[Carisma 1.9 Di-D] |
Autor |
Wiadomość |
zyter
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma Did
|
Wysłany: 14-06-2009, 17:47 [Carisma 1.9 Di-D]
|
|
|
Witam, mam carisme 1,9 DID 2002, przebieg 184 000 - 1 moje auto, przy 171 wymieniony rozrząd.
Sprawa 1: wskazówka temperatury silnika nawet po długiej miejskiej jeździe wskazuje 1/3 - 1/4 skali - czy to normalne ?
sprawa 2: nie pali co jakiś czas, jadę godzinę czasu, gaszę, za 15 minut próbuję odpalić i się nie udaje (dopiero za 2-3 razem) rozrusznik kręci ale nic ... co to jest ?
sprawa 3: klekotanie, przy ok 2000 obr/min słyszy się momentami głośne metaliczne klekotanie - dokładnie słyszę je jak zaczynam słychać turbinę. Od 2200 do 2600 obr nigdy tego nie słychać a jak już mocno depnę pow 2600 to występuje ono, i jest oczywiście dużo szybsze, niezależnie czy silnik zimny czy ciepły, np. jak przy 2500 obr puszczam gaz to słychać dodatkowe jedno także wg mnie metaliczne stuknięcie. Klekotanie słychać prawie zawsze w omawianej sytuacji. Wydaję mi się też że jak nie słychać klekotania to auto ma nieco większego "kopa" - co to jest ?
mam nadzieję że w miarę dobrze przekazałem co chciałem... z góry dzięki za wszelkie wskazówki |
|
|
|
 |
gigant87
Mitsumaniak

Auto: BMW 3GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 14 razy Dołączył: 15 Gru 2005 Posty: 1877 Skąd: OOL & DW
|
Wysłany: 14-06-2009, 18:09
|
|
|
Ad 1.
Abo termostat, albo wskaźnik. Jednak raczej termostat.
Ad 2.
Nie wiem
Ad.3
Mi to wygląda na coś z turbo, albo z zaworami lub przepustnicą. |
_________________ Była:Mitsubishi Carisma '96 1.6 automat HTB
Obecnie: F34 |
|
|
|
 |
spooner [Usunięty]
|
Wysłany: 14-06-2009, 18:35
|
|
|
Ad 3.
Nie chce cie straszyc ale moze to byc kolo dwumasowe, objawy sa podobne, jezeli sie myle to prosze zeby ktos kumaty mnie poprawil |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 14-06-2009, 19:03
|
|
|
zyter napisał/a: | sprawa 2: nie pali co jakiś czas, jadę godzinę czasu, gaszę, za 15 minut próbuję odpalić i się nie udaje (dopiero za 2-3 razem) rozrusznik kręci ale nic ... co to jest ? | Wydaje mi się, ze to immobilizer. Sporadycznie miałem tak w Spejsie ale któryś z kolegów w Carismie miał już to tak często, że wymieniał jakąś pętlę immobilizera czy jakoś tak się to nazywało
edit:
Przeczytaj też ten temat >> klik <<
Proszę, jednak w MSS a nie w Carismie Pętla immobilizera. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
Tiesto2015
Forumowicz
Auto: Carisma 1.9 DiD
Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Gru 2008 Posty: 50 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 14-06-2009, 20:30
|
|
|
Ad.1 wskazaniami temp. bym się nie przejmował. przy wymianie rozrządu mogli wrzucić Tobie inną pompę wody i wskaźnik może inaczej reagować. Jak wszystko jest w normie i nie widać ubytku płynu chłodzącego a jak mówisz że temperatura za ostro nie wariuje to myśle że jest ok. (w moim przypadku po wymianie rozrządu wskaźnik pokazuje teraz większą temperaturę niż przed ale mechanik powiedział mi żebym się nie przejmował)
Ad.2 nie wiem co to jest ale miałem kilka razy tak że zgasiłem auto i po chwili chcąc je odpalić kręciłem rozrusznikiem i nic. Nie wiem co to było bo zdarzyło się to może ze 4 razy jak mam auto a nie zauważyłem związanytch z tym innych usterek więc również jak kolega wyżej podejrzewam że może to być problem z immobilaizerem.
Ad3. może to przegób ? |
|
|
|
 |
LukaszSZ999
Forumowicz
Auto: Carisma 1.9 DI-D
Pomógł: 2 razy Dołączył: 03 Maj 2009 Posty: 95 Skąd: Orzeł Biały
|
Wysłany: 23-06-2009, 10:11
|
|
|
Haha medycy... 1/3, 1/4 skali to jak najbardziej normalne, też tak mam.
