[Cari 1.6] Strasznie słaba cari |
Autor |
Wiadomość |
tomeq188
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1,6 16v
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-08-2009, 09:27 [Cari 1.6] Strasznie słaba cari
|
|
|
Witam. Jestem nowy więc proszę o wyrozumiałość.
A więc do rzeczy. Posiadam cari 99' 1,6 gaz ( sekwencja) Wymieniłem wszystkie filtry prócz rozrządu( bo akurat nie mam na to kasy ale w niedalekiej przyszłości wymienię ). Jadąc wczoraj do Zakopanego zauważyłem że moja cari jest strasznie słaba. Ciężko mi jest wycisnąć 150km/h :/ Dziś nawet jak jechałem z moim kolegą który ma Starą astrę się ze mnie śmiał że na dobrym odcinku nie mogę rozwinąć dobrej prędkości ( jechałem 120 a tą jego Astą cisnęli byśmy ponad 140 ) Więc nie wiem czy to wina że mam samochód zagazowany czy po prostu z moją cari dzieje się cos niedobrego |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 12-08-2009, 10:46
|
|
|
tomeq188, bez urazy, ale nie przypominam sobie autostrady do Zakopanego
Twój samochód zapewne wymaga solidnego przeglądu a dla Ciebie rada - wymagasz zmiany stylu jazdy.
Polecam Zasady Forum.
Przy okazji - jeżeli nie ma żadnych objawów typu mulenie, szarpanie, itd to ciężko będzie przez internet zdiagnozować co dolega Twojej Cari. Jaki masz silnik (moc) |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Rob600
Forumowicz
Auto: Carisma 1,6 1997r.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Kwi 2009 Posty: 132 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 12-08-2009, 12:38
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Jaki masz silnik (moc) |
Region: Małopolski
Tak jest napisane
A co do autostrady to może kolega jechał przez Katowice i tam na tej pseudo autostradzie testował swoje Cari
Co do osiągów to najlepiej podjechać na komputer i sprawdzić co i jak albo wymrugać kodami błyskowymi jak to zrobić tu jest LINK
Pozdrawiam Robert |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 12-08-2009, 13:11
|
|
|
Kupiłeś z gazem czy sam zakładałeś? Czy kupiłeś auto i odrazu była taka słaba czy po jakimś czasie dopiero?
Zainteresował bym się najpierw instalacją czy z nią wszystko ok. |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
GandalfPl
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma '98 benzyna
|
Wysłany: 12-08-2009, 13:54 Re: Strasznie słaba cari
|
|
|
tomeq188 napisał/a: | Witam. Jestem nowy więc proszę o wyrozumiałość.
A więc do rzeczy. Posiadam cari 99' 1,6 gaz ( sekwencja) Wymieniłem wszystkie filtry prócz rozrządu( bo akurat nie mam na to kasy ale w niedalekiej przyszłości wymienię ). Jadąc wczoraj do Zakopanego zauważyłem że moja cari jest strasznie słaba. Ciężko mi jest wycisnąć 150km/h :/ |
Zmartwie Cie, informujac, ze Cari 1.6 z 98'ego bez zadnych problemow pociska 160. Z cala pewnoscia dala by rade szybciej, ale nie testowalem. Za lekki samochod i sie boje, ze mnie na kamlocie jakims wybije. Jakie masz obroty przy tych 150, na 5 biegu? |
|
|
|
 |
tomeq188
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 12-08-2009, 15:08
|
|
|
To jest cari 1,6 90 koni. I jechałem tą autostradą katowicką :P:P Czasem tak szarpie na jedynce przy ruszaniu!? Gaz był zamontowany a co do komputera to ostatnio zaświeciła mi się kontrolka to zresetowałem komputer i już się nie świeci. 150 km/h nie jechałem bo moja cari nie dała rady tyle wycisnąć. A z obrotami to (nie jestem dokładnie pewnien) 3,5 tyś przy 140km/h na 5 biegu. A jak było wcześniej?! Wydawało mi się że była jakaś żwawsza chociaż wcześniej jej tak nie męczyłem bo ja ogólnie jeżdżę oszczędnie, do momentu gdy pod górę na 2 biegu nie chciała wyjechać.
A gdy u mnie kontrolka już długo się nie świeci po resecie kompa to dam rade sprawdzić kod błędu?? czy musi się świecić??
EDIT: Sprawdziłem błędy i wyszedł błąd nr 11 (czyli jedno długie i jedno krótkie mrugnięcie.)
Nie jestem tłumaczem ale z tych kodów błędów( Heateted oxygen sensor (HO2S) no change of signal ) wywnioskowałem że chodzi o jakąś czujkę tlenu bez zmiany sygnału!? Jak ją zdiagnozować?? Czy błąd tej sondy może spowodować taki spadek mocy?? |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 12-08-2009, 18:54
|
|
|
Rob600, najwyraźniej nie wiesz, że 1.6 w Cari występował z więcej niż jedną mocą silnika Nie szkodzi - doczytasz, będziesz wiedział.
