Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: cns80
18-02-2009, 14:46
[MSS 1.6] Mega Spalanie 12.1 !!!
Autor Wiadomość
MarcinEs
[Usunięty]

Wysłany: 15-06-2007, 23:35   [MSS 1.6] Mega Spalanie 12.1 !!!

Mój Misiek Zwariował: nie chce jechać do 3000 obrotów; do 2000 wkręca się jakbym mu podpiął przyczepę od Jelcza, a spala (wg kompa) 11,9 - 12,2 w mieście. Zaczęło się z 10 dni temu od spadku mocy i wzrostu spalania na trasie (zamiast 6,0 wypił 7,9) Filtr powietrza wymieniłem, podpiąłem pod diagnstykę (wszystko OK), czyściłem przepustnicę (zgodnie z sugestią mechanika z ASO) i ... NIC. Nawet gorzej: 8,9 potem 9,2 a od wczoraj powyżej 11 !!! Znajomy mechanik radzi wyp... katalizator, ale nie gwarantuje że to pomoże. Mam to autko od nowości (2001) i po raz pierwszy robi mi takiego psikusa. Przyznam, że mam ochotę zrobić z nim to, co znajomy mechanik radził mi zrobić z katalizatorem... :cry: HELP!!!
Ostatnio zmieniony przez cns80 07-05-2008, 14:30, w całości zmieniany 1 raz  

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-06-2007, 23:40   

Zalozyc katalizator uniwersalny i przede wszystkim sprawdzic lambde ale nie poprzez podpiecie do MUTa a miernikiem

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Molcia
[Usunięty]

Wysłany: 15-06-2007, 23:50   

MarcinEs, no cóż, znawczynią nie jestem, ale niektórzy właśnie radzą strumienicę zamiast katalizatora. Wiem coś o tym 8)

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 16-06-2007, 00:05   

Molcia, tak znawczynia nie jestes. Sorry ale to nie jest dobry pomysl.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 16-06-2007, 07:25   

Jak dla mnie to lambda umarła. Komp tego przeważnie nie wykrywa chyba że lambda już całkiem przestanie cokolwiek sygnalizować. Najprościej wkłuć się szpilkami woltomierza w kabelki sygnałowe od lambdy i na chodzącym silniku przy przygazowaniu i na różnych obrotach stałych, rosnących i malejących obadać co tam lambda za napięcia generuje.

zawidam1990 
Nowy Forumowicz

Auto: Space Star
Wysłany: 05-06-2009, 07:59   

Mam podobny problem. Co prawda samochód nie pali aż 12 ale komputer pokazuje 8.8. Świeci sie kontrolka CHECK. Po podpieciu pokazuje że katalizator, ale który?? Są 2 zaraz przy kolektorze wydechowym, a 2 za ostatnią lambdą. Więc podejrzewam że jest 1 katalizator do wymiany, bo 2 nie ma co diagnozować. W pewnym momencie również stracił moc. Proszę o pomoc!

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 05-06-2009, 08:51   

A masz numer błędu ???

zawidam1990 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 05-06-2009, 10:28   

Nie nie ma numeru błędu. Ta kontrolka pali sie juz od dobrych 2 miesięcy, aż nic się nie działo. Ale w pewnym momecie samochód stracił moc i zaczął palić koło 8 litrów/100km. Mam jeszcze pytanie czy można wstawić zamiast 2 katalizatora strumienice?? Czy nie jest ten 2 katalizator zrobiony w systemie EURO 3? Bo jeżeli tak to wstawienie strumienicy spowoduje że samochód zupełnie straci moc. Jak to jest??

niutiger
[Usunięty]

Wysłany: 05-06-2009, 15:40   

Moim zdaniem to 1 katalizator (ten wbudowany w kolektor wylotowy). Niestety nie jest to tania rzecz. W ASO krzyczą kosmiczną kasę (chyba 4kzł) a używkę można kupić już za 300 zł ale ona też kiedyś może paść. Ja zdecydowałem się na używkę z samochodu po dzwonie po 15kkm (podobno). Na razie od 60kkm jest spokój.
Szczegółów odnośnie tematu można się dowiedzieć przeszukując to forum (kiedyś temat był mocno wałkowany).

