Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Colt - rejestracja na 2 osoby
Autor Wiadomość
karolgt 
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-07-2006, 18:43   Colt - rejestracja na 2 osoby

Witam

Mam nadzieje ze ten post nie jest bardzo OT, jesli tak to przepraszam,ale nie moge znalezc nigdzie potrzebnych informacji.

Jutro prawdopodobnie kupie Colt'a, planuje go kupic na siebie i na tate, oczywiscie po to zeby placic mniej za ubezpieczenie.

Colt jest sprowadzany, nie przerejestrowany i moje pytanie: czy musze miec jakies specjalne dokumenty zeby go kupic na 2 osoby, jak wyglada potem rejestracja takiego samochodu czy sa duze roznice niz przy aucie nie sprowadzanym (poprzedni samochod tez mialem na 2 osoby i poza umowa kupna-sprzedazy z 2 osobami nie bylo zadnych roznic), prosze o jakies wskazowki

z gory dzieki ;)

luk_szc 
Mitsumaniak
mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Wysłany: 11-07-2006, 18:46   

Dokładnie niczym się nie różni tylko ze wszystkimi pierdami muszą biegać dwie osoby . Jedna osoba jest właścicielem a druga będzie współwłaścicielem .

Mitsumaniaki QR-Code:

karolgt 
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Wysłany: 11-07-2006, 18:54   

czyli po prostu jutro jak bede spisywal umowe kupna-sprzedazy to musi byc na 2 osoby tak? oki, to reszte mi juz pewnie w urzedzie powiedza. dzieki ;)

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 11-07-2006, 18:59   

tak, na umowie musza byc dwie osoby jesli tego nie bedzie nie zarejestrujesz auta na dwoch wlascicieli.
istotne jest tez to aby twoj tata byl wlascicielem, a ty wspolwlascicielem - do znizek w ubezpieczalni.

tomekgliwice
[Usunięty]

Wysłany: 11-07-2006, 20:42   

dokladnie na umowie kupna musza byc Twoje dane i taty a reszte to juz mow po prostu w kazdym urzedzie w ktorym bedziesz zalatwial papiery ze chcesz na dwie osoby rejestrowac to oni Ci powiedza co masz robic:) tez tak robilem i nei bylo problemu. pozdrawiam

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 12-07-2006, 09:41   

ja sobie sam zrobiłem umowę K-S, gdzie w miejscu kupującego były 2 rubryczki i wpisałem żonę; ale wiem, że można potem spisać ew. umowę darowizny (np. na 10% auta - że go darujesz tacie) i też będziesz mógł korzystać z jego zniżek

nie wiem, jak ze sprowadzanymi, ale z autami kupionymi w PL, to na pewno trzeba jeszcze spisać druk PPC-1 do urzędu skarbowego, a drugą osobę występującą w umowie K-S wpisać do druku uzupełniającego PCC-1A

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 12-07-2006, 10:19   

z zagranicy tez trzeba spisac umowe na dwie osoby, dodatkowo nalezy (choc nie koniecznie ale zeby potem uniknac ewentualnych klopotow) miec upowaznienie notarialne dla wlasciciela lub wspolwlasciciela na "...zalatwienie wszelkich formalnosci celno-podatkowych..."
moj brat (wspolwlasciciel) na audi mial takie upowaznienie od wlasciciela ktory nawet nie dotkna palcem niczego przy sprowadzaniu, cleniu i rejestracji, ograniczyl sie tylko do zlozenia podpisu na umowie.

adams12
[Usunięty]

Wysłany: 12-07-2006, 15:27   

Krzyzak napisał/a:
a drugą osobę występującą w umowie K-S wpisać do druku uzupełniającego PCC-1A

albo zrobic tak jak ja - umowa na 1 osobe, potem akt darowizny ale tylko tyle zeby od
darowizny nie placic podatku (mniej jak tysiak) i pozamiatane wtedy wypelniasz tylko
pcc1 i z aktem darowizny idziesz do US i babeczka wszystko ladnie zalatwia.
mozesz sie zdziwic jak wyciagnie nagle anonse zeby sprawdzic czy cena nie jest z kosmosu =) ja tak mialem

pozdro z Danii

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 12-07-2006, 19:45   

Adams - ja dodatkowo miałem 2 osoby jako sprzedające, więc musiałem i tak PCC-1A wypełniać.

rami1000
[Usunięty]

Wysłany: 12-07-2006, 20:24   

jedyna różnieca to ze opłate skarbową w wys.150 zł robisz 2 razy

zyraff85
[Usunięty]

Wysłany: 14-07-2006, 22:24   

rami1000 napisał/a:

nie zgadzam sie z tym co napisales..
auto sprowadzałem z Włoch na umowie jestem z ojcem.. opłate skarbowa płacilem jedna. Ja jestem jako własciciel a ojciec jest współwlascicielem i z niego bore zniżki...

rami1000
[Usunięty]

Wysłany: 16-07-2006, 17:36   

to dziwne bo ja i 3 moich kumpli płaciliśmy podwójnie. Sam. z Niemiec

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 16-07-2006, 18:05   

zyraff85 napisał/a:
rami1000 napisał/a:

auto sprowadzałem z Włoch na umowie jestem z ojcem.. opłate skarbowa płacilem jedna. Ja jestem jako własciciel a ojciec jest współwlascicielem i z niego bore zniżki...

Popieram. Opłatę robimy tylko jedną i obojętne, która osoba ją uiszcza.

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 23-07-2006, 10:18   

cieni napisał/a:
zyraff85 napisał/a:
rami1000 napisał/a:

Popieram. Opłatę robimy tylko jedną i obojętne, która osoba ją uiszcza.

Opłatę robi się tylko raz - nie opłaca się właścicieli tylko auto.

apsik85
[Usunięty]

Wysłany: 23-07-2006, 21:41   

Też się wtrocę.... jak kupisz autko to nie zawsze handlarz z Polski napisze Ci umowę że od niego kupiłeś. Załóżmy czysto teoretycznie :mrgreen: że kupiłem samochód od handlarza z giełdy i on w Niemczech wykupił sobie blachy żeby nim przyjechać do Polskii to handalrz nie będzie z tobą wypisywać umowy kupna-sprzedaży (bo będzie musiał płacić podatek) tylko będziesz musiał pojechać do Niemiec i poprosić byłego właściciela żeby Ci postawił swój podpis na umowie kupna, lub [to jest wersja bardziej drastyczna i oczywiście nielegalna :mrgreen: ] będziesz musiał podrobić jego podpis.

PS.
Załóżmy oczywiście czysto teoretycznie, że jadę jutro do urzędu skarbowego a do Niemiec po podpis byłego właściciela zostało mi mało czasu :mrgreen: Jutro napisze Ci jakie są haracze w Urzędzie skarbowym.

Odpowiedz do tematu