Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
czujnik temperatury
Autor Wiadomość
slik 
Mitsumaniak

Auto: carisma 1,9 DID
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-02-2009, 11:19   czujnik temperatury

Witam, mam pytanie odnośnie czujnika temperatury w carismie 1,9 did 2001r, nie chodzi mi o ten czujnik dzięki któremu wyświetlana jest informacja o temperaturze powietrza tylko o czujnik temperatury odpowiedzialny za odpalanie samochodu nie wiem nawet dokładnie jak on się fachowo nazywa, nie wiem czy to ten sam czujnik co czujnik temperatury silnika czy jakiś inny. Chodzi mi o to że przy niższych temperaturach samochód nie chce palić i to najprawdopodobniej wina tego właśnie czujnika, może miał ktoś podobny problem? W którym miejscu znajduje się ten czujnik?

biały 
Nowy Forumowicz

Auto: carisma 1.9TD
Wysłany: 09-11-2009, 19:23   

Czy autor poprzedniego posta albo ktoś inny znalazł już odpowiedź na to pytanie? Mam ten sam problem.

pawelsonx 
Forumowicz

Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 09-11-2009, 20:09   

czujnik temperatury cieczy chłodzącej

manuale supplement E rozdział 13E strona 52

biały 
Nowy Forumowicz

Auto: carisma 1.9TD
Wysłany: 09-11-2009, 21:28   

Dzięki za schemat, ale w moim 1.9TD 98' ten czujnik jest 3 pinowy, zielony (brak pina nr 3 wg schematu). Wtyczka jest 4 pin ale ma tylko 3 kable. Nie spotkałem takich na Allegro i nawet nie wiem jak sprawdzić czy jest sprawny. Czujnik firmy ELTH, nr 269609.

pozdrawiam,

pawelsonx 
Forumowicz

Wysłany: 09-11-2009, 21:57   

slik, pisał o silniku di-d a ty napisałeś że masz taki sam problem
biały napisał/a:
Czy autor poprzedniego posta albo ktoś inny znalazł już odpowiedź na to pytanie? Mam ten sam problem.

nic nie wspomniałeś że chodzi o zupełnie inny silnik.

co do twojego czujnika to prawdopodobnie supplement A rozdział 13E-55 i 13E-56

hermeth 
Forumowicz

Auto: Carisma MSX/ S60 T5
Wysłany: 14-11-2009, 11:42   

Dołączę się do tematu. Przez kilka ostatnich dni wskazówka temp. machała sobie jak szalona na wyświetlaczu w zakresie od zera do 1/2, czyli w normalnym zakresie. Wczoraj zaniemogła i nie daje żadnych oznak życia. Czy padł czujnik, czy trzeba go przeczyścić, a może coś innego? I gdzie go szukać pod maską? Mam silnik 1.8 DOHC. Z góry dzięki za wskazówki.

pawelsonx 
Forumowicz

Wysłany: 14-11-2009, 11:56   

hermeth napisał/a:
Dołączę się do tematu. Przez kilka ostatnich dni wskazówka temp. machała sobie jak szalona na wyświetlaczu w zakresie od zera do 1/2, czyli w normalnym zakresie. Wczoraj zaniemogła i nie daje żadnych oznak życia. Czy padł czujnik, czy trzeba go przeczyścić, a może coś innego? I gdzie go szukać pod maską? Mam silnik 1.8 DOHC. Z góry dzięki za wskazówki.

Manuale rozdział 13A-102

goatguy 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.9 DI-D // 2002
Wysłany: 02-08-2010, 13:01   

Witam, podepnę się pod ten temat ze swoim problemem. Muszę wymienić czujnik temperatury cieczy chłodzącej - M883623 (taki numer części podali mi w serwisie) - Cari 1,9 DID, 2002, 115KM. Czy ktoś może mi powiedzie, gdzie tego czujnika mam szukać? Będę w stanie wymienić go samodzielnie? W serwisie zawołali za niego 380zł + montaż, ale znalazłem go tutaj http://motohurt.info/skle...oducts_id=91996 za niecałe 90zł. Z góry dziękuję za wszelką pomoc..

drtymf 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Wysłany: 02-08-2010, 13:25   

goatguy, http://japancars.ru/cat/m...L6&mg=14&bg=120 - tu masz schemat.
Ostatnia pozycja, czyli na termostacie z góry. Jeśli numer części się zgadza to na 99% będzie ten.

O! w 115KM jest jeden czujnik który daje na wskaźnik i do ECU , a w 102KM są dwa osobne ,- ciekawostka a podobno to te same silniki niemalże ;) , wychodzi na to że jednak się różnią.

goatguy 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-08-2010, 15:37   

ok, dzięki za pomoc :) . Będę próbował jak dostanę już część.

[ Dodano: 03-08-2010, 15:35 ]
No dobra mam część, ale nie mam pojęcia gdzie tego szukać pod maską (pomimo powyższego schematu, to ten element oznaczony numerem 10803 + podkładka 10199Q + łapki 10193). :oops: Mam odkręcić pokrywę silnika? Bo z wierzchu nic takiego nie widzę... Może lepiej zawieść to do mechanika nich jakiś fachowiec to zrobi? Przepraszam za słabe pytania, ale kompletnie nie czuję tego tematu...

drtymf 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Wysłany: 03-08-2010, 17:05   

Pokrywę odkręcić na bank. Potem namierzaj którędy idzie przewód wodny wychodzący od góry z chłodnicy. Pierwszy element do którego wchodzi powinien to być termostat i na nim czujnik. Nie znam dokładnie lokalizacji niestety :(
Jak nie dasz rady to mechanik - chociaż wymiana nie powinna być skomplikowana.

goatguy 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-08-2010, 15:18   

Czujnik wymieniony (trochę trzeba się było namęczyć, bo dostęp utrudniony), dzięki za pomoc. :) Wygląda na to, że problem z szarpaniem na zimnym silniku rozwiązany - po wymianie czujnika już tego nie odczuwam. Uszkodzony czujnik był rozszczelniony i w gnieździe do którego wpina się przewód wyprowadzający z czujnika był zalany płynem chłodzącym - pewnie to powodowało przekazywanie błędnej temperatury do ECU.

Kleszczak 
Forumowicz
Maniak z forda

Auto: Carsima
Wysłany: 28-07-2011, 14:03   

biały napisał/a:
Dzięki za schemat, ale w moim 1.9TD 98' ten czujnik jest 3 pinowy, zielony (brak pina nr 3 wg schematu). Wtyczka jest 4 pin ale ma tylko 3 kable. Nie spotkałem takich na Allegro i nawet nie wiem jak sprawdzić czy jest sprawny. Czujnik firmy ELTH, nr 269609.

pozdrawiam,
a jaki ma on wpływ na spalanie w 1.9 td?

Wg manuala mierzymy przy 2 i 3 pinie, na czujniku jest numeracja i wychodzi że trzeciego pina nie ma. Między 1 i 2 wychodzi prawidłowo.
Na allegro są takie czujniki i odpowiada numerom seryjnym na moim czujniku ale są właśnie trzypinowe.

Odpowiedz do tematu