Czujnik ABS |
Autor |
Wiadomość |
ziemek123
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero II 2.8
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-02-2010, 19:08 Czujnik ABS
|
|
|
Potrzebuję czujnik ABS prawy przód. Pojara 94 r. 2.8 Tdi Na allegro nie ma w sklepie 800 zł Może ktoś ma na zbyciu, Zastanawiam się też czy nie można go zastąpić jakimś innym od innego auta,tylko czy to się trafi Może ktoś z was przerabiał temat ABS |
|
|
|
 |
sobiech
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero II 2.5 dti GLX
|
Wysłany: 09-02-2010, 20:47
|
|
|
Tak, pierwsze co zrobiłem po kupnie auta to wypiąłem wtyczkę od ABS. Nie tylko mi wydaję się że jest znacznie lepsza kontrola nad autkiem. W momencie kiedy masz na śliskiej nawierzchni podpięty przedni napęd i hamując redukujesz włączając o jeden bieg niżej niż miał byś przy danej prędkości auto zatrzymuję się nieraz w "miejscu". Mam obecnie stare wielosezonówki z letnim protektorem i podczas hamowania na krótko redukuję na III i zaraz II. Pamiętaj jeżeli chcesz bawić się w nieco agresywniejsze hamowanie to zawsze puszczaj lekko sprzęgło mniej więcej do połowy tak by nadmiernie nie obciążać przekładni. Na pewno nie odpowiedziałem na Twoje zapytanie ale może spojrzysz na temat ABS z innej strony. //Czujnik ABS to nic innego jak tylko zwykły czujnik indukcyjny, jeżeli gabaryty dopasujesz to wtyk zawsze możesz przełożyć i po sprawie// |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 09-02-2010, 21:04
|
|
|
A ja jak troszkę off topic'owo - jeśli pajero II ma ABS to jak go dezaktywować? Wyjąć bezpiecznik? Którą kostkę rozłączyć? |
|
|
|
 |
jabol66
Forumowicz
Auto: PII 2,8 3,0 3,5
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Kwi 2009 Posty: 206 Skąd: EZD zduńska wola
|
Wysłany: 11-02-2010, 10:16
|
|
|
Czujniki ABS -u są dwa rodzaje jeden podaje sygnał podobnie jak impulsator czyli impulsy a inne podają sinusoidę, więc są to dwa różne rodzaje sygnału |
|
|
|
 |
ziemek123
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-02-2010, 20:56
|
|
|
jabol66, A jak je rozróżnić jaki jest u mnie bartek2800, Jak nie potrzebujesz ABS-u to wyjmij czujnik i sprzedaj mi Prawy przód A poważnie to wystarczy że wypniesz którąś wtyczkę od czujnika i po sprawie kostki są na ramie od wewnętrznej strony ,jak się położysz to zobaczysz po prawej stronie od przodu.Albo bezpiecznik wyjmij |
|
|
|
 |
sobiech
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero II 2.5 dti GLX
|
Wysłany: 11-02-2010, 21:07
|
|
|
Na całym bloku ABS, po lewej stronie pojazdu, znajduję się na górze wtyk z gniazdem. Łatwo dostrzec gzie kable biegną. Ja u siebie wypiąłem wtyk z gniazda. Prościej będzie wyjąć bezpiecznik ABS. Bezpiecznik ten znajduję się w specjalnym pojemniku przykręconym do zacisku akumulatora (+). Jest to pierwszy z trzech licząc od prawej strony stojąc z lewego boku auta, drugi 60A jest od świec żarowych, na pewno szybko się zorientujesz jeżeli wyciągniesz inny. |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 11-02-2010, 22:34
|
|
|
ziemek123, pytam teoretycznie, bo ja seryjnie nie mam ABS'u
sobiech, dzięki za rady. |
|
|
|
 |
jabol66
Forumowicz
|
Wysłany: 12-02-2010, 11:10
|
|
|
Niestety nie wiem jak rozróżnić je wizualnie odczytując sygnał dowiesz się ale jest to raczej ciężkie sinusoidę odczyta Ci chyba tylko oscyloskop (chociaż może teoretycznie sinusoida posiada wartości -1do1 a wartości z impulsatora to 0 i 1) może zwykłym miernikiem też ale za to niestety nawet paznokcia nie dam sobie uciąć..... więc w tym nie pomogę. Tylko tak jest napewno że pajero zawsze ma jeden rodzaj czujnika albo jeden albo drugi. Z tego co wiem to sinusoida ma małę zastosowanie częściej jest impulsowy.
[ Dodano: 12-02-2010, 11:14 ]
ziemek123 napisał/a: | Na allegro nie ma w sklepie 800 zł |
jest tego mało ponieważ mało anglików ma ABS, a jak mało anglików to odrazu mało częsci. Zadzwoń pod ten nr gościu rozbiera pajerke i z tego co pamiętam był tam |ABS 509758438 |
|
|
|
 |
ziemek123
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 12-02-2010, 20:54
|
|
|
jabol66, To jakiś twój znajomy Pytam bo wiem że czujnik bardzo ciężko wyjąć a jak się uda to trzeba go sprawdzić miernikiem czy się nie uszkodził dlatego wszyscy sprzedają całe zwrotnice za 1000zł Zdaje się że zostanie mi wywalić 8 stówek na nowy |
|
|
|
 |
jabol66
Forumowicz
|
Wysłany: 13-02-2010, 08:58
|
|
|
tak znam go możemy zrobić tak że jak chcesz to podjade do niego jak się dogadasz i sprawdze Ci ten czujnik czy jest oki. Wiem że ciężko, rozbiera auta na bierząco więc może mu się uda
|
|
|
|
 |
ziemek123
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 13-02-2010, 20:31
|
|
|
jabol66, Oki.Jutro zadzwonię do niego i pogadam bo dziś nie miałem czasu Jak się uda mi z nim dogadać to było by fajnie jak byś mi go sprawdził Mam tu na miejscu dobrego gościa który od XXXX lat siedzi w Pajero dobry fachowiec i ma dużo dobrych części ale na tą chwilę niestety nie ma czujnika Odezwę się do ciebie jutro to może coś ustalimy |
|
|
|
 |
|