Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Klimatyzacja w E3xA
Autor Wiadomość
siudii 
Mitsumaniak
01221/KMM

Auto: Galant 2.0 GLSi 92r. BLOS
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-08-2008, 23:49   Klimatyzacja w E3xA

Interesują mnie informacje na temat klimatyzacji w galancie. Znalazłem niedaleko dawcę z klimatyzacją i mogę ją nabyć. On ma silnik 2.0 16V a ja 8V ale nie powinno być z tym problemu bo są podobne. Przede wszystkim pytanie czy warto się w to bawić bo wiem, ze jest to ingerencja w silnik. Najbardziej ciekawi mnie gdzie są fabrycznie umieszczone włączniki, ponieważ w galantach z klimatyzacją, które kiedyś widziałem na allegro nic nie było widać.
Może ma ktoś misia z klimatyzacją i mógłby opisać co i jak. Jakie wrażenia z klimy, czy są jakieś problemy?

Wook@sH 
Mitsumaniak

Auto: Galant E39A - 2.0 4x4 '89
Wysłany: 08-08-2008, 09:55   

Ja jakieś 2 tygodnie temu uruchomiłem klimę u siebie ... przez dwa lata jak mam samochód nigdy nie było zbędnej kasy aby się bawić w uruchomienie jej.
Nawet nie wiedziałem czy jest szczelna i czy działa- wiedziałem że nie chłodzi :)
Jeden jedyny serwis jaki się podjął zrobienia z nią jest w Mikołowie.
Panowie profesjonalnie się zabrali za wszystko. Sprawdzenie szczelności było OK. Ale natomiast zawór rozprężający już był do wymiany. Ale że upały ostatnio były niemałe to się zdecydowałem. Za naprawę i nabicie klimy zapłaciłem 600zł. Ale za to teraz mam chłodno w samochodzie ;)
Gdzie się znajdują urządzenia:
Mimo że nie znam się za bardzo na działaniu klimy to co CI mogę powiedzieć .... chłodnica z dwoma wentylatorami, kompresor przy silniku(na pasku klinowym, przewody aluminiowe idące do wnętrza samochodu.Za schowkiem między wentylatorem a nagrzewnicą jest ów klima schładzająca powietrze.A pod włącznikiem świateł awaryjnych mam włącznik klimy który ma dwa tryby Normalny i Eco. Jest pewnie jeszcze kilka czujników,sterowników i innej elektroniki, ale jak pisałem, nie orientuję się na tyle w temacie aby o tym opowiadać.
Jeżeli wiesz że tamta klima którą możesz mieć jest sprawna, lub niewielkim kosztem możesz ją naprawić to sobie przełóż.
A mam takie pytanie, czy ten dawca nie ma napędu na 4 koła?Bo może i ja bym coś sobie wyhaczył z niego ? :P

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 08-08-2008, 10:11   

wszystko pasuje niemal plug&play - wszystko, czyli elementy mechaniczne (choc jest troche rzezby i dobierania elementow, mocowan silnika czy wybebeszania wnetrza auta, zeby dobrac sie do nawiewu i wrzucic skraplacz itd.
ale jest jedna zagwozdka - chodzi o ECU, ktore musi byc od wersji z klima
masz 8v, wiec ECU z 16v kompletnie nie pasuje
musisz szukac ECU od 2.0 8v z klima, co jest - w mojej opinii - jak trafienie 6 w lotka
nie wiem, czy pojdzie na zwyklym ECU - pewnie chlodzic bedzie, ale moga byc problemy z obrotami

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 08-08-2008, 11:00   

Nie ma żadnej różnicy w ECU silnika wersji z kimą lub bez........

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

siudii 
Mitsumaniak
01221/KMM

Wysłany: 08-08-2008, 11:39   

Bartek napisał/a:

Chyba jest różnica, ponieważ sprężarka obciąża silnik tak, że są problemy z jałowymi obrotami, które po włączeniu klimatyzacji trochę spadają. Wiem, że w ECU z klimą po jej włączeniu obroty są trochę zwiększane żeby były na tym samym poziomie co przed włączeniem. Tak mi się wydaje. Jeżeli jestem w błędzie to mnie poprawcie.

