[Cari 1.8 GDI] Falowanie obrotów |
Autor |
Wiadomość |
Ginger1021
Forumowicz

Auto: Cari 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Lip 2008 Posty: 186 Skąd: Olsztyn/Łajsy
|
Wysłany: 15-08-2010, 12:03 [Cari 1.8 GDI] Falowanie obrotów
|
|
|
Witam, Ostatnimi czasy coś się zepsuło w moim autku. Obroty zaczęły falować ale tylko po rozgrzaniu samochodu. Dodam że przepustnica czysta i mam podejrzenia co do sprawności przepływomierza powietrza (jak go odłączam gdy chodzi to obroty się stabilizują i są równe) bądź jakiegoś czujnika temperatury silnika, bo to się dzieje tylko wtedy gdy silnik jest rozgrzany a na zimnym jest wszystko ok tak jak było. Poza tym z autem nic innego się nie dzieje z przyśpieszeniem i mocą silnika.
Zamieszczam link do filmiku jak to wygląda:
http://www.youtube.com/watch?v=EY18nOmasIo
Proszę o jakieś sugestie kogoś kto się z taką sytuacją spotkał i rozwiązał problem.
Pozdrawiam forumowiczów. |
|
 |
Kamilofone
Mitsumaniak
Auto: Carisma GDI
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Kwi 2008 Posty: 157 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 15-08-2010, 12:35
|
|
|
Zauważyłem że moja Cari też lepiej pracuje jak jest chłodniej, ale temp powietrza na zewnątrz. U mnie jak się silnik zagrzeje też obroty czasem falują ale zdecydowanie w mniejszym zakresie i nie tak cyklicznie jak u Ciebie. Podejrzewałbym błąd odczuty jakiegoś czujnika temp. np. silnika lub powietrza - znajomy elektromechanik demonstrował mi na mierniku jak to można sprawdzić bez konieczności podłączania silnika do komputera.
Jak będziesz zainteresowany mogę go poprosić o dokładną instrukcje jak tego dokonać : |
|
|
|
 |
Ginger1021
Forumowicz

|
Wysłany: 15-08-2010, 12:46
|
|
|
Kamilofone napisał/a: | Zauważyłem że moja Cari też lepiej pracuje jak jest chłodniej, ale temp powietrza na zewnątrz. U mnie jak się silnik zagrzeje też obroty czasem falują ale zdecydowanie w mniejszym zakresie i nie tak cyklicznie jak u Ciebie. Podejrzewałbym błąd odczuty jakiegoś czujnika temp. np. silnika lub powietrza - znajomy elektromechanik demonstrował mi na mierniku jak to można sprawdzić bez konieczności podłączania silnika do komputera.
Jak będziesz zainteresowany mogę go poprosić o dokładną instrukcje jak tego dokonać : |
Jasne jeśli możesz |
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 15-08-2010, 13:17
|
|
|
jak przed 2001 rokiem carisma można wymrugać błędy opis w faq pozatym dane czujników są w manuale można pomierzyć |
|
|
|
 |
James01
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma sedan 1,8 GDI '98
|
Wysłany: 17-08-2010, 13:37
|
|
|
Ojj takich tematów na forum jest mnóstwo, szkoda tylko, że każdy user proponuje inne rozwiązanie;) Najlepiej udaj się z tym do zaufanego mechanika. Ja wydałem już zdrowo ponad 500zł na samą diagnostykę problemu, a obroty falują dalej - tak jak u Ciebie. Na szczęście jeden mechanik podczas rozmowy już po samym usłyszeniu modelu auta w słuchawce telefonu spytał czy mam problemy z falowaniem i stwierdził, że może się tym zająć. Po wypłacie do niego jadę, więc może uda mi się rzucić nieco światła na ten tajemniczy problem... Pozdrawiam!!! |
|
 |
Ginger1021
Forumowicz

|
Wysłany: 17-08-2010, 15:16
|
|
|
Wiem że dużo było ale opisów i każdy tylko ogólnikowo pisał o swoim problemie, dlatego umieściłem filmik jak to wygląda.
[ Dodano: 04-11-2010, 21:51 ]
Powracam do tematu gdyż problemu jeszcze nie rozwiązałem a mam dodatkowe spostrzeżenia. Otóż podejrzewam że winowajcą może być regulator napięcia, alternator bądź akumulator (napięcie ładowania skacze poniżej 14V). Na ssaniu nie faluje, ale jak się rozgrzeje to wachluje wskazówką jak włączę światła bądź jakieś odbiorniki.
Umieszczam filmik jak to wygląda:
http://www.youtube.com/watch?v=hiuB6qyxQP8 |
|
 |
|