Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Sonda lambda do Galanta 2.0
Autor Wiadomość
areksz121 
Mitsumaniak
Elektronik

Auto: E54A 2.0 V6 M/T '94
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-07-2009, 18:19   Sonda lambda do Galanta 2.0

Witam, oststnio przy wymianie oleju w silniczku mojego miśka zauważyłem że są oberwane przewody przy sondzie lamda...nie wiem ale myślę że to jest powodem ostatnio dużego spalania gazu jak i benzyny...dodam jeszcze, że na wylocie wydechu pojawił się czarny nalot z sadzy.

Byłem z ciekawości zapytać o nową lambdę w sklepie i jako tako są łatwo dostępne uniwersalne lambdy.

Moje pytanie:
Czy jest jakaś znaczna różnica pomiędzy lambdą uniwersalną a dedykowaną do konkretnego auta? Pasuje mi ją założyć bo jestem umówiony na regulację gazu na poniedziałek, więc chcę żeby wszystko było ok.

Pozdrawiam

magneto
[Usunięty]

Wysłany: 27-07-2009, 20:28   

Chyba większość kierowców wstawia uniwersalne sondy. Trzeba tylko znać liczbę przewodów orginalnej sondy lambda. Oczywiście bez przewody od instalacji gazowej, jeśli taka jest zainstalowana. W przypadku NGK jest instrukcja podpowiadająca mechanikowi, jak połączyć wszystkie kable, mimo różnych kolorów. Pozdrawiam.

luki_84 
Mitsumaniak

Auto: Galant E52A 1,8 16V B,G (4G93)
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-07-2009, 21:44   

Musisz znać zakres napięcia jakie podaje sonda np. 0-1V, 0-5V. Ważna też jest ilość kabli, 4 mam w 1,8 i tak 2 są do sygnału i 2 do podgrzania sondy-żeby szybciej zaczęła prawidłowo pracować. :mrgreen:

Odpowiedz do tematu