Panowie ostrzegam skończcie dywagacje na temat prędkości MAX bo ja skończę ten temat .
Lambda Ci padła? |
Just think...
. |
|
|
|
 |
tomeq188
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 12-08-2009, 21:30
|
|
|
Ja posiadam Cari 1,6 66kw. A co do tej lambdy to jakie objawy są jak padnie?? Bo poza tym że nie osiąga lepszych prędkości i świeci się ta kontrolka to nic się z wozem nie dzieje. Tylko strasznie mnie też dziwi to że z wydechu leci buży strumień spalin, czuję na nogach jak przechodzę koło tyłu samochodu. I czy coś się stanie jeśli nie wymienię jej obrazu? I czy można kupić używkę za 9 dych z allegro? |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 12-08-2009, 21:56
|
|
|
tomeq188 napisał/a: | czy coś się stanie jeśli nie wymienię jej obrazu? |
Zwiększone wydatki na paliwo szybko przewyższą koszt nowej sondy. tomeq188 napisał/a: | I czy można kupić używkę za 9 dych z allegro? | Można. Ale to jak kupowac używaną prezerwatywę. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
tomeq188
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 12-08-2009, 22:12
|
|
|
No tylko trzeba wziąć pod uwagę fakt że cari to mój pierwszy samochód, mam 20 lat, jestem "biednym studentem " z Krakowa :P No a tak na poważnie to nie za bardzo na rękę wydawać 350zł na sondę którą mogę mieć za 9 dych i która też będzie działać. Ale wielkie dzięki za pomoc. A tak poza tematem chciałem się dowiedzieć pod koniec sierpnia będzie zlot w Żywcu?? Przejechał bym się tam z ciekawości |
|
|
|
 |
leser [Usunięty]
|
Wysłany: 12-08-2009, 22:20
|
|
|
koszt nowej sondy NTK uniwersalnej to 170zł
od 350zł w górę to są dedykowane, działają tak samo tylko mają wtyczkę,
kabel i uszczelkę, rzeczy, które można przełożyć ze starej
pomijam tu temat podrób i padnietych używek z alegro |
|
|
|
 |
tomeq188
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 12-08-2009, 22:39
|
|
|
A co do spalania to przy zepsutej sondzie powinien palić więcej a obliczając dziś wyszło mi 9,8l gazu. Więc chyba to nie dużo. |
|
|
|
 |
Cornholio
Forumowicz
Auto: Mitsu Carisma 1.6 100ps 98r.
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 121 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 12-08-2009, 23:03
|
|
|
Witam. Mi również ostatnio zamrugała chwilowo kontrolka CE z błędem 11 Heateted oxygen sensor (HO2S) no change of signal. Mam cari z gazem sekwencją. Może ktoś wie o co chodzi z tym błędem. Skasował się przez zdjęcie klemy.
Tomeq188 proponuję Ci sprawdzić spaliny na ul. Wadowicką 8a. Koszt 30zł a przy okazji zrobią darmowy przegląd zawieszenia hamulce i amory |
|
|
|
 |
tomeq188
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 13-08-2009, 09:08
|
|
|
Właśnie o tym myślałem by sprawdzić spaliny. A co do tej kontrolki to zauważyłem że ona gaśnie gdy paliwa mam więcej niż połowę w zbiorniku!? |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 13-08-2009, 09:26
|
|
|
1.jaka to instalacja gazowa?
2.sonda jest liczona na ok100tys km. ale wiadomo wymienia sie ją jak padnie, myslisz ze jak kupisz uzywana to bedzie miala ponizej 100tys km? watpie, czyli rownie dobrze moze pochodzic rok, a tez i miesiac, a 90+170=260zl + 2 razy robota
3.chcesz od nas pomocy, my ci piszemy wymien sonde na nowa, ty kupisz uzywana, za miesiac wejdziesz na forum i napiszesz ze zle ci doradzilismy, bo sonda znowu nie dziala
w 99roku nie bylo wersji 66kW, pewnie przy rejestracji wbili co tam widzieli w katalogu,
jesli instalacja to sekwencja, to wystarczy przerzucic na benzyne i zobaczyc jaki efekt jest wtedy,
jesli II gen. to powywalac zwezki z dolotu itp. poodlaczac wszystko i sprobowac jak bedzie tylko na benzynie bez instalacji, a nie z wylaczonym gazem, pozniej - swiece/kable/fajkocewki, lub zeby wykluczyc to przed kablami - sprawdzic ustawienie paska rozrzadu, byc moze poprzedni wlasciciel wymienial i cos zle ustawil, stad auto jest slabe |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
|