|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.6] Problem koło pasowe rozrządu co dalej. |
Autor |
Wiadomość |
super bizon
Mitsumaniak

Auto: CARISMA 1,6 90KM 98R.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-10-2009, 18:38 [Cari 1.6] Problem koło pasowe rozrządu co dalej.
|
|
|
Witam. Mam taki mały problem szukałem ale nic nie znalazłem.Co znajduje się dalej za kołem pasowym rozrządu czy jest tam jakiś zimering czy łożysko. Ponieważ zlokalizowałem jakieś huczenie.mój samochód to carisma 1,6 90KM. |
_________________ SUPER BIZON |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 24-10-2009, 20:20
|
|
|
Koło pasowe nalezy do zespołu osprzętu silnika, gdzie pasek klinowy, czy tez wielorowkowy napedza aparature silnika typu klima, alternator, wspomaganie, etc., wiec zacznijmy od poczatku, na dole silnika tuz blisko misy olejowej znajduje sie kolo pasowe wału korbowego, na ktorym chodzi pase/ki ktory napedza osprzet silnika, kazda rolka jest ulozyskowana, tak samo napinacz tego paska, wiec jezeli chodzi o huczenie moze huczec lozysko alternatora, klimy, wspomagania, rolki napinajacej, dalej za kołem pasowym walu korbowego jest obudowa rozrzadu, za obudowa rozrzadu znajduje sie pasek zebaty rozrzadu, ktory napedza odpowiednio walek rozrzadu oraz pompe wody, oleju (lecz niekonieczne, zalezy od budowy silnika) pasek ten chodzi po kołach zebatych rozrzadu, oczywiscie prowadzony i napinany jest przez rolki, ktore sa oczywoiscie ulozyskowane i z biegiem czasy tez piszcza, za kołem zebatym walu korbowego znajduje sie uszczelniacz wału korbowego, tzw. simmering, tak samo za kołem zebatym wałka rozrządu, jezeli simmering bylby uszkodzony to byłoby dostrzegalne pocenie sei albo wycieki oleju do zespołu rozrządu. Mam nadzieje ze to Ci cos ułatwi. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
super bizon
Mitsumaniak

Auto: CARISMA 1,6 90KM 98R.
|
Wysłany: 26-10-2009, 19:17