carisma - problem z odpaleniem |
Autor |
Wiadomość |
mateus86
Nowy Forumowicz
Auto: carisma 1 gen 1.8 GDI
|
Wysłany: 05-07-2009, 01:00 carisma - problem z odpaleniem
|
|
|
Witam wszystkich.
Z racji problemów z wolnymi obrotami zabrałem się za czyszczenie przepustnicy. Postanowiłem w tych sprawach pójść dalej i zrobiłem to samo z kolektorem ssącym (oczywiście po uprzednim zdjęciu go). Po tym zabiegu wszystko ładnie poskręcałem, przewody i kostki pospinałem i spróbowałem odpalić. Silnik odpalił, wszedł na ok.3 tys. obrotów, po czym zgasł. Jak po odpaleniu daję gazu to nie trzyma równo obrotów, przy 1,5 tys. zaczyna się dławić. Sprawdziłem jeszcze raz, czy czegoś nie dopiąłem, itp., ale wszystko jest OK, po włączeniu zapłonu normalnie zapalają się kontrolki ( słychać także cykanie - chyba to krokowiec, czyli załącza się) a po odpaleniu gasną. W układzie ssącym nie ma żadnych luzów, aby łapał lewe powietrze. Resetowałem kompa - nic. Przy czyszczeniu przepustnicy nalałem do bypassów (chyba tak się pisze) rozpuszczalnika. Dowiedziałem się, że tego robić nie wolno, więc wymieniłem przepustnicę na inną (używaną). Jednak nic to nie dało.
Czy możecie napisać gdzie tkwi przyczyna problemu i co mam zrobić? Sądzę, że trzeba ustawić silniczek krokowy, ale jak to się robi? Aha kolektor zalałem rozpuszczalnikiem i zostawiłem na kilkanaście minut, więc chyba nic się w nim nie zatkało.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
demeone
Mitsumaniak

Auto: Carisma '98 1.8 GDI
Kraj/Country: UK
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Wrz 2008 Posty: 598 Skąd: Szczecin/Manchester
|
Wysłany: 05-07-2009, 01:19
|
|
|
silniczka krokowego sie nie ustawia.
Co do zalania bypassów to wydaje mi się że nie można ich zalac ze względu na to że czasami trzpienie w krokowcach mają plastikowy kołnierz (nie jestem pewien jak to określic) wiec pewnie chodzi aby jakas substancja chemiczna nie oddziaływała na ten plastik.
Co do cykania to jest to takie kilka cykniec czy raczej terkotanie i czy jest to słyszalne z wnętrza auta czy tylko jak jesteś blisko silnika. Jak cykanie i słychac z wnętrza auta to to nie jest krokowiec
Nie mam pomysłu co to może byc? |
|
 |
mateus86
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 05-07-2009, 01:52
|
|
|
bardziej terkotanie, słychać je wewnątrz.
Jak zdejmowałem kolektor to miałem w kanale wodę(chodzi mi o kanał w garażu). Założyłem go na następny dzień. Na podwoziu było trochę wody (parowała z kanału), może jakaś kostka złapała wilgoć? Albo jednak łapie lewe powietrze i trzeba uszczelnić? |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 05-07-2009, 21:07
|
|
|
nie znam się na gdi ale coś mi się obiło o uszy że trzeba go zresetować a potem nauczyć obrotów po zabiegu czyszczenia przepustnicy poszukaj na forum ten temat jest wałkowany non stop |
|
|
|
 |
demeone
Mitsumaniak

Auto: Carisma '98 1.8 GDI
Kraj/Country: UK
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Wrz 2008 Posty: 598 Skąd: Szczecin/Manchester
|
Wysłany: 05-07-2009, 21:40
|
|
|
raczej nic to nie da skoro sam gasnie. a może ta druga przepustnica wogóle nie jest ustawiona.
Co wymienione zostało razem z drugą przepustnicą? |
|
 |
mateus86
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 05-07-2009, 21:58
|
|
|
Witam. Już po problemie. Jednak łapał lewe powietrze spod kolektora.
Ale ze mnie łoś |
|
|
|
 |
|