Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8] Klimatyzacja - załączanie sprężarki
Autor Wiadomość
Yagi
[Usunięty]

Wysłany: 19-04-2007, 13:06   [Cari 1.8] Klimatyzacja - załączanie sprężarki

Witajcie
Od kilku dni mam problem z działaniem klimatyzacji. Otóż włącza się ale w/g jakiegoś swojego uznania. Byłem dzisiaj u gościa od klimy, sprawdził ciśnienie, sprężarkę - (na krótko podłączał do akumulatora i wszystko jest ok). Powiedział mi że problem tkwi w załączaniu sprężarki ale on nie wie co może być. Podczas powrotu z warsztatu po jakimś czasie sprężarka zaskoczyła i działała ale po wyłączeniu silnika problem powrócił. Może ktoś z Was miał kiedyś podobny problem?

leser
[Usunięty]

Wysłany: 19-04-2007, 13:12   

A masz klimatronic czy zwykłą ?

Jak zwykłą to ma ona 2 tryby ECO i NORMAL,
w NORMAL sprężarka pracuje cały czas,
przy ECO kieruje sie czujnikami i włącza tylko gdy jest taka potrzeba...

Yagi
[Usunięty]

Wysłany: 19-04-2007, 13:16   

>A masz klimatronic czy zwykłą ?

Mam klimatronica, ale w jaki tryb bym jej nie przestawił to objawy są podobne czyli załącza się ale kiedy ona chce a nie kiedy ma to zrobić.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 19-04-2007, 13:30   

a skad wiesz ze wlasnie w zlym momencie sie zalacza? sprawwdzales temp powietrza na wyjsciach z nawiewow? jak jest ok 5 stopni to nie masz sie czym przejmowac, wazne aby utrzymywala stala temp.

Yagi
[Usunięty]

Wysłany: 19-04-2007, 14:21   

>a skad wiesz ze wlasnie w zlym momencie sie zalacza?
Samochód stał 8 godzin na słońcu, w kabinie było gorąco jak w piekle, po uruchomieniu silnika i włączeniu opcji max cool z nawiewów wydobywało się powietrze o temperaturze otoczenia i tak dmuchało przez całą drogę którą pokonałem - jakieś 20km. Więc to chyba wystarczająca ilość czasu żeby klima się włączyła. Jak na mój gust to nie działa jakiś czujnik, może przekażnik który wysyła sygnał do sprężarki. Nie znam się jednak tak bardzo na tym dlatego napisałem na forum.

tanemar
[Usunięty]

Wysłany: 19-04-2007, 22:03   

Mam podobny problem klima działa cały czas w ECO, a w trybie max cool daje powietrze z zewnątrz nie schłodzone, część rzeczy sprawdzałem i wszystko wygląda w porządku więc też nie wiem gdzie tkwi problem w poniedziałek podjadę do ASO zobaczymy co powiedzą.

Yagi
[Usunięty]

Wysłany: 26-04-2007, 12:11   

Udało mi się w końcu ustalić przyczynę. Winne było sprzęgło sprężarki które działało tylko wtedy kiedy miało na to ochotę. Jeśli ktoś potrzebuje namiar na gościa we Wrocławiu który to znalazł i naprawił to służę informacją. Koszt niestety niemały 450zł :-(

Tomas79
[Usunięty]

Wysłany: 26-04-2007, 12:49   

Ja to bym zaczął od sprawdzenia presostatu (70zl) a potem czujników, jeśli sprzęgło sie załączało po podaniu napięcia z akumulatora to bylo ok. 450zl łoj toż całą sprężarkę mozna za to wymienić, chyba zostałeś nabity

turek61 
Mitsumaniak
Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-04-2007, 19:07   

Cytat:
łoj toż całą sprężarkę mozna za to wymienić, chyba zostałeś nabity

Jak to z klimą ...trzeba od czasu do czasu nabić :wink:
Ostatnio zmieniony przez turek61 27-04-2007, 10:34, w całości zmieniany 1 raz  

tanemar
[Usunięty]

Wysłany: 26-04-2007, 23:14   

Ja właśnie miałem podjechać z klimą do ASO ale jako, że zbliża się dłuuuugi weekend to i fundusze większe sie na niego przydadzą, więc ASO poszło narazie w odstawkę bo czuję, że też skórę ze mnie zedrą. :)

siwek 
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Wysłany: 19-06-2008, 19:45   

Podłącze sie pod ten temat.

Mam podobny problem bo ostatnio usłyszałem ze jak włączam klimatyzacje to raz jest cicho, raz przez krótki czas słychac metaliczne tarcie i pozniej cisza a innym razem ten odgłos słychac cały czas pracy klimatyzacji. I dodam że prawie wcale nie chłodzi a nabijana była ok 2 miesięcy temu. Czy to spręzarka? Bo byłem u gościa zajmującego sie klimatyzacjami i powiedział że jak to sprzęgło to koszt naprawy ok 2tyś zł :shock: :shock: :shock: ja sie tylko za głowe złapałem :wink: ale patrzyłem ze sprezarki można duzo taniej kupić. Co radzicie?

Dodam że mam klime manualną i w związku z tym pytanie czy jest możliwość wymiany sterownika na automatyczną?

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy
Wysłany: 19-06-2008, 21:06   

siwek napisał/a:
Dodam że mam klime manualną i w związku z tym pytanie czy jest możliwość wymiany sterownika na automatyczną?

To nie tak jak myślisz. Przykład EA:
http://www.mitsubishi-gra...ima+climatronic
Renata
EA5W

siwek 
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Wysłany: 19-06-2008, 21:15   

masz racje czekoladka_1981, więc z tego pomysłu rezygnuje :wink:

tylko co z tym odgłosem i sprężarka?

[ Dodano: 20-06-2008, 09:16 ]
Jeszcze jedno pytanie: Czy sprężarka we wszystkich Carismach była taka sama? Czy w GDI była inna?

sony1906 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi carizma 1.8 GDI
Wysłany: 29-03-2009, 21:57   

No własnie mam taki problem u siebie spręzarka włacza sie jak chce ale z kolei mi falują obroty i czasami sa w okolicach 500 a z tego co wiem to spręzarka sie wyłacza przy niskich obrotach ale i tak działa jak chce moze znacie przyczyne TANIA PRZYCZYNE :D ACHA I JESZCZE JEDNO CO OZNACZA NA WYŚWIETLACZU OD KLIMY SKRUT A/P ??? PEWNEGO DNIA SIE WŁĄCZYŁ I JUŻ TAK ZOSTAŁO !!!!!

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 29-03-2009, 22:54   

O skrócie A/P poczytaj w instrukcji obsługi: http://www.e-elektron.pl/...nualcarisma.htm. Jak działa wentylator ma świecić, bo A/P sygnalizuje pracę elektrostatycznego filtra pyłków.

Odpowiedz do tematu