|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: glina 29-05-2014, 13:39 |
co kupić do 15tyś, Carismę, Golfa IV, czy moze passata B5? |
Autor |
Wiadomość |
ison
Nowy Forumowicz
Auto: brak
|
Wysłany: 29-06-2009, 13:05 co kupić do 15tyś, Carismę, Golfa IV, czy moze passata B5?
|
|
|
Panowie stoję nad dylematem kupna samochodu. Interesuje mnie Carisma z silnikami: 1.6 i 16V (103KM) lub 1.8 16V (116KM) a potem przeróbka jej na gaz sekwencyjny biorę również pod uwagę Golfa IV 1.6 benzyna, passata B5 1.6 benzyna lub Hondę Civic d5 (VI generacji) 1.4.
Może któryś z panów miał w swojej karierze kierowcy wymienione samochody i mógłby się wypowiedzieć jak one wyglądają w porównaniu z Carismą?
ps. Warto kupować samochod z zainstalowanym gazem? sporo ogłoszeń dotyczących Carismy dotyczy aut z zainstalowanym gazem. |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 29-06-2009, 15:22
|
|
|
W Carismach 1,6 (90-103km) i 1,8 (115km) gaz sprawuje sie dobrze, z posrod tylu uzytkownikow na forum malo osob ma jakiekolwiek problemy. O ile ofcors wszystko jest zrobione dobrze
ison napisał/a: | Golfa IV 1.6 benzyna, passata B5 1.6 benzyna lub Hondę Civic d5 (VI generacji) 1.4. |
Pozrownujesz tutaj 2 klasy aut, golf i civic to kompakty, passat i carisma to klasa srednia
Szukaj przede wszystkim auta jak najbardziej zadbanego Wtedy kazde bedzie bezawaryjne
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
ZEROSUPER
Mitsumaniak MastaOfDiseasta

Auto: Space Star 1.8GDI
Pomógł: 7 razy Dołączył: 13 Lut 2009 Posty: 420 Skąd: Jelenia Góra
|
|
|
|
 |
ison
Nowy Forumowicz
Auto: brak
|
Wysłany: 30-06-2009, 09:39
|
|
|
Dzięki za informacje, w związku z tym mam jeszcze pytania:
1. Uda mi się kupić jakąś sensowną Carismę po lifcie za 15tys, czy może lepiej kupić starszą wersję ale bardziej zadbaną? Warto brać taki samochód od razu w gazie?
2. Duża jest różnica spalania gazu/benzyny między Cari 1.6 103 km a 1.8 115km?
3. Uparłem się na ten gaz, jak wygląda porównanie spalania gazu/benzyny w Cari (1.6 lub 1.8) z Passatem B5 1.6, może ktoś z MitsuManiaków miał kiedyś również Passata? |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 30-06-2009, 10:02
|
|
|
ison napisał/a: | 1. Uda mi się kupić jakąś sensowną Carismę po lifcie za 15tys, czy może lepiej kupić starszą wersję ale bardziej zadbaną? Warto brać taki samochód od razu w gazie? |
po lifcie juz cos powinienes znalezc, ale tylko 1,6, bo 1,8 to GDI a w nim nie mozna zalozyc Gazu...
ison napisał/a: | 2. Duża jest różnica spalania gazu/benzyny między Cari 1.6 103 km a 1.8 115km? |
praktycznie zadna...oba pala ok 9-10 w miescie i kolo 6-7 na trasie...
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
ZEROSUPER

|
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24321 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 30-06-2009, 10:16
|
|
|
ison napisał/a: | 3. Uparłem się na ten gaz, jak wygląda porównanie spalania gazu/benzyny w Cari (1.6 lub 1.8) z Passatem B5 1.6, może ktoś z MitsuManiaków miał kiedyś również Passata? |
nie posiadam i nie posiadalem, ale jezdzilem
nie wiem, co to jest passat b5, ale kilkoma jezdzilem i porownujac do carismy - passat (byl to tdi z 1999 r oraz 1.6 z 2000 r) prowadzi sie pewniej, jest ciszej w srodku, silnik 1.6 jest slaby, hamulce podobne, komfort na korzysc passata, choc jest twardszy, paskudne czerwone zegary (dluzej jak godzine noca ciezko wytrzymac)
ogolnie auta bardzo podobne - ciut lepiej prowadzi sie passat, ale ze wzgledu na masowosc i latwosc kradziezy ja bym go nie kupil |
|
|
|
 |
Fragu
Mitsumaniak Łukasz

