[1G 90-94] STUKAJĄ ZAWORY!!! I CO TERAZ?? |
Autor |
Wiadomość |
wedzicho [Usunięty]
|
Wysłany: 23-12-2007, 12:57 [1G 90-94] STUKAJĄ ZAWORY!!! I CO TERAZ??
|
|
|
Witam wszystkich.
Proszę o pomoc. Dosyć głośno pracują mi zawory. Czy można je jakoś wyregulować czy należy po prostu je wymienić? I jaki ewentualnie jest koszt naprawy?
Drugi problem polega na tym, że przestał mi działać centralny zamek w drzwiach od pasażera oraz przestało zapalać się światło w środku samochodu gdy otwierane są drzwi pasażera. Czym jest to spowodowane?? Czy jest to wina bezpiecznika??
Proszę o pomoc i pozdrawiam. |
Ostatnio zmieniony przez Adaho_krak 23-12-2007, 17:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
mitutoyo [Usunięty]
|
Wysłany: 23-12-2007, 13:06
|
|
|
Nie zawory klepią tylko popychacze,nie można ich regulować bo są olejowe i same się regulują. Oczywiscie najlepiej byloby je wymienic.Można je wyczyścic,tez podobno są efekty. Na jakim oleju jezdzisz,mi po wymianie oleju i dodaniu ceramizera przestaly klepać,warto spróbowac jesli akurat Ci sie wymiana oleju szykuje. Co do bezpieczników to chyba latwiej jak sprawdzic pokolei bezpieczniki to nie bedzie. |
|
|
|
 |
wedzicho [Usunięty]
|
Wysłany: 23-12-2007, 13:10
|
|
|
Wymiana oleju była właśnie 2 dni temu. Myślałem że przestanie klepać. No ale niestety... A jeżdzę na MOBIL półsyntetyk. |
|
|
|
 |
mitutoyo [Usunięty]
|
Wysłany: 23-12-2007, 13:37
|
|
|
mi na mobilu tez klepały,co prawda tylko przy rozruchu ale zmiana na Valvoline Maxlife uciszyla klepanie. Teraz to zalezy od Ciebie i Twojego portfela,czy stać Cie na nowe popychacze za okolo 40-50zł/sztuka czy powalczysz z czyszczeniem. |
|
|
|
 |
allias [Usunięty]
|
Wysłany: 23-12-2007, 13:53
|
|
|
Ja zmienilem z Mobil1 na Castrol i nie mam juz tego problemu. A co do bezpiecznikow to je latwo sprawdzic. Mam przeczucie ze oba te systemy sa na jednym... |
|
|
|
 |
kiepuczi
Forumowicz
Auto: Eagle Talon Tsi AWD
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Lip 2005 Posty: 203 Skąd: Pulawy
|
Wysłany: 23-12-2007, 14:05
|
|
|
oprucz szukania odpowiedniego oleju proponuje zakup dobrego filtru oleju, nie usunie calkowicie klepania ale moze znacznie pomoc , u niektorych naprawde dzialal wiele. Ja mam orginalne filtry oleju Mitsubishi, sa wystawione na allegro. |
|
|
|
 |
conti64 [Usunięty]
|
Wysłany: 23-12-2007, 14:17
|
|
|
wedzicho, jeżeli chodzi o nie zapalanie się światła gdy drzwi pasażera się otwierają to odpowiedzialny za ten stan rzeczy jest nalot na wyłączniku-przycisku umieszczonym na dole po prawej stronie za gumową osłona. Nnależy zdjąć tę osłonę, odkręcić blachowkręt, wyjąć wyłącznik, oczyścić ewentualnie potraktować sprayem typu kontakt i złożyć w odwrotnej kolejności. |
|
|
|
 |
wedzicho [Usunięty]
|
Wysłany: 23-12-2007, 14:22
|
|
|
Dzięki za te informacje, ale nasuwają mi się kolejne pytania. Całkowicie nie znam się na silnikach, moje pytanko brzmi ile znajduje się tych popychaczy?? I czy czasochłonne jest ich zamontowanie?? |
|
|
|
 |
conti64 [Usunięty]
|
Wysłany: 23-12-2007, 14:38
|
|
|
Cytat: | ile znajduje się tych popychaczy? |
wedzicho, tyle ile zaworów czyli 16 sztuk. Więc dla ochrony Twojej kieszeni proponuje najpierw przeprowadzić próbę przepłukania ich. Tutaj masz opis http://www.vfaq.com/mods/lifters.html a tak dla świętego spokoju swojego i innych to poświęć ten czas wolny na przestudiowanie forum, na pewno znajdziesz wiele odpowiedzi na Twoje pytania.
