|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Volvo S60 2.4 R5 |
Autor |
Wiadomość |
Kaleid
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 7 razy Dołączył: 09 Lip 2006 Posty: 350 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 26-11-2009, 09:04 Volvo S60 2.4 R5
|
|
|
A więc stało się. Od sierpnia rozglądałem się za czymś nieco większym od mojego Colta CJ - większym gabarytowo, ale też i z czymś większym pod maską. Z początku wybór padł na Galanta EAxA/W. Po obejrzeniu sporej ilości egzemplarzy tego auta nasunął mi się po raz kolejny wniosek, że nie jest łatwo kupić sensowne używane auto. Jako że w rodzinie od dawna zawsze było dużo "Wołowinek", postanowiłem nie ograniczać się do Galanta, w którym niestety - bardzo rozczarowała mnie jakość nadwozia (w tej klasie auta dość poważne problemy z korozją). Po przejechaniu się kilkoma autami, decyzja zapadła: Volvo S60. Wymagania były następujące:
- 2.4 benzyna (140 lub 170 KM)
- manualna skrzynia biegów.
Rozpoczęły się zatem poszukiwania. Niestety, i w tej marce jest podobnie. Ciężko kupić coś sensownego. Prawie wszystkie samochody na rynku wtórnym są mocno kręcone,wyeksploatowane, zespawane z czterech przystanków lub bo po prostu w większości niesprawne, wymagające bardzo dużych nakładów finansowych.
Po poszukiwaniach w końcu udało mi się znaleźć sensowne auto. Jest to Volvo S60 2002r z rynku niemieckiego. Auto zostało kupione od niemieckiego dealera. Było kiedyś lekko uszkodzone z lewej strony - został wymieniony lewy błotnik oraz przednie lewe drzwi. Nie było to jednak nic poważnego,poduszki ani kurtyny nie były odstrzelone a wszystko zostało naprawione w sposób profesjonalny, ładnie spasowane przez serwis Volvo w Niemczech.
Udało mi się kupić samochód nie zniszczony, nie zjeżdżony z oryginalnym, udokumentowanym przebiegiem 151 tyś. Auto nie jest zmęczone, wytrzepane, żaden plastik nawet nie trzeszczy. W standardzie jest świetny, 9 cio głośnikowy fabryczny sprzęt grający, pełna skóra, podgrzewane fotele, pełna elektryka, klimatronic dwustrefowy, ABS, ESP, STC itd.
- po maską mamy 5cio cylindrowy silnik benzynowy 2.4 o mocy 170 KM
Poniżej kilka fotek:
 |
_________________ Volvo w garażu, Mitsubishi w sercu. |
Ostatnio zmieniony przez Kaleid 10-12-2009, 22:34, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
Fragu
Mitsumaniak Łukasz

Auto: jest
Pomógł: 50 razy Dołączył: 13 Kwi 2008 Posty: 6077 Skąd: okolice Bydgoszczy
|
Wysłany: 26-11-2009, 11:56
|
|
|
Piękne auto, napisz coś jak tym się jeździ, jak ze spalaniem, jakie ceny serwisu?
Jedno jest pewne - korozji to na nim nie zobaczysz |
_________________ Zdania są jak tyłek - podzielone.
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Kwi 2005 Posty: 9211 Skąd: s kątowni
|
Wysłany: 26-11-2009, 12:22
|
|
|
i kolejna volowinka ;)chyba bedziesz musial zrobic tak jak ja zrobilem z volvo tzn nalepa MM na tylnia klape i podczas kontroli pytania, co to wkoncu jest czy volvo czy mitsubishi
zadowolenia z auta |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 26-11-2009, 19:05
|
|
|
brakuje troche, ale i tak jest fajne, szkoda ze skreca jak autobus
a z brakow najbardziej brakuje plastikowej rury idacej z prawej strony u gory silnika, no i szkoda ze bez spaceballa
napisz jak spalanie porownamy z 2.4T ?? |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Kaleid
Mitsumaniak

