Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: roch_27
22-08-2007, 10:36
[EA2A 2.0] Instalacja haka - czy jest seryjna kostka
Autor Wiadomość
taisho
[Usunięty]

Wysłany: 27-02-2007, 16:59   [EA2A 2.0] Instalacja haka - czy jest seryjna kostka

witam. kupilem hak do a2a i mam juz zamontowany,pozostalo jedynie podpiac elektryke. podobno niektore auta maja seryjnie wypuszczona kostke do instalacji haka. czy tak tez jest w miśku? gdzie tego szukac? mam ksiazke ale w jezyku niemieckim i nie ma na zadnych rysunkach. miejsca seryjne do montazu stelazu sa.
ściagalem tapicere z bagaznika, kolo tylnych lamp ale tam nic nie ma takiego. czy ktos ma hak zeby napisac co i jak?
:?: czy tez trzeba się podpiąc pod lampy, jak tak to czy trzeba tez zmienic bezpieczniki na wieksze, przeciez jak sie wepne w eryjne przewody to bedzie palic . doradzcie.
Ostatnio zmieniony przez roch_27 22-08-2007, 10:39, w całości zmieniany 1 raz  

PabloGal 
Forumowicz

Auto: Galant 2.0 '97 sprzedany
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-02-2009, 19:34   

Witam. Odświeże temat, kupiłem hak używany i mam pytanie. Jak jest z instalacją elektryczną? Czy jest jakaś kostka, złącze czy coś podobnego? Razem z hakiem przysłali mi jakieś dziwne magiczne pudełeczka z elektroniką i ni w ząb nie wiem o co chodzi? Galant to jednak nie to co stara renóweczka gdzie instalacje wpinało się po prostu do kabelków przy światłach :lol: Pytam już teraz choć tak naprawdę jeszcze nie zajrzałem pod samochód i może to jest proste. Ale kto mi lepiej pomoże jak nie mitsubracia :mrgreen:
Pozdrawiam
Alfa Romeo GTV 2.0 V6 Turbo

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 26-02-2009, 21:35   

Pablogal, skoro masz kostki to moze masz gotowe przejściówki które wpeniesz w przewody od swiateł i bedziesz miał wujścia na hak.
Ja szukalem i nie ma instalacji - przegrałem zakład o browara ze jest hehe. Sam zamonotwałem juz hak ale teraz bede robił wpinkę do instalacji.
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

PabloGal 
Forumowicz

Auto: Galant 2.0 '97 sprzedany
Wysłany: 27-02-2009, 19:50   

Ale kostki które mam nie wyglądają na takie do wpinania. Z jednej strony dwa ucięte kabelki a z drugiej chyba ze cztery, w środku mała płytka elektroniczna. Nie wiem czy to nie coś co zabezpiecza instalacje gdy się podepnie hak. Coś żeby nie paliło bezpieczników przy dodatkowych żarówkach. Tak sobie zgaduje, bo o tym nie mam pojęcia.
A czy możliwe jest podłączenie haka tak jak to było w starszych samochodach, czyli znależć kabelek od stopu i się wpiąć, znależć kabelek od lewego kierunku i się wpiąć,itd. Czy nie będzie problemów właśnie z bezpicznikami czy czymś tam?
Taką "elektrykę" to mam opanowaną, więc na spoko dam radę.
A z hakiem były duże problemy? Wiem że moje autko miało już zamontowany hak bo mam wpis w dowodzie, ale poprzedni właściciel chyba go sobie zabrał :evil:
Alfa Romeo GTV 2.0 V6 Turbo

Wiktor 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6, 99r
Wysłany: 02-03-2009, 15:23   

a czy w wersji AVANCE sedan wychodzily haki ? poszukuje od dluzszego czasu hak do sedana i nic znalezc nie moge. A jak znajduje to tylko taki co pasuje do zwyklego zderzaka w avance zderzak jest troche dluzszy przez co wchodzi na hak a ciac zderzaka nie mam sumienia :?

costa brawa 
Mitsumaniak

Auto: Galant V6 `00
Wysłany: 02-03-2009, 21:48   

ja mam w Avance hak (odkrecany)... kable sa podpiete w jedyny dla mnie akceptowalny sposob - przylutowane do tych co dochodza do lamp . Odradzam wszystkim montazu instalacji na tych szybkozlączkach co daja do kompletu przewaznie (nie ciekawie jest jak sie w nocy jedzie bez swiatel - te zlaczki nacinaja kable i po jakims czasie przecinaja je i nie ma swiatel i w samochodzie i w przyczepie) sprawdzone w kilku samochodach w ktorych "fachowcy montowali" od tego czasu w kazdym aucie mam przylutowane(sam montowalem albo poprawialem po zlaczkach) i nigdy problemu nie bylo

Wiktor 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-03-2009, 21:57   

a mógłbys wkleic jakąś fotke z twoim hakiem? problem elektryki dla mie jest najmniej istotny, z tym sobie poradze ale wazne dla mnie zeby ten hak w miare sensownie wygladal, dlatego nie chce wycinac dziór w zderzaku.

