Przesunięty przez: akbi 21-11-2007, 16:29 |
centralny zamek i elektryczne szyby - padły!! |
Autor |
Wiadomość |
regis72 [Usunięty]
|
Wysłany: 12-08-2006, 16:49 centralny zamek i elektryczne szyby - padły!!
|
|
|
Witajcie!
Dzisiaj padł centralny zamek i elektryczne sterowanie szybami w moim Lancerku. Właściwie to nie wiem czy padły jednocześnie, czy nie. Sprawdzałem bezpiecznik jest - ok. Co może być przyczyną???
|
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 12-08-2006, 18:01
|
|
|
Czy masz może alarm z domykaniem szyb? Tutaj może być przyczyna. Wówczas obstawiałbym bezpiecznik zasilania głównego alarmu. |
|
|
|
 |
regis72 [Usunięty]
|
Wysłany: 12-08-2006, 18:06
|
|
|
Nie mam alarmu.
Przed chwilą byłem na krótkiej przejażdzce i ..... centralny (na kluczyk)o tworzył wszystkie drzwi podczas postoju na załączonym silniku i szyby też dało się otworzyć elektrycznie. Ale po ponownym zgaszeniu i załączeniu silnika nadal nie działają. Dziwne. |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 12-08-2006, 18:37
|
|
|
Nie masz w ogóle alarmu czy masz alarm bez domykania elektrycznych szyb? |
|
|
|
 |
BUBU
Mitsumaniak Partyzant

Auto: Endeavor
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Sie 2006 Posty: 1548 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 13-08-2006, 02:43
|
|
|
regis72 napisał/a: | Nie mam alarmu.
Przed chwilą byłem na krótkiej przejażdzce i ..... centralny (na kluczyk)o tworzył wszystkie drzwi podczas postoju na załączonym silniku i szyby też dało się otworzyć elektrycznie. Ale po ponownym zgaszeniu i załączeniu silnika nadal nie działają. Dziwne. |
Jaki to lancerek i który rocznik ? |
|
|
|
 |
regis72 [Usunięty]
|
Wysłany: 13-08-2006, 12:25
|
|
|
Mitsubishi Lancer GLXi poj. 1,3, rok 1995, silnik 4g13, nadwozie CB1A.
Jest centralny zamek na klucz, bez pilota i bez alarmu.
[ Dodano: 13-08-2006, 22:53 ]
No to dzisiaj zapaliła sie jeszcze kontrolka akumulatora - brak ładowania. Przy wolnych obrotach jest ok, ale jak zapalę światła to sie jarzy, a przy wzroście obrotów silnika to już świeci pełnym blaskiem. Cóż, trzeba bedzie odwiedzić warsztat i podłączyć do komputerka.
Mam nadzieję, że wtedy czegoś sie dowiem. |
|
|
|
 |
BUBU
Mitsumaniak Partyzant

Auto: Endeavor
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Sie 2006 Posty: 1548 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 14-08-2006, 01:53
|
|
|
Z tego co pamiętam po lewej stronie kierownicy za puszką bezpieczników powinna być taka czarna skrzyneczka , sprawdź wszystkie jej podłączenia (jest odpowiedzialna za centralny itp.)
Pozdrowienia BUBU |
|
|
|
 |
tom65 [Usunięty]
|
Wysłany: 14-08-2006, 07:48
|
|
|
po 1. sterowanie szybami , drzwiami odbywa się przez podanie masy na odpowiedni kabelek sterownika ( faktycznie po lewej stronie za bezpiecznikami czyli niedaleko pedału sprzęgła)
z tego co widać grzieś przetarłeś kabel i ma zwarcie ( takie mam wrażenie)
po 2 . jeśli chodzi o świecenie ładowania aku to włąśnie może być to przyczyną (oby) w wersji gorszej to poleciała któraś z diód wzbudzenia jest ich 3. koszt niewielki wręcz groszowy ( bodajże fotki na stronie Krzyżaka)tyle że trzeba rozbebeszyć alternator dla laika jakieś 40 min a jest okazja sprawdzić w nim łożyska szczotki i przedewszystkim go wymyć żeby lepiej sobie oddychał
podsumowując przejrzyj dobrze wiązki lub to cojest w drzwiach ,w przejsciach do drzwi |
|
|
|
 |
regis72 [Usunięty]
|
Wysłany: 14-08-2006, 17:09
|
|
|
Niestety na komputer się nie dostałem, więc nadal niewiele wiem.
Jeszcze kilka zauważonych objawów.
- niedziałające otwieranie szyb zaczyna działać w momencie zwiekszenia obrotów silnika i w tej samej chwili odblokowują się drzwi (załącza sie centralny zamek).
- kontrolka ładowania akumulatora po przekręceniu kluczyka w stacyjce czasami świeci czasami nie, ale zawsze zapala się przy zapalonym silniku w momencie zwiększania poboru prądu (np. światła, radio+migacz)
- pomiar prądu na akumulatorze przy załączonym silniku 12,4V i spada niezależnie od obrotów silnika, przy zapalonych światłach 11,85V (czyli mało!!!)
Wymieniłem szczotki i objawy nadal takie same.
Sugerują mi wymienić regulator napięcia (koszt 95zł), ale jak to nie to, to załamka.
|
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 14-08-2006, 17:15
|
|
|
regis72 napisał/a: | Niestety na komputer się nie dostałem, więc nadal niewiele wiem.
Jeszcze kilka zauważonych objawów.
- niedziałające otwieranie szyb zaczyna działać w momencie zwiekszenia obrotów silnika i w tej samej chwili odblokowują się drzwi (załącza sie centralny zamek).
- kontrolka ładowania akumulatora po przekręceniu kluczyka w stacyjce czasami świeci czasami nie, ale zawsze zapala się przy zapalonym silniku w momencie zwiększania poboru prądu (np. światła, radio+migacz)
- pomiar prądu na akumulatorze przy załączonym silniku 12,4V i spada niezależnie od obrotów silnika, przy zapalonych światłach 11,85V (czyli mało!!!)
Wymieniłem szczotki i objawy nadal takie same.
Sugerują mi wymienić regulator napięcia (koszt 95zł), ale jak to nie to, to załamka.
|
Klasyczne objawy - za niskie napięcie - styczniki nie działają. Regulator napięcia - pewnie jedna z diód pękła albo pada. Napięcie zmierzone na to wskazuje. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
regis72 [Usunięty]
|
Wysłany: 14-08-2006, 19:16
|
|
|
no to po problemie.
Niestety wstyd się przyznać:oops: , ale co mi tam.
Okazało się, że bazpiecznik odpowiedzialny za alternator w skrzynce przy akumulatorze był przepalony. Niestety z góry (przez szybkę) nie było widać. Dopiero zdjęcie szybki z góry i dokładne oględziny
Przyczyna: prawdopodobnie zwarcie przy alternatorze podczas wykręcania osłony kolektora wydechowego - (pomagier się nie przyznał się ).
Najważniejsze, że przyczyna jest znaleziona. Dziękuję wszystkim za okazane zainteresowanie i chęć pomocy. |
|
|
|
 |
|