Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przekładka Forda Focusa
Autor Wiadomość
Olivia 
Forumowicz
Pod nickiem

Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
Wysłany: 19-01-2013, 15:09   Przekładka Forda Focusa

Cześć
Ostatnio wpadłam na pomysł zakupu w Dużej Wyspie Forda Focusa. Przywiezienie go do kraju i tzw. przełożenie. Następnie rejestrację i codzienne użytkowanie.
Problem w tym że nie znam się na przepisach i mechanice. Czy w naszym kraju auta po przekładce można legalnie rejestrować (kiedyś w wiadomościach słyszałam że nasi złodzieje chcą wprowadzić zakaz) ?
Czy jest jakaś firma z Dolnośląskiego która profesjonalnie by to uczyniła ? Jaki jest koszt takowej przekładki ? I w końcu. Czy Fordy można łatwo i bez problemów w ten sposób przekładać ? Pytam się ponieważ mój znajomy z pracy twierdzi że Ford do takiej operacji technicznie nie jest przystosowany i trzeba "ostro (cokolwiek by to znaczyło) działać".
I teraz główne pytanie. Raz jedyny miałam bezpośredni kontakt z człowiekiem który robił te przekładki u mnie w mieście. Sąsiad sprowadził Sprintera z Anglii. Te wszystkie kabelki od liczników, stacyjki, nawiewów i klimatyzacji zamiast lutować, on montował na takie zaciski z plastiku (nie wiem jak to po polsku się nazywa ale u nas elektrycy tymi zaciskami się posługują, tyle tylko że w mieszkaniach). Problemem tych zacisków jest to że one nie nadają się do aut ponieważ czasami się topią. A mi już jedno auto się spaliło więc chciałabym tego uniknąć.
Dziękuje

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-01-2013, 15:32   

:O a po co chcesz przekładać Focusa? To jakaś mega wypąśna wersja? Nawet wersji ST i RS jest kilka u nas na allegro, w niemcowni pewnie jeszcze więcej.

mjsystem 
Forumowicz

Auto: ...
Wysłany: 19-01-2013, 16:43   

Tak jak napisał powyżej Londolut, IMO nie ma sensu robić przekładek, skoro focus jest bardzo popularnym autem na kontynencie. Chyba, że masz go za darmo i chcesz tylko zapłacić za przekładkę. Możesz to zrobić, firm usługowych masz na pęczki. Z zarejestrowaniem nie powinno być problemu (na dzisiaj).
Pamiętaj tylko, że auta składane nie są tak fajne. Skrzypienia i braki dopasowania to częsty mankament. Sama zdecydujesz oczywiście.
Sam od siebie, życzę Ci kolejnego Mitsubishi, nie Forda :P

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 19-01-2013, 16:48   

Jeżeli chodzi o Focusa II w dodatku po lifcie to do wymiany napewno ściana grodziowa a w dodatku sporo innych fantów wnętrza i z zewnątrz, przede wszystkim dużą wagę trzeba przyłożyć do jakości usługi, gdyz późniejsze poprawki i tak się będą wiązac z dodatkowymi komplikacjami, technicznie rzecz biorąc przy opinii rzeczoznawcy i po przeglądzie nie powinno być problemu z rejestracją. Trzeba jednakże pamiętać, że Ford nie jest specjalistą w ochronie antykorozyjnej a klimat wysp szczególnie mu nie sprzyja, można kupić 3letniego parcha

Co do kosztów przekładki, to za samą robocizna w jednym warsztacie zapłacisz 1500zł netto a w innym 5000zł netto, plus koszty gratów do przekładki, jezeli jest to auto które po dobrej przekładce będzie w stanie kosztować ~60% wartości LHD to gra warta zastanowienia
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Olivia 
Forumowicz
Pod nickiem

Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
Wysłany: 19-01-2013, 17:33   

RS-y wyglądają jak po wiejskim tuningu przeprowadzonych przez jakiś gieroji :evil:
Dokładnie, szukam Focusa 2 ST. Te na otomoto to w większości szroty. Piszę w większości ponieważ oglądałam tylko 5. W jednym środek wygląda jakby ktoś wpuścił do środka wściekłego kota, drugi nie ma zawieszenia, w kolejnym nie stwierdziliśmy oleju silnikowego na miarce.
Wiem że w Niemczech jest ich zatrzęsienie. Pracuję w firmie która ma siedzibę właśnie w tym kraju :wink: Ale te które spokojnie mieszczą się w moich możliwościach finansowych przedstawiają taki sam stan techniczny jak oglądane przeze w Polsce. Natomiast egzemplarze zadbane są oferowane od 40 tyś. zł.
Dlatego wpadłam na pomysł zakupu takowego auta na wyspach :)
Na razie to tylko pomysł :wink:

mjsystem 
Forumowicz

Auto: ...
Wysłany: 19-01-2013, 17:51   

Olivia napisał/a:
Na razie to tylko pomysł

Zmień ten pomysł natychmiast :prayer:
Tak na poważnie myślę, że przeróbka jest tylko wtedy opłacalna jak napisał Robert:
robertdg napisał/a:
jeżeli jest to auto które po dobrej przekładce będzie w stanie kosztować ~60% wartości LHD to gra warta zastanowienia

Tak samo myślałem o Pajero, ale wszystkie za i przeciw pokazały, że "anglik" to nie jest taka różowa alternatywa. :cry:

Odpowiedz do tematu