|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Sonda lambda do Galanta 2.0 |
Autor |
Wiadomość |
areksz121
Mitsumaniak Elektronik
Auto: E54A 2.0 V6 M/T '94
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 26 razy Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 1327 Skąd: Rzeszów/Markowa/Dordrecht
|
Wysłany: 24-07-2009, 18:19 Sonda lambda do Galanta 2.0
|
|
|
Witam, oststnio przy wymianie oleju w silniczku mojego miśka zauważyłem że są oberwane przewody przy sondzie lamda...nie wiem ale myślę że to jest powodem ostatnio dużego spalania gazu jak i benzyny...dodam jeszcze, że na wylocie wydechu pojawił się czarny nalot z sadzy.
Byłem z ciekawości zapytać o nową lambdę w sklepie i jako tako są łatwo dostępne uniwersalne lambdy.
Moje pytanie:
Czy jest jakaś znaczna różnica pomiędzy lambdą uniwersalną a dedykowaną do konkretnego auta? Pasuje mi ją założyć bo jestem umówiony na regulację gazu na poniedziałek, więc chcę żeby wszystko było ok.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
magneto [Usunięty]
|
Wysłany: 27-07-2009, 20:28
|
|
|
Chyba większość kierowców wstawia uniwersalne sondy. Trzeba tylko znać liczbę przewodów orginalnej sondy lambda. Oczywiście bez przewody od instalacji gazowej, jeśli taka jest zainstalowana. W przypadku NGK jest instrukcja podpowiadająca mechanikowi, jak połączyć wszystkie kable, mimo różnych kolorów. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
luki_84
Mitsumaniak

Auto: Galant E52A 1,8 16V B,G (4G93)
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Kwi 2009 Posty: 131 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 27-07-2009, 21:44
|
|
|
Musisz znać zakres napięcia jakie podaje sonda np. 0-1V, 0-5V. Ważna też jest ilość kabli, 4 mam w 1,8 i tak 2 są do sygnału i 2 do podgrzania sondy-żeby szybciej zaczęła prawidłowo pracować. |
|
|
|
 |
|
|