Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
EA5W - problem po wymianie wahacza
Autor Wiadomość
berti
[Usunięty]

Wysłany: 28-06-2009, 13:15   EA5W - problem po wymianie wahacza

Witam wszystkich majsterkujących.
Miałem w sobotę trochę wolnego czasu, więc postanowiłem wymienić sobie popiskujący już wahacz (dolny prosty). Trochę grzebania się przy tym było (nie mam kanału), ale wszystko się udało (teoretycznie)
No właśnie otóż nie wszystko poszło tak, jak się spodziewałem.
Po zapięciu wahacza wyjechałem na jazdę próbną i okazało się, że żeby jechać na wprost muszę kierownicą lekko skręcić w lewo. Nie ma przy tym żadnego efektu ściągania w żadną stronę, ale boję się, że przez przypadek przestawiłem geometrię przodu.
I tutaj moje pytanie - jak to możliwe przy wymianie wahacza? Nic innego nie ruszałem, więc geometria powinna zostać w normie.
A może geometria jest ok, a coś innego zostało przestawione?
Przepraszam za być może laickie pytanie, ale nie jestem mechanikiem, a majsterkuję tylko hobbystycznie.
Będę wdzięczny za każde wskazówki, co popsułem i jak to (domowymi sposobami o ile się da) odkręcić.
Pozdrawiam.
Bartek

PS. Prosiłbym moderatorów o przeniesienie postu do wątku "Problemy techniczne", bo przez nieuwagę umieściłem go w "Faq" :oops:

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-06-2009, 20:27   

po 1 to czy dokrecales wahacz na postawionym aucie? - czyli tak, jak podczas jazdy; czy tez na podniesionym/podlewarowanym? - bo trzeba zrobic to w pierwszy sposob
po 2 to czy masz pewnosc, ze nowy wahacz ma identyczne wymiary, co poprzedni
i po 3 - czy ten nowy jest przeznaczony dla tej strony? - bo sa prawe i lewe

berti
[Usunięty]

Wysłany: 29-06-2009, 08:17   

Dzięki za podpowiedzi.
Wahacz wymieniałem na podniesionym aucie, więc tutaj wietrzę problem. Dzisiaj poluzuję wszystkie śruby, postawię go twardo na ziemi i dopiero wtedy je dociągnę. Zobaczymy jaki będzie efekt.
Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam
Bartek

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 29-06-2009, 09:14   

Oczywiście, po wymianie dolnych wahaczy trzeba zrobić geometrię, a jak skręciłeś na podniesionym, to możesz już wymienić tylne silentbloki - nawet jak to przeżyły, to nie pojeżdżą długo....

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

adaxo 
Mitsumaniak

Auto: EC5W
Kraj/Country: UK
Wysłany: 01-07-2009, 12:22   

Bartek napisał/a:
możesz już wymienić tylne silentbloki - nawet jak to przeżyły, to nie pojeżdżą długo....

mozesz jasniej :wink: :?: co ma tylny silentblok do przedniego wachacza :?: :?:

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 01-07-2009, 15:11   

adaxo napisał/a:

mozesz jasniej :wink: :?: co ma tylny silentblok do przedniego wachacza

Wahacz prosty ma sworzeń, silentblok którym łączy się z "widelcem" amortyzatora i tylny silentblok, którym połączony jest z sankami zawieszenia. Skręcenie na sztywno przed opuszczeniem samochodu tego silentbloka, powoduje zerwanie gumy, a przynajmniej jej mocne naderwanie.....

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

adaxo 
Mitsumaniak

Auto: EC5W
Kraj/Country: UK
Wysłany: 01-07-2009, 18:25   

aa no tak to jest jasne, myslalem ze chodzi o tylny silentblok, znaczy w tylnim zawiasie , anyway ja zawsze podlewaruje sobie zwrotnice tak zeby gorny wahacz byl w takiej samej pozycji jak gdy auto stoi na kolach i wtedy dociagam nakretki :lol:

Voltron 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA2A 98r.
Wysłany: 15-10-2009, 13:04   

Witam,

Będę wkrótce wymieniał wahacze. Chce wymienić wszystko z przodu i z tyłu.
Tylko już trochę zgłupiałem. Ile jest tych wahaczy? Z przodu z tego co wiem są:
Prosty, banan i dolny. Czy jest też górny? Czy są jakieś inne?
Z tyłu są:prosty i górny? Czy są jeszcze jakieś?
Z tyłu są też drążki stabilizujące do kół też bym chciał je wymienić.