Auto: jest
Pomógł: 50 razy Dołączył: 13 Kwi 2008 Posty: 6077 Skąd: okolice Bydgoszczy
|
Wysłany: 30-06-2009, 10:28
|
|
|
passat 1.6 .. nieeeee, to nie może jeździć. Bierz cari |
_________________ Zdania są jak tyłek - podzielone.
|
 |
misiek-misiek
Mitsumaniak Kawosz :)

Auto: MSS; N16
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Lip 2008 Posty: 661 Skąd: Pajęczno-okolice
|
Wysłany: 30-06-2009, 10:34
|
|
|
Że tak się wtrącę. Porównaj ceny z rocznikami
Z moich doświadczeń motoryzacyjnych 90% passatów i golfów jest po "przejściach" i mało który jest niebity. Jeżeli chcesz VW to już lepiej oglądaj się za golfami bo w tej cenie może uda ci się coś sensownego trafić.
Ogólnie vałweje są wbite w cenę (nie wiem dlaczego- nie są ze złota) a są tak samo awaryjne jak miśki, a może nawet bardziej. Miałem B4 tylko w dieslu i nie wiem czym one urzekają ludzi Moim zdaniem żadna rewelacja. Przejeździłem kilkoma VW T4- fakt, twarde wozy, ale też zwykłe woły robocze bez żadnych wygód. Natomiast LT35 hmmm inna historia Jest czym pojechać
Prywatnie mam już drugie mitsu i uważam, że są to auta godne polecenia bo:
- nie są drogie w stosunku do rocznika
- są praktycznie bezawaryjne
- ekonomiczne
- części są duuuużżżżoooo tańsze niż np. do audi czy bmw albo nawet VW
- będę je polecał każdemu
- ogólnie auta japońskie są cacy
Jeżeli masz kupować auto to raczej szukaj bez gazu i załóż sobie we własnym zakresie w sprawdzonym zakładzie. Lepiej na tym wyjdziesz. Może trochę drożej ale...
Ja kupiłem bez gazu, miałem zakładać, ale przy spalaniu 5,8/100 stwierdziłem, że mi się nie opłaca
A miałem już umówionego golfa 1.4
No i jak kupisz miśka możesz należeć do fajnego klubu MITSUMANIAKI
pozdrawiam- michał |
|
|
|
 |
ZEROSUPER

|
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24321 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 30-06-2009, 11:01
|
|
|
misiek-misiek, bardzo ladnie to opisal - naprawde ceny czesci do Mitsubishi sa bardzo niskie o czym pisalem juz wiele razy (no moze poza blacharka)
nie do konca zgodze sie z tym biciem, bo wiele aut vw, ktore serwisuje moj kolega-mechanik bylo niebite - rzeklbym, ze latwiej o bite Mitsu niz vw (o jakosci napraw nie wspominam, bo - jak wczesniej pisalem - do vw latwiej cokolwiek uzywanego dostac)
o golfie nawet nie mysl - jezdzilem golfem 5 tdi i poza lepszymi hamulcami, xenonami i klimatyzacja, to bym na mojego Colta 1.5 z 1990 roku nie zamienil!!!! - golf to taczka wykonana raczej tandetnie
i zgodze sie z przedmowca odnosnie LPG - lepiej jest zalozyc samemu, choc drozej |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 30-06-2009, 11:12
|
|
|
Około pół roku temu poszła mi sprzed nosa Carisma 1,6 2000r. krajowa z przebiegiem 168 tyś km (książka serwisowa do końca) za 12 tyś zł. Jakiś handlarz ją kupił.
W tej cenie to chyba tylko Golfa III bym dostał w przyzwoitym stanie. |
|
 |
|
|