|
Wysłany: 26-11-2009, 20:10
|
|
|
Specjalnie szukałem bez turbo - osiągi są jak dla mnie w zupełności wystarczające, a jedna rzecz mniej do zepsucia. Jeśli chodzi o spalanie, to z tego co widzę, przy normalnie jeździe w mieście mieszczę się w 10ciu litrach, aczkolwiek zbyt wcześnie na pomiary, za jakiś czas pewnie skrobnę nieco więcej. W trasie spalił mi całkiem przyzwoicie, pomiędzy 7 a 8, aczkolwiek jechałem raczej spokojnie, nie przekraczając 120 km/h
Z części: póki co nabyłem rozrząd.
Pasek Gates - 104 zł
Rolka prowadząca SWAG -142 zł
Rolka napinacza SWAG - 142 zł
Oraz filtr paliwa - 56 zł
Wszystko nabyte w Volvofan. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 26-11-2009, 20:25
|
|
|
Kaleid napisał/a: | Specjalnie szukałem bez turbo |
niepotrzebnie, spalanie podobne, a turbo jest low pressure wiec nie ma obaw,
troche duzo za rozrzad ja z pompa dalem cos pod 450zl(do v40 ale te same czesci)
filtr paliwa jakiej firmy ?
bo tych wszystkich filtronow itp. to szkoda z pudelka wyciagac i tracic czas na montaz
tylko knecht, purflux, oryginalne |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Kaleid
Mitsumaniak

|
Wysłany: 26-11-2009, 20:58
|
|
|
Filtr Nordic, podobno OK |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21939 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 26-11-2009, 22:23
|
|
|
Ładne to z zewnątrz napewno nie jest, ale w środku nie mam pytań... |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 26-11-2009, 22:36
|
|
|
Kaleid napisał/a: | Pasek Gates | ja bym nie ryzykowal zakladajac ten pasek, ostatnio Gates zszedl na psy, osobiscie widzialem zerwania tych paskow albo wyrwanie ich zebow a to byly przedzialy po wymianie od 20 - 40tys km, i jest tego sporo przykladow ktore moglbym nasuwac, niewiele bys zaoszczedzil kupujac oryginaly, wiem to gdyz sam kupywalem niedawno oryginaly do podobnego Volviaka ale diesla i zaplacilem za oryginaly 800zł za caly komplet, czyli patrzac na to co kupiles stwierdzam ze to zadna oszczednosc, ja osobiscie nie ryzykowalbym jazdy na takim pasku. Zrobisz jak uwazasz, tak tylko stwierdzam z autopsji |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Kaleid
Mitsumaniak

|
Wysłany: 26-11-2009, 23:08
|
|
|
Pasek mogę kupić inny, to akurat nie jest problem. Ale chyba mówisz o podróbkach Gates`a. Trochę ich było na rynku europejskim. |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14370 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 27-11-2009, 13:52
|
|
|
Kaleid, co paska to nie koniecznie podróbki. Jeśli gates to tylko opatrzony logiem marki. Wtedy masz zapewnioną jakość, jeśli jest tylko gates to mogą być problemy.
Po za tym piękne auto, zawsze mi się podobały S60. Jak dla mnie i w środku i na zewnątrz jest klasa. Auto ma coś w sobie, co go wyróżnia |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 27-11-2009, 15:06
|
|
|
Kaleid napisał/a: | Pasek mogę kupić inny |
conti w ic z nasza znizka kupisz za 80zl, co ciekawe ja w v40 mam interwal 120tys km, a s60 na tym samym rozrzadzie 150tys km(mowa o oryginalnych czesciach), w przypadu zamiennikow ja w swoim nie zrobie wiecej jak 60tys km., natomiast w s60 po wymianie rozrzadu w volvotech w dlugolece(jeden z lepszych warsztatow volvo nieautoryzowanych) na tym samym komplecie co mam w v40, powiedzieli że ze zdrowym sumieniem wpisuja nastepna wymiane za 120tys km.
Kaleid napisał/a: | W standardzie jest świetny, 9 cio głośnikowy fabryczny sprzęt grający |
volvo od lat slynie z tego ze juz fabryczny sprzet grajacy jest niczego sobie, ale byla jeszcze wyzsza polka w s60 niz masz u siebie, kewlarowe membrany, wzmacniacz pod siedzeniem pasazera +11glosnikow |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
Kaleid
Mitsumaniak

|
Wysłany: 14-01-2010, 21:07
|
|
|
No to sprawiłem sobie drobny prezencik na sezon letni:
I tym samym stałem się posiadaczem dwóch kompletów felg aluminiowych. Jak szaleć to szaleć... |
|
|
|
 |
Psikus
Mitsumaniak

Auto: Xsara Picasso
Pomógł: 14 razy Dołączył: 01 Lis 2008 Posty: 981 Skąd: sosnowiec
|
Wysłany: 15-01-2010, 23:29
|
|
|
Fajne autko, jezdziłem takim 2.4D. silnik ( diesel) fajnie przyspiesza, w środku bardzo mi się podoba, bardzo dobrze czułem się za kierownicą.Tylko tamten egzemplarz jakiś felerny był - co chwila psuło się coś nowego z tym że nie mam pewności po jak dużym dzwonie był Zadowolenia z autka życzę. |
|
|
|
 |
Kaleid
Mitsumaniak

|
Wysłany: 16-01-2010, 20:03
|