ja mam mozliwosc kupna takiego jak na zdieciu ponizej:

fotka haka

tylko nie wiem czy ten ze zdiecia nie jest za krotki do zderzaka od avance (bo te są o kilka cm dłuższe od normalnego)

costa brawa 
Mitsumaniak

Auto: Galant V6 `00
Wysłany: 04-03-2009, 19:25   

Prosze bardzo (pierwsza fotka zaraz po kupnie druga z dzisiaj)... ja go odkrecilem i przykrecilem gniazdo na tej drugiej srubie glebiej i nie widac tego prawie wcale - w razie czego to tylko dwa klucze minuta roboty i jest hak

Wiktor 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-03-2009, 14:11   

dzieki wielkie za fotki, szkoda ze nie moge kliknac pomogl. No i niestety ten hak ktory mam do kupienia jest za krotki do avance...

haki 
Nowy Forumowicz

Auto: pajero
Wysłany: 27-03-2009, 23:35   

Wiktor napisał/a:
dzieki wielkie za fotki, szkoda ze nie moge kliknac pomogl. No i niestety ten hak ktory mam do kupienia jest za krotki do avance...

Wszystkie haki do Galanta są z ciętym lub z podcinanym zderzakiem nie ma innej opcji co do wersji Avance to westfalia ma adnotacje ze nie dla tej wersji :-(

[ Dodano: 27-03-2009, 23:37 ]
Wiktor napisał/a:

Jesli chodzi o elektrykę to w tm aucie mogą być zwykłe kable i bez modułu

Co do wiązek fabrycznych bym musiał sprawdzić ale na 90% powinny być koszt od 200 do 300 zł za pare kabelków i fabrycznych konektorów takie są ceny wiązek dedykowanych do danego auta

Wiktor 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-03-2009, 13:38   

haki24 napisał/a:
Wiktor napisał/a:

Wszystkie haki do Galanta są z ciętym lub z podcinanym zderzakiem nie ma innej opcji co do wersji Avance to westfalia ma adnotacje ze nie dla tej wersji :-(

Wiktor napisał/a:

Co do wiązek fabrycznych bym musiał sprawdzić ale na 90% powinny być koszt od 200 do 300 zł za pare kabelków i fabrycznych konektorów takie są ceny wiązek dedykowanych do danego auta

rozumiem ze przy instalacj haka trzeba naciac zderzak, ale nie wycinac w nim dziury tak jak czasem widze na ulice w niektorych autach

jak dla mnie idealem bylby hak taki jak na zdieciach u kolegi costa brawa

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 28-03-2009, 17:37   

Wiktor napisał/a:
rozumiem ze przy instalacji haka trzeba naciąć zderzak, ale nie wycinać w nim dziury tak jak czasem widzę na ulice w niektórych autach

Ja mam podcięty zderzak w kombi dosłownie z 1cm takiego półkola na hak i to wszytko pod spodem ze nie widać.
Ale był inny problem bo miałem takie metalowe uchwyty do dolnej części zderzaka do tej metalowej listwy dołem i musiałem je zlikwidować. Moze w sedanie lub innym ori haku jest inaczej.
Pozdrawiam

[ Dodano: 17-04-2009, 20:18 ]
Dziś zrobiłem przegląd i żadnych kłopotów. Hak zwykły bez tabliczki:) nie odkręcany, ale jak bede miał wiecej czasu togo przerobie.
Pozdłaczyłem wszystko na szybkozłączki zaciskowe. Jedyny kłopot to kolor przewodu od przeciwmgielnych, trzeba w kombi poszukać w klapie jakiego koloru jest kabel za wpietą wtyczką od siwiatła i zlokalizować go po prawej stronie we wiązce.
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

Wiktor 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-05-2009, 12:37   

haki24 napisał/a:
Wiktor napisał/a:

Wiktor napisał/a:

no i jednak nie trzeba podcinać zderzaka, dziś założyłem hak firmy brink i nie trzeba podcinać nawet milimetra, wszystko pasuje idealnie.

Wiktor 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-05-2009, 13:02   Kontrolka haka

witam,

dziś założyłem hak do galanta i mam pytanie co do kontrolki. Jest taka u mnie na zegarach, nurtuje mnie teraz jak ją podłączyć żeby wszystko działało tak jak fabryka kazała.
Ma ktoś może schemat elektryczny galanta? wtedy powinienem sobie poradzić.

Kolejne pytanie jest jest kiedy ta kontrolka się świeci??
W innych samochodach którymi jeździłem kontrolka świeciła się gdy przyczepa była podłączona z hakiem i włączało się kierunkowskaz. Czy tak samo jest w galancie??

Prośba o ten schemat, jeśli ktoś go ma to proszę o udostępnienie.

PLPynton
[Usunięty]

Wysłany: 19-05-2009, 16:46   

robi sie tak jak mowi logika, podlaczony wtyk do haka to pali sie kontrolka. w moim gniezdzie orginalnym mitsubishi jest kontrola obecnosci wtyku w gniezdzie, w starych tego nie bylo np. jak zrobisz tak bedzie i tyle.
schematu nie ma w standartowych serwisowkach od EA, w ogole go nie bylo.

Odpowiedz do tematu