Pozdrawiam,

zawidam1990 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 05-06-2009, 18:59   

Byłem u faceta, który zajmuje się tylko i wyłącznie układami wydechowymi i sprawdził obydwa katalizatory. Po odkręceniu 1 od dołu i wykręceni sondy lambda od góry był prześwit i nie było żadnego syfu a od spodu był szarawy jak to katalizator po przejechaniu 150kkm. Kiedy odkręcił drugi to mnie wyśmiał i powiedział że drugi jest taki jakby był wczoraj wstawiony. Powiedział mi również że przyczyną tego może być rozwalona bądź rozregulowana sonda lambda ta przy kolektorze. Jutro jadę do elektro-mechanika, aby mi sprawdził tą sonde czy trzyma się w zakresie pracy tj. 0,2-1.0V. Jeżeli nie to czeka mnie wymiana, tylko jaka to sonda regulująca czy diagnostyczna? Nówka oryginalna BOSCH kosztuje 388 zł, regulująca i diagnostyczna. Więc jaka jest przy kolektorze, żeby źle nie wybrać?

niutiger
[Usunięty]

Wysłany: 06-06-2009, 12:21   

Oczywiście to może być sonda. Oby tak było bo wtedy koszty dużo mniejsze. Co do typu sondy to nie pomogę bo mnie niestety przytrafiło się to gorsze czyli katalizator.
Wygląd kata nie ma nic do rzeczy. Mój kolektor wylotowy tam gdzie jest 1 kat. wyglądał ślicznie a kontrolka się świeciła. A po podłączeniu "nowego" kontrolka check engine zgasła i do dziś się nie zapaliła.

zawidam1990 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-06-2009, 14:06   

To też nie sonda! Zaufany mechanik samochoowy powiedział że sonda pracuje prawidłowo i 1 i 2 lecz mają zawyzone wartości bo aż do 7V! Jest to spowodowane zbyt bogatą mieszanką i katalizatory muszą włozyc więcej pracy w to żeby spalic niepotrzebne tlenki. Po kodzie błędu wyszło że to przegrzany katalizator. Mechanik powiediał że to nie przyczyna tylko skutek. Przyczyny mogą byc nastepujące:
-cieknące wtryskiwacze lub wtryskiwacz
-zapieczone pierścienie ( podkreślam, że samochód 'bierze' troche oleju
-uszkodzony układ zapłonowy (mało prawdopodobne bo iskra 'skacze' po odłączeniu aparatów zapłonowych.
Koszt naprawy i zakupu nowej listwy wtryskiwaczy koło 1000zł
Koszt naprawy zapieczonych pierścieni 1500-2000zł i trzeba znaleść osobe która lubi to robić
jeżeli to były by pierścienie nie wiem czy bardziej nie opłaca sie kupic używany silnik + osprzęt z małym przebiegiem <100kkm za 1300 zł. Wtedy mamy wszystkiego podwójnie.

maniak30 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,8 GDI GLX '99
Wysłany: 07-06-2009, 16:50   

Witam kolego wymień czujnik temperatury silnika koszt około 50 zł(nie serwisowy)

niutiger
[Usunięty]

Wysłany: 07-06-2009, 21:19   

zawidam1990 napisał/a:

-zapieczone pierścienie ( podkreślam, że samochód 'bierze' troche oleju

Moim zdaniem to niestety właśnie pierścienie - tak było u mnie:
Więcej tu: http://forum.mitsumaniaki...ighlight=#95820
Ale wtedy auto było jeszcze na gwarancji.

zawidam1990 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 08-06-2009, 11:43   

Naraie wymienie same świece wątpie że cos pomoże, ale... Juz kupiłem firmy DENSO, takie jak oryginalnie były wstawiane przy produkcji samochodów. jak naraie jeździ i nie pali wcale tak dużo ( na całym baku moge przejechać 711km)

Odpowiedz do tematu