Mam jeszcze pytanie co do silent bloków, tulei etc. Do której części są które? Chodzi mi o to do jakiego wahacza co jest potrzebne czyli czy tuleja czy silent block czy jakaś guma oraz ile tego jest tzn. czy zawsze są po dwa na wahacz?

Następne pytanie to jak powinno się to wymieniać tutaj w temacie czytałem że samochód powinien stać na ziemi nie podnoszony czy jeszcze jakieś czynności należy wykonać aby poprawnie zmienić wahacze? Czy wystarczy wszystko odkręcić i poprzykręcać nowe?

Czy problemem jest wciśnięcie tych tulei w nowe wahacze bo słyszałem że tak. Jak to ewentualnie zrobić.

Nie znam się na tym specjalnie ale właśnie po to chce to porobić sam żeby się poznać.
Już kilka gratów wymieniałem sam i chciałbym to kontynuować dlatego proszę was o wskazówki jak powinienem się do tego przygotować i co powinienem wiedzieć żeby wymienić poprawnie części i się później nie zabić xD

Bardzo proszę o konkretne odp. bez takich typu jedź do mechanika xD

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy
Wysłany: 15-10-2009, 14:23   

Voltron napisał/a:
Będę wkrótce wymieniał wahacze.

Przejrzałeś >>>TEN<<< temat?
Renata
EA5W

Voltron 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-10-2009, 08:22   

Tak czytałem ten temat oraz temat o wypięciu wahacza.
Już wiem jak wygląda sprawa z wahaczami z przodu tzn. ile ich jest i jakie.
Natomiast dalej nie wiem do którego wahacza są tuleje do którego silent blocki a do którego gumy chyba że to jest to samo.
No i nie wiem czy wymieniać na stojącym samochodzie wszystko czy lewarować?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 16-10-2009, 21:11   

Voltron, na stojacym samochodzie to raczej bedzie Ci ciezko cokolwiek wymienic, no chyba ze masz sile supermana i zgrabnosc primabaleriny, najlepiej do wymiany wahaczy uzyc podnosnika kolumnowego, albo kanalu z podnosnikiem, ostatecznie mozna to zrobic na lewarku, ale nalezy pamietac ze nie pracujemy przy aucie podniesionym na lewarku tylko opuszczonym na jakas podstawe, kobylke, klocek itp (byle nie cegle bo moze peknac i auto sie zwali na glowe), wszystko po odkreceniu i zamontowaniu nowych podzespolow skrecamy tak jak wspominal wczesniej Bartek, czyli na ustawieniu do jazdy, musimy podniesc lewarkiem os do takiej pozycji w jakiej jest ona podczas jazdy i wtedy skrecamy wszystkie nakretki, jezeli chodzi ci o nazewnictwo: tuleje, silent blocki, gumy, to jest fraza uzywana roznie przez rozna osobe, jeden na tuleje metalowo gumowa powie silent block, drugi powie tuleja wahacza, trzeci guma wachacz, bardziej poprawne stwierdzenie to silent blocki wahaczy, badz tuleje metalowo gumowe wahaczy, ponadto podsumowujac w odpowiedzi na twoje poprzednie pytanie na przednia os przychodzi w sumie szesc wahaczy, trzy wahacze na jedno kolo, wahacz gorny (w ksztalcie litery U), wahacz dolny prosty oraz wahacz dolny giety (tzw banan)

[ Dodano: 16-10-2009, 21:14 ]
P.S. Nalezy pamietac ze kazda ingerencja w zawieszenie pojazdu wiaze sie ze zmiana geometrii pojazdu, co wiaze sie z regulacja zbieznosci pojazdu po jego naprawie.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Voltron 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-10-2009, 08:27   

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

Odpowiedz do tematu