Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] Wyjący hamulec tył - bębny
Autor Wiadomość
jolly69 
Mitsumaniak

Auto: Carisma '99 1,6 GL +LPG
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-06-2009, 19:06   [Cari 1.6] Wyjący hamulec tył - bębny

Witam. Mam problem z hamulcami z tyłu. Przy mocnym hamowaniu ( i tylko wtedy ) z tylnego prawego bębna słychać głośne wycie. Myślałem że po prostu kończą się szczęki, ale zdjąłem dzisiaj bęben i okazało się że okładzin jest jeszcze ok 4 -5 mm. Na moje oko to chyba nieźle ?? nic więcej nie zaobserwowałem, no może tylko małą rysę na bieżni bębna tak jak by coś rysowało ale nie mam pojęcia co to może być.. może dacie jakieś wskazówki. Dodatkowo byłem ostatnio na przeglądzie i wyszło że tył hamuje raczej słabo, ręczny za to łapie bardzo dobrze. Porobiłem zdjęcia telefonem więc można zobaczyć jak to wygląda.. Nie mam pojęcia co to może być. Poniżej link do zdjęć:

http://img268.imageshack....=0606091404.jpg

mpoplaw 
Forumowicz

Auto: carisma II 1,6 + LPG Lancer1,5
Wysłany: 08-06-2009, 06:58   

ponieważ nikt ci nie odpisał to może ja trochę pomogę, jak byłem niedawno na przeglądzie to stacja sugerowała wymianę cylindreka, podobno w cari puszcza szybciej niż w prawdziwych mitsubishi

koszt zamiennika to ok 30zł, oryginalny 260zł

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 08-06-2009, 08:36   

nie wyglada aby cos tam sie dzialo - no moze poza ta rysa na bebnie - proponuje przetoczyc, jesli nie osiagnal jeszcze max. wymiaru (pewnie bedzie na bebnie)
po przetoczeniu trzeba delikatnie papierkiem sciernym przejechac, bo tez bedzie halasowac przy hamowaniu (dosyc ostra powierzchnia powstaje) - ja robilem papierem 500 i potem 2000

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 08-06-2009, 09:55   

Może ta rysa powstała od czegoś twardego (jakiś większy kawał metalu w okładzinie) i darł o bęben i powstawał wtedy hałas.
Ponadto jak grzebiesz przy tyle to wypadało by od razu odpowietrzyć i przetoczyć na nowy płyn hamulcowy.
W Cari nic nie puszcza w 11 letnim samochodzie cylinderki są ok. więc co ma puszczać.

jolly69 
Mitsumaniak

Auto: Carisma '99 1,6 GL +LPG
Wysłany: 08-06-2009, 17:51   

To przetoczenie to dobry pomysł. Póki co po zdjęciu bębna i założeniu widzę że już drugi dzień jest cisza ( choć wcześniej też nieraz przycichło na moment). Zastanawiające jest tylko to, że to huczenie nijak mi nie pasuje do w sumie niewielkiej ryski ( być może między szczękę dostał się jakiś opiłek, kawałek metalu i po zdjęciu bębna po prostu wypadł). Pojeżdżę trochę i poobserwuję, jak by się powtórzyło to będę myślał dalej. Póki dzięki za rady.

Odpowiedz do tematu