Jeśli chodzi o punkt 2 i 3 to wtryski siadają. Sprawdź je, nie muszą "lać" wszystkie wystarczy ze jeden nie działa prawidłowo i przepuszcza dużą dawkę paliwa zaraz do rurki zwracającej paliwo.
Kup przezroczysta rurkę o srednicy juz nie pamiętam chyba 7mm wewnatrz, potnij ja na 4 20-to centymetrowe kawałki i załóż je na wtryski w miejsce rurki odprowadzającej... Odpal samochód i zobacz w która rurka napełni sie szybciej paliwem. Te które będą wyrzucać dużo paliwa leja a nawet w ogóle nie podawaja paliwa na komore spalania i stąd klekot jednego z zaworów zamiast równej pracy.
Też tak miałem. Słabo palił, coraz gorzej aż w końcu kupiłem wtryskiwacz na allegro i auto pali za drugim obrotem.
Carisma Di-d ma to do siebie ze dodatkowego kopa dostaje od 2500 i zawory wtedy ładnie graja...
[ Dodano: 23-06-2009, 10:14 ]
spooner napisał/a: | Ad 3.
Nie chce cie straszyc ale moze to byc kolo dwumasowe, objawy sa podobne, jezeli sie myle to prosze zeby ktos kumaty mnie poprawil |
Koło dwumasowe... A wy wiecie jak to w ogóle wyglada... Te koła sie nie psują, nie ma szans zeby tamta guma się wyrobiła i powodowała stuk przy puszczeniu gazu. |
|
|
|
 |
spooner [Usunięty]
|
Wysłany: 23-06-2009, 11:04
|
|
|
LukaszSZ999 napisał/a: | Koło dwumasowe... A wy wiecie jak to w ogóle wyglada... Te koła sie nie psują, nie ma szans zeby tamta guma się wyrobiła i powodowała stuk przy puszczeniu gazu. |
pierwszy raz w zyciu czytam takie bzdury |
|
|
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Kwi 2006 Posty: 6448 Skąd: Rzeszów/Ropczyce
|
Wysłany: 23-06-2009, 11:56
|
|
|
LukaszSZ999 napisał/a: |
Jeśli chodzi o punkt 2 i 3 to wtryski siadają. Sprawdź je, nie muszą "lać" wszystkie wystarczy ze jeden nie działa prawidłowo i przepuszcza dużą dawkę paliwa zaraz do rurki zwracającej paliwo.
|
być może masz rację - włąśnie ostatnio jak byłem w górkach to wyszło mi spalanie w trasie ok. 5.0-5.1, a w tamtym roku miałem na podobnym przebiegu i warunkach 4.5-4.6,
tylko ze u mnie klekocze tylko i wyłacznie jak jadę
na postoju i luzie choćbym nie wiem jak gazował jest elegancko, równiutko i nic nie klekoce,
więc układ przeniesienia napędu winny
Koło dwumasowe... A wy wiecie jak to w ogóle wyglada... Te koła sie nie psują, nie ma szans zeby tamta guma się wyrobiła i powodowała stuk przy puszczeniu gazu. |
ta...no jasne że sie nie psują, po prostu sie wyrabiaja i rozlatują |
_________________ wspieramrozwoj.pl
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
kupujepolskieprodukty.pl |
|
|
|
 |
LukaszSZ999
Forumowicz
|
Wysłany: 24-06-2009, 09:15
|
|
|
Jeśli w czasie jazdy słyszysz równomierny klekot jakby jednego zaworu narastajacy wraz z obrotami silnika to znaczy ze wtryskiwacz.
gulgulq napisał/a: |
ta...no jasne że sie nie psują, po prostu sie wyrabiaja i rozlatują |
Tylko co trzeba robić zeby sie wyrobiło coś takiego. |
|
|
|
 |
spooner [Usunięty]
|
Wysłany: 24-06-2009, 13:12
|
|
|
kolo dwumasowe ma lagodzic drgania skretne pochodzace od slinika, i po pewnym czasie/przebiegu/lub szybciej jezeli ktos jedzi jak na rajdach, jest juz wyeksploatowane, tak samo jak poduszki silnika |
|
|
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Kwi 2006 Posty: 6448 Skąd: Rzeszów/Ropczyce
|
Wysłany: 24-06-2009, 13:38
|
|
|
Tylko co trzeba robić zeby sie wyrobiło coś takiego. |
po prostu jeżdzić
w nowych autkach koła padaja szybcej ze wzgledu na większe skomplikowanie - np. w mazdach czasem juz 100 tyś. i wyminka
u nas czy w volvo słyszy się że koło 200 tysięcy |
_________________ wspieramrozwoj.pl
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
kupujepolskieprodukty.pl |
|
|
|
 |
Tomashi
Forumowicz

Auto: Cari DI-D 102 KM '01 r.
