Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] denerwujace brzęczenie w kabinie
Autor Wiadomość
KrzychooP
[Usunięty]

Wysłany: 30-06-2008, 16:31   [Cari 1.8 GDI] denerwujace brzęczenie w kabinie

witam i przepraszam za może mało ważne pytanie ale przy obrotach w zakresie 2 tys - 2,5 tys obrotów w mojej cari pojawia się w kabinie denerwujące, w....jące, metaliczne brzeczenie dochodące gdzieś z centralnej części konsoli, nie spod zegarów tylko bardziej z prawej strony (gdy siedzi się z prawej strony do wydaje się, że dochodzi z okolicy schowka) - usiłowałem je zlokalizować dokładniej ale niestety nie udało mi się,
brzeczenie znika poniżej 2 tys obrotów i powyżej 2.5 tys obrotów,
może ktoś zlokalizował i zlikwidował u siebie to cos,
proszę o informację a tych co nie mieli takiego felerku przepraszam za stratę czasu spowodowaniem czytaniem tego temaciku
p.s. a brzeczenie jest niemożżżżliwie.... denerwujace

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-06-2008, 17:11   

A jestes pewny ze to jest z wnetrza samochodu???
Zobacz czy przypadkiem nie obluzowala Ci sie lub nie przerdzewiala aluminiowa oslonka katalizatora pod samochodem. Efekt jest taki ze slychac wlasnie w granicach 2000-2800obr/min metaliczne buczenie (delikatne ale dla wprawnego ucha denerwujace)
Pozdroo

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 30-06-2008, 17:30   

na 100% osłona katalizatora albo osłona łącznika elastycznego wydechu

KrzychooP
[Usunięty]

Wysłany: 30-06-2008, 18:24   

jutro nurkuję pod auto i sprawdzam, jezli to jest to, to bede musial was ozłocić

damiano
[Usunięty]

Wysłany: 30-06-2008, 20:52   

ja tez słyszę u siebie w Cari takie buczenie - nie zawsze, ale pojawia się czasami. Podejrzewam właśnie łącznik elastyczny wydechu - zajrzałem pod samochód i jest dość mocno "nadszarpnięty" tzn. pordzewiały i jakby luźny. W środę oddaję auto do mechanika na wymianę filtra paliwa i napełnienie klimy więc przy okazji niech obejrzą ten łącznik... :)
Pozdrówka!

Cysio
[Usunięty]

Wysłany: 12-08-2008, 18:35   

Mam ten sam problem co Krzychoop i na bank jest to brzeczenie dochodzace z wnetrza, jakby zza srodkowej konsoli. Raczej nie chodzi tu o jakiekolwiek elementy wydechu.

loki7777 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.3 04
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 12-08-2008, 18:47   

Jesli moge cos zasugerowac: otworzcie maske i sprawdzcie ta plastikowa oslonke pod zderzakiem, jak ona jest peknieta to wydaje dziwne dzwieki

gadzior
[Usunięty]

Wysłany: 13-08-2008, 19:09   

U mnie też czasem brzęczy jak jadę jednostajnie.
Winny jest nawiew na nogi pasażera znajdujący się po lewej stronie pod schowkiem.
Sprawdzone bo jak przytrzymywałem nogą to przestawało brzęczeć.
Muszę się za to zabrać ale nie mam bardzo czasu i przyzwyczaiłem się :D

lotam 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,6 2000 4G92
Wysłany: 21-06-2010, 08:51   

Odświeżę temat bo u mnie właśnie skorodowała osłona katalizatora i przy dodawaniu gazu brzęczała, położyłem się pod samochód i ..... porostu ją zdjąłem bo już pęknięta była na całej długości i tu moje pytanie.
Czy ta osłona jest niezbędna czy można jeździć bez niej?

sterydzik 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8
Wysłany: 08-07-2010, 22:49   

Miałem identycznie. Mój człowiek w serwisie, szukał długo przyczyny, była to jakaś plastikowa osłonka... wiem ze nie od katalizatora jednak

asok 
Nowy Forumowicz

Auto: 1.8GDI
Wysłany: 24-07-2010, 12:58   

osłonka katalizatora jest potrzebna ponieważ nie dopuszcza do zetknięcia np wysokiej trawy na parkingu z rozgrzanym katalizatorem i powstania pożaru

Cichanos
[Usunięty]

Wysłany: 28-07-2010, 10:47   

Tu chodzi raczej o koszt katalizatora po jego nagłym zetknięciu z wodą.

norvik 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma '00 1.8 GDI Elegance
Wysłany: 31-07-2010, 15:21   

Ja miałem podobny problem ale nie był to katalizator tylko blaszka (obejma) do mocowania sterownika (chyba ABS'u) w konsoli środkowej, zamocowana na tunelu środkowym. Po godzinie pracy samochodu w okolicach 2-2,5 tys obrotów dochodziło upierdliwe brzęczenie. Wystarczyło włożyć kawałek gumy pod blaszkę i problem ustał.

zenekwaciak 
Nowy Forumowicz

Auto: carisma DID 115
  Wysłany: 31-07-2010, 22:12   

Długo szukałem winowajcy tego brzęczenia. Przypadkowo znalazłem . Jak będzie brzęczeć przyciśnij mocno czarny plastyk pod wyświetlaczem komputera po prawej stronie od przycisku kasowania średniego zużycia paliwa. Nie wiem do czego można jeszcze używać tego włącznika bo nie mam firmowego radia.

Ulf 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI '00 Comfort
Wysłany: 03-08-2010, 23:10   

u mnie przy 2 - 2,5 tys coś brzęczało i drażniło ucho (z pozycji kierowcy dźwięk wydobywał sie z prawej części kokpitu), na początku myślałem właśnie ze to osłonka katalizatora, czy inna cześć wydechu, kolejno, że to coś z konsola, potem może z poduszka / szyba, czy też nawet z nadkolem, zdeżakiem. Jednak żadne z powyższych, wymiękłem i dałem do serwisu ;) już nie pamiętam, ale jakaś blaszka czy rurka brzęczała w komorze silnika, którą trzeba było lekko odgiąć i nie była to ta plastykowa osłona silnika (na szczęście, zrobili mi to przy okazji, czyli bez gotówko).

PS zenekwaciak poszukaj na forum, gdzieś jest opisane jak wykorzystać funkcje wyświetlacza, bez użycia oryginalnego radia i magicznego przycisku disp. ;)

Odpowiedz do tematu