[CA1A 1.3] Niski hamulec |
Autor |
Wiadomość |
monika
Nowy Forumowicz

Auto: colt 1.3 CA0 12V 1994
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-06-2009, 15:34 [CA1A 1.3] Niski hamulec
|
|
|
Witam,
Niedawno kupiłam colta i zaniepokoił mnie niski hamulec.
Oddałam go do mechanika ten powymieniał cylinderki w bębnach i odpowietrzył przewody ale nic to nie dało. Stwierdził że trzeba wymienić pompę. Potem rozmawiałam z poprzednim właścicielem o tym hamulcu i on powiedział że taki jest i nie da się tego zmienić włąściwie, chociaż....można by coś tam przykręcić czy odkręcić przy bębnach i może to by coś pomogło.
Niestety nie wiem czy rację ma mechanik, czy też chce lecieć pokolei i wymieniać co się da (no nie mam nieograniczonych możliwości finansowych niestety) czy też poprzedni włąściciel? czy można coś samemu podregulować? JEśli tak to gdzie i jak to zrobić?
Odrazu mówię, że nie znam się za bardzo na mechanice Czekam na podpowiedzi od bardziej doświadczonych właścicieli colta |
Ostatnio zmieniony przez karolgt 21-06-2009, 07:51, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Pomógł: 74 razy Dołączył: 03 Mar 2006 Posty: 12275 Skąd: Gdańsk
|
|
|
|
 |
monika
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 19-06-2009, 18:58
|
|
|
Właśnie ciężko to określić. Jak przycisnę do końca to się zatrzyma, nie toczy się dalej. Fakt, nawet żeby trochę przychamować muszę prawie do podłogi cisnąć (za każdym razem).
No nic, pewnie będę musiała tę pompę wymienić.
Ale jescze odnośnie regulacji wysokości hamulca-czy wogóle można sobie to zmieniać? |
|
|
|
 |
SlaVkoEg [Usunięty]
|
Wysłany: 19-06-2009, 19:20
|
|
|
monika napisał/a: | Potem rozmawiałam z poprzednim właścicielem o tym hamulcu i on powiedział ż etaki jest i nie da się tego zmienić włąściwie |
Niech nie opowiada bzdur bo u mnie wystarczy lekko nacisnac i juz hamuje Co do pompy to mozna ja zregenerowac. Komplet naprawczy kosztuje 8 zl |
|
|
|
 |
monika
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 19-06-2009, 21:26
|
|
|
Cytat: | u mnie wystarczy lekko nacisnac i juz hamuje |
Też bym tak chciała
Podowiaduję się jeszcze o regeneracji, zawsze to jakieś rozwiązanie.
Dzięki za odpowiedzi |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 22-06-2009, 00:44
|
|
|
monika, a jak pare razy "pod rzad" nacisniesz pedal hamulca to czujesz jakies zmiany pod noga? |
|
|
|
 |
monika
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 22-06-2009, 16:21
|
|
|
mkm, jak "pompuję" hamulcem to nic szczególnego się nie dzieje, nie podwyższa się ani nie zacina. |
|
|
|
 |
Miroslaw1305
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt CJO 1,3 1997
Pomógł: 19 razy Dołączył: 07 Mar 2007 Posty: 474 Skąd: Kępno
|
Wysłany: 22-06-2009, 19:34
|
|
|
monika z takim hamulcem nie powinno się poruszać tym samochodem ,chyba że na lawecie.Zmień mechanika .Prawdopodobnie jest pompa hamulcowa do remontu(wymiana gumek)Zestaw naprawczy nie powinien być drogi-jeśli takie są dostępne .Pedał hamulca nie rośnie więc nie jest układ zapowietrzony .Grubość klocków i okładzin sprawdzał chyba mechanik w pierwszej kolejności . Jeśli nie to do sprawdzenia .Gdyby były zbyt cienkie to objaw hamowania byłby podobny jak opisujesz .
Nie lekceważ swoich hamulcy ,są one gwarantem twego zdrowia,oraz tysięcy innych kierowców. |
|
|
|
 |
monika
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 22-06-2009, 21:46
|
|
|
Oglądał układ hamulcowy, wymienione zostały cylinderki w bębnach i odpowietrzone przewody, tylko to było wg niego nie tak bo o niczym innym nie mówił. No i zasugerował tę pompę.
Aaaa, przy okazji mam jeszcze pytanko , niby błahostka, ale nie działą mi klakson. Jak do niego się dostać i jak go zrobić żeby działał? |
|
|
|
 |
SlaVkoEg [Usunięty]
|
Wysłany: 22-06-2009, 22:11
|
|
|
monika, sprawdz bezpieczniki Sa one nad pedalem sprzegla wiec musisz sie schylic pod kierownice
Miroslaw1305 napisał/a: | Zestaw naprawczy nie powinien być drogi-jeśli takie są dostępne |
SlaVkoEg napisał/a: | Komplet naprawczy kosztuje 8 zl |
Sam kiedys taki kupilem bo myslalem ze padla mi pompa ale szybko okazalo sie ze mialem przetarty przewod hamulcowy :] |
|
|
|
 |
4g63colt [Usunięty]
|
Wysłany: 22-06-2009, 22:19 niski hamulec
|
|
|
Jeżeli samoregulatory są zapieczone lub zardzewiałe i nie regulują odległości szczęk do bębnów to dokładnie będzie tak jak u Ciebie. Zmień mechanika. |
|
|
|
 |
monika
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 07-07-2009, 15:01
|
|
|
Witam ponownie
I mam też kolejne pytanie...
Muszę wymienić olej w silniku i nie wiem czy mogę zamienić półsyntetyk na mineralny? Mój colt ma na liczniku 250 tys przebiegu, czy przy takim przebiegu można już dać mineralny?
Z pompą narazie nic nie robiłam, nie mam czasu jakoś narazie aczkolwiek stan hamulca nie pogarsza się, tzn. nie jest coraz niższy, jest cały czas tak samo.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 07-07-2009, 15:36
|
|
|
Widze, ze pytan coraz wiecej...
Zaloz temat opisujacy Colta w tym dziale:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewforum.php?f=21 i tam pytaj o wszystko co chcesz.
Tak robi sie maly balagan...
Odpowiadajac na Twoje pytanie. TAK mozesz zmienic olej polsyntetyczny na mineralny. Jezeli jednak olej Ci nie wycieka, a silnik nie bierze oleju zostan przy polsyntetyku. |
|
|
|
 |
monika
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 07-07-2009, 16:36
|
|
|
I będzie jeszcze więcej
Dzięki za odpowiedzi! właściwie to ten temat można uznać za zakończony, bo o hamulcu dowiedziałam się co chciałam się dowiedzieć. (i o oleju przy okazji też ) |
|
|
|
 |
|