Pomógł: 8 razy Dołączył: 12 Sty 2008 Posty: 391 Skąd: R.Śl.
|
Wysłany: 24-06-2009, 14:41
|
|
|
LukaszSZ999 napisał/a: | Koło dwumasowe... A wy wiecie jak to w ogóle wyglada... Te koła sie nie psują, nie ma szans zeby tamta guma się wyrobiła i powodowała stuk przy puszczeniu gazu. |
No, jak gumy są łyse, to warto wymienić - lepeij nei ryzykować.
|
_________________ *** porzuciłem Niemca dla euro-Japończyka ***
...i wróciłem znów do Niemca |
|
|
|
 |
LukaszSZ999
Forumowicz
|
Wysłany: 25-06-2009, 21:31
|
|
|
Tomashi napisał/a: |
|
Co dowalił... |
|
|
|
 |
Tomashi
Forumowicz

Auto: Cari DI-D 102 KM '01 r.
Pomógł: 8 razy Dołączył: 12 Sty 2008 Posty: 391 Skąd: R.Śl.
|
Wysłany: 25-06-2009, 22:08
|
|
|
Tomashi napisał/a: | LukaszSZ999 napisał/a: | Koło dwumasowe... A wy wiecie jak to w ogóle wyglada... Te koła sie nie psują, nie ma szans zeby tamta guma się wyrobiła i powodowała stuk przy puszczeniu gazu. |
|
EDIT: Kolego Lukasz - żart |
_________________ *** porzuciłem Niemca dla euro-Japończyka ***
...i wróciłem znów do Niemca |
|
|
|
 |
JackD [Usunięty]
|
Wysłany: 25-06-2009, 23:58 Re: [Carisma 1.9 Di-D]
|
|
|
zyter napisał/a: | Witam, mam carisme 1,9 DID 2002, przebieg 184 000 - 1 moje auto, przy 171 wymieniony rozrząd.
Sprawa 1: wskazówka temperatury silnika nawet po długiej miejskiej jeździe wskazuje 1/3 - 1/4 skali - czy to normalne ?
sprawa 2: nie pali co jakiś czas, jadę godzinę czasu, gaszę, za 15 minut próbuję odpalić i się nie udaje (dopiero za 2-3 razem) rozrusznik kręci ale nic ... co to jest ?
sprawa 3: klekotanie, przy ok 2000 obr/min słyszy się momentami głośne metaliczne klekotanie - dokładnie słyszę je jak zaczynam słychać turbinę. Od 2200 do 2600 obr nigdy tego nie słychać a jak już mocno depnę pow 2600 to występuje ono, i jest oczywiście dużo szybsze, niezależnie czy silnik zimny czy ciepły, np. jak przy 2500 obr puszczam gaz to słychać dodatkowe jedno także wg mnie metaliczne stuknięcie. Klekotanie słychać prawie zawsze w omawianej sytuacji. Wydaję mi się też że jak nie słychać klekotania to auto ma nieco większego "kopa" - co to jest ?
mam nadzieję że w miarę dobrze przekazałem co chciałem... z góry dzięki za wszelkie wskazówki |
1/ sprawdź termostat, wskaźnik temp powinien stać "na baczność" chociaż trzeba na to kilka ładnych kilometrów poczekać.
2/ jeżeli masz 2 kluczyk to sprawdź czy na 2 egz. jest to samo.
3/ a czy na światłach na jałowym biegu jeżeli wciśniesz sprzęgło to jest jakaś zmiana dźwięku?. Koło 2-masowe też słychać na jałowym biegu.
Zrób krótki test. po dłuższej jeździe na rozgrzanym silniku wyłącz auto z włączonym sprzęgłem i później przy wyłączonym sprzęgłem i porównaj efekty dźwiękowe. Najlepiej to słychać w garażu.
POzdr. |
|
|
|
 |
|