Pozdrawiam serdecznie
Wesołych Świąt
|
|
|
|
 |
dyzio007 [Usunięty]
|
Wysłany: 28-12-2007, 00:43
|
|
|
co do oleju wlalem motul polsyntetyk i jak reka odiol popychaczea cena dobra bo za 5 litrow bylo 140 zl |
|
|
|
 |
HouseM
Mitsumaniak Noob stalker :-X

Auto: DSM 1G GS + MSS 1.3
Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Cze 2007 Posty: 884 Skąd: Kraktown
|
Wysłany: 02-01-2008, 21:26
|
|
|
yeep . wypłukać popychacze to najlepszy pomysł na sam początek.
Któryś raz z rzędu powtórzę MOBILE 1 to jest kiepski olej, na prawdę kiepski !! |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=8mqb-atsy_w
^ mój kliperek ^ Historia: L300 1G - L300 2G - Lancer - Eclipse - MSS
 |
|
|
|
 |
wedzicho [Usunięty]
|
Wysłany: 02-01-2008, 22:03
|
|
|
Otrzymałem instrukcję jak przepłukać te zawory ale niestety po angielsku. Może posiada ktoś taką instrukcję w języku polskim?? I jaki ten olej nalać?? Proszę podajcie najlepszy z najlepszych dokładną nazwę bo w końcu muszę to zrobić. |
|
|
|
 |
zbyszek05
Forumowicz balcer
Auto: mitsubishi sigma 3.0 v6 24 M/T
Pomógł: 15 razy Dołączył: 04 Cze 2007 Posty: 1236 Skąd: Zambrow
|
Wysłany: 02-01-2008, 22:16
|
|
|
po pierwsze - zaworów się nie płucze tylko ich regulatory luzu,zawory możesz wypolerować ale to nie ma nic z klepaniem. klepanie masz stąd ,iż owe regulatory luzu zaworowego nie trzymają odp.ciśnienia /olej z nich uchodzi szybciej niż .../bierze się to z eksploatacji auta i... teraz - można wymienić wszystkie lub testowac oleje,ja proponuję maxlife syntetyk ale dobry jest tez 10/40 i filtr mann,a to powinno je troche uciszyć,lecz nie wyciszyć do końca - najlepszym rozwiązaniem jest i tak wymiana owych regulatorków ... ciesz się że masz tylko 16 a nie 24 myśle że z robocizną zamkniesz się w 400 setkach razem z wymiana uszczelniaczy.pozdrawiam |
_________________ 6g72 - DOHC - sprzedana - ale rozgladam się za następną Obecnie Yaris 1.5 VVT-i turbosport 150KM
 |
|
|
|
 |
Sz@kal
Forumowicz Młody Mitsumaniak ;)

Auto: Mitsubishi Eclipse 1G GS
Pomógł: 7 razy Dołączył: 29 Maj 2006 Posty: 380 Skąd: Aleksandrów Łódzki
|
Wysłany: 02-01-2008, 22:23
|
|
|
wedzicho napisał/a: | Otrzymałem instrukcję jak przepłukać te zawory ale niestety po angielsku. Może posiada ktoś taką instrukcję w języku polskim?? |
Ni ma takiej. Będę to robiłe teraz w weekend to postaram się może to jakoś opisać.
wedzicho napisał/a: | I jaki ten olej nalać?? Proszę podajcie najlepszy z najlepszych dokładną nazwę bo w końcu muszę to zrobić. |
Valvoline MaxLife 10W40 |
|
|
|
 |
mitutoyo [Usunięty]
|
Wysłany: 02-01-2008, 23:44
|
|
|
Osobiście zalalem Valvoline zamiast mobila i zawory ucichly momentalnie. |