Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Wymiana pompki paliwa przy baku
Autor Wiadomość
pioczu 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI 98r
Kraj/Country: UK
  Wysłany: 23-03-2011, 23:02   [Cari 1.8 GDI] Wymiana pompki paliwa przy baku

Witam jestem zmuszony do wymiany pompki paliwa tej przy baku, czy ktoś może napisać gdzie mniej więcej się znajduje i jak ją wymienić. Czy sam sobie poradzę czy musi się tym zająć mechanik. Chętnie jakieś foto, albo opis wymiany. Z góry dzięki :)

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-03-2011, 23:06   

Podnosisz tylną kanape, ściągasz dekiel co zakrywa luke zbiornika, odpinasz przewody elektryczne, odpinasz przewody paliwowe, odsuwasz na bok, specjalnym kluczem odkrecasz ogromna nakretke, zdejmujesz ja, wyciągasz zespól pływaka i pompki paliwa, demonrujesz ten zespól na 2 części, rozpinasz przewód głowny pompki i przewody elektryczne, wysuwasz starą pompke, wkładasz nową, montujesz w odwrotnej kolejnosci.

Gdzieś tutaj na forum była instrukcja nbawet chyba ze zdjęciami.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Maretzky85 
Mitsumaniak
Mod Galant E3x

Auto: Galant`88; [4G63T][E39A] VR4
Wysłany: 23-03-2011, 23:34   

robertdg napisał/a:
specjalnym kluczem

Oj tam oj tam, ja nigdy takiego nie miałem :P

robertdg napisał/a:
odpinasz przewody paliwowe

Uwaga na ciśnienie - sporo tego paliwa jednak wytryska z tych przewodów...

"Ż(ona): a co zrobisz ze starym Galantem? (domyślnie - po kupnie rekina)
J(a): będę nim jeździł, gdy rekin pójdzie na złom"
by Krzyżak

-Galant 1.8 Gaźnik 4G37 1988r (złom)
-Galant 2.0 SOHC GLSi, później DOHC GTi 1989r (sprzedany)
-Galant 2.0 16V DOHC GTi, potem GTi T 1991r (Sprzedany)
-Galant 2.0 16V DOHC Dynamic Turbo 1989r (sprzedany)
-Galant 2.0 16V DOHC Turbo VR4 1988r
(Obecny)

-Toyota Corolla 1.3 (Wyjechała do afryki :P )
- Colt C52A na gaźniku z gazolotem

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 24-03-2011, 11:04   

Maretzky85, nie wszystko musi być takie proste jakim się wydaje :P
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Brion 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,8 GDI '97
Wysłany: 24-03-2011, 18:05   

Małe pytanie przy okazji czy u was przy odpalonym silniku pompkę cały czas słychać tzn głośno "bzyczy"?? Carisma 1,8GDI '97r

pioczu 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 24-03-2011, 22:25   

I wszystko poszło idealnie odkręcone już prawie kupione ale coś mnie tknęło i podłączyłem ją pod zewnętrzne źródło prądu i działała, więc postanowiłem sprawdzić czy prąd jest podawany do pompki i niestety okazało się że niestety brak prądu. Zacząłem szukać ale niestety nie mogę nigdzie znaleźć bezpiecznika albo przekaźnika odpowiedzialnego za dostarczanie prądu do pompy paliwa. Więc jakby ktoś był jakoś w miarę dokładnie opisać. Please

pawelek_krak 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 24-03-2011, 22:43   

O ile dobrze pamietam to przekaźnik pompy paliwa jest pod konsola środkową z prawej lub lewej strony.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 24-03-2011, 22:52   

pawelek_krak dobrze pisze, przekaźnik pompy paliwa jest pod konsolą środkową po prawej stronie przy nogach pasażera.

Chodzi o B-97

pioczu 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 24-03-2011, 23:14   

Jutro to sobie sprawdzę. A pewnie ja będę miał po przeciwnej stronie gdyż mam "anglika" Dzięki plecho1 :lol:

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-03-2011, 23:21   

Spoko.
Do przekaźnika dochodzą chyba dwa plusowe grube czarne przewody z białym paskiem na których napięcie pojawia się po włączeniu na zapłon. Sterowanie przekaźnika odbywa się za pomocą masy podawanej najprawdopodobniej przez ecu. Ale z tym czy ecu steruje tym bezpośrednio to pewności nie mam.

pioczu 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 25-03-2011, 16:07   

Witam, właśnie skończyłem z sprawdzaniem przekaźników które dzięki wam odnalazłem i niestety nadal cari nie odpala podmieniłem przekaźniki nawet podczas odpalania zwarłem na chwile ten od pompki i nic, ale dziwna rzecz jak odpalam to nie słyszę pompki ale jak zwarłem przekaźnik to ją usłyszałem czy tak ma być. A może ktoś miał podobny przypadek że mu cari nie chciała odpalić. :( please help me

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 25-03-2011, 18:29   

A sprawdziłeś czy do przekaźnika dochodzą dwa plusy po przekręceniu na zapłon i czy przy kręceniu rozrusznikiem dochodzi masa do przekaźnika i czy czwarty kabel ma przejście do pompy paliwa?
Niedawno brata Cari 2 tylko 1.6 miała podobny problem, u niego nie było właśnie tej masy załączającej przekaźnik ale po sprawdzeniu i złożeniu wszystkiego pompka zaczęła działać a że nie mieliśmy za bardzo czasu to nie szukaliśmy przyczyn.

pioczu 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 25-03-2011, 18:33   

A jak mam to wszystko sprawdzić?

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 25-03-2011, 18:53   

Dwa w sumie już sprawdziłeś :) a może i 3. Jak zwarłeś styki w przekaźniku to pompka zadziałała więc do styku przekaźnika napięcie dochodzi jak również z przekaźnika dochodzi do pompki. Możliwe że na cewkę przekaźnika napięcie też dochodzi bo kolor kabla jest taki jak kabla dochodzącego do styku przekaźnika. Żeby sprawdzić czy napięcie jest na nim na pewno wystarczy jakaś żarówka samochodowa, jeden kabel od żarówki podłączamy do masy a drugi do tego kabla przy przekaźniku i włączamy na zapłon. Jeśli żarówka się zapali to jest ok. Żeby sprawdzić czwarty ostatni czyli masę cewki przekaźnika to najlepiej poszukać w schematach instalacji i sprawdzić po kolei cały przewód ale ja na razie nie mam na ten temat wiedzy tylko nie poparte niczym domysły.
Ale w sumie jak zwarłeś styki przekaźnika ręcznie to auto powinno odpalić, U brata właśnie tak odpaliliśmy i dalej pompa działała już właściwie.

pioczu 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 25-03-2011, 20:35   

Wszystko po sprawdzane według mnie prąd dochodzi wszędzie przynajmniej tak jak pisałeś. Jutro jestem umówiony u elektryka zobaczymy co on powie. Wszystko oczywiście opisze co robił dla potomnych. :lol:

[ Dodano: 26-03-2011, 17:48 ]
I już wszystko jasne został stwierdzony błąd przepustnicy, w poniedziałek biorę się za czyszczenie.

Odpowiedz do tematu