Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku
. - Przynajmniej się staram :)

Adam 00302/KMM

Odpowiedz do tematu