|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[MSS 1.3] [SILNIK] Przestał palić. |
Autor |
Wiadomość |
jjw666
Nowy Forumowicz jjw666

Auto: MSS 4G13 1.3 V16 MDI 1999 (r)
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-06-2009, 23:18 [MSS 1.3] [SILNIK] Przestał palić.
|
|
|
Witam,
Bardzo dawno temu Misiek miał zatarty silnik (a tak ze 100-120 000 km przejechał). Po remoncie (w nieautoryzowanym) serwisie działał. Pił więcej niż zwykle (tak do 10 litrów), trochę warczał, czasem zamiast przyspieszać trochę się zbierał, ale jeździł. Po kilku tysiączkach kilometrów i regulacji zaworów trafił do "autoryzowanego" serwisu. Jako że paliła się sonda lambda, coś tam pogrzebali, wymienili coś - nie wiem co, bo ukryto przede mną fakturki, i w rezultacie auto zamiast mieć mniejsze zużycie zaczęło "wypijać" paliwo w tempie i do 15l/100km. Jakoś tak przy 145 000 zaczął prychać, kichać, aż po dłuższym postoju miał kłopoty z odpaleniem. Teraz nie pali wcale. Rozebraliśmy i sprawdziliśmy: pompa paliwowa już działa, filtr paliwa ok, filtr powietrza ok, przepustnica podnosi się, wtryskiwacze w normie (15 omów) - sprawdziliśmy ich działanie - tryskają jak trzeba, iskry na świecy są... Czasem zakrztusi się i koniec... Do sprawdzenia został tylko rozrząd (z cylindrów jak by paliwem nie zalatuje), ale jakoś mnie to nie przekonuje... W sumie nic nie stuka, więc zawory są zamykane (chyba). Ja mam wciąż wrażenie że nie dostaje paliwa i dlatego nie pali. Co mogę jeszcze sprawdzić ? W środę wstrzyknę mu paliwo w gardziel cylindra i zobaczę czy odpali Jakieś sugestie ? |
_________________ Brum, brum, brum... pyr, pyr... |
Ostatnio zmieniony przez cns80 19-11-2009, 09:33, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 16-06-2009, 07:16
|
|
|
Pomiar kompresji wykluczy lub potwierdzi zawory - jeżeli były za ciasno ustawione - mogły wypalić się gniazda.... |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
|
|