Wook@sH 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-08-2008, 11:45   

jak się orientuje to silniczek krokowy przy przepustnicy reguluje obroty biegu jałowego i przy obciążeniu silnika podnosi je.

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Wysłany: 08-08-2008, 11:47   

Jesteś w błędzie.....

wszystkie ECU które miałem na stole, od najprostszych z Lancerów 1.5, do wykrętow 2.0 turbo mają elementy sterujące sprężarką klimy, jak i odpowiadający za to soft......

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Wook@sH 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-08-2008, 20:50   

Bartek napisał/a:

Bartek napisał/a:
wszystkie ECU które miałem na stole, od najprostszych z Lancerów 1.5, do wykrętow 2.0 turbo mają elementy sterujące sprężarką klimy, jak i odpowiadający za to soft......

Trochę się czuję skołowany po tych wypowiedziach.
Ale próbuję to rozkminić tak, że ECU są bez różnicy, ale mają soft wgrany inny. .... hmm co i tak mi dalej ta wersja nie pasuje do końca :P
Jak możesz to wytłumacz mi to, chociażby dla samej mojej wiedzy :)

Maretzky85 
Mitsumaniak
Mod Galant E3x

Auto: Galant`88; [4G63T][E39A] VR4
Wysłany: 10-08-2008, 12:18   

Wook@sH, Nie ma różnicy czy silnik ma klimę czy nie - ECU i tak ma elementy sterujące klimą a także soft do tego :)

"Ż(ona): a co zrobisz ze starym Galantem? (domyślnie - po kupnie rekina)
J(a): będę nim jeździł, gdy rekin pójdzie na złom"
by Krzyżak

-Galant 1.8 Gaźnik 4G37 1988r (złom)
-Galant 2.0 SOHC GLSi, później DOHC GTi 1989r (sprzedany)
-Galant 2.0 16V DOHC GTi, potem GTi T 1991r (Sprzedany)
-Galant 2.0 16V DOHC Dynamic Turbo 1989r (sprzedany)
-Galant 2.0 16V DOHC Turbo VR4 1988r
(Obecny)

-Toyota Corolla 1.3 (Wyjechała do afryki :P )
- Colt C52A na gaźniku z gazolotem

siudii 
Mitsumaniak
01221/KMM

Wysłany: 10-08-2008, 13:53   

Chyba ma nie tylko komputer przystosowany do klimatyzacji ale nawet kawałki instalacji. Coś takiego znalazłem kilka dni temu poszukując bezpiecznika:

Kable są i gdzieś (pewnie do kompa) razem z wiązkom idą. Wygląda jakby im tylko przekaźników brakowało. Trzeba by to obejrzeć na schemacie instalacji.

docencik87 
Mitsumaniak

Auto: Mondeo Mk3 '2004 2.0 PB+LPG
Wysłany: 11-08-2008, 09:32   

W Mitsubishi bardzo często zdarza się, że jest cała instalacja :) .
Np.
W moim C52A jest już cała instalacja, łącznie z bezpiecznikiem pod elektryczne szyby.(które zresztą już leżą i czekają na zamontowanie).
Dodatkowo pod fotelami jest cała instalacja do podgrzewanych siedzeń, które widziałem jak na razie tylko w Lacerze.

To nie jest BMW serii 1 gdzie gdy nie kupisz radia to nawet instalacji do anteny nie masz pociągniętej. Nie wspominając już o zasilaniu i głośnikach.
2014-???? Ford Mondeo MK3 Kombi 2.0 PB + LPG
Staram się pisać poprawnie po polsku
.

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Wysłany: 11-08-2008, 10:15   

Sprawa jest prosta - KAŻDE ecu potrafi posterować sprężarką klimy......

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14

Goszu
[Usunięty]

Wysłany: 11-08-2008, 19:31   

Kurde, jakbym wiedział, gdzie w okolicy trójmiasta można za taką kasę naprawić klimę,
to nawet bym się nie zastanawiał. Jeżdżę już misiem długo, ale nikomu nie chce się
wymienić nieszczelnego zaworu / uszczelki, która jest od przodu patrząc za silnikiem
(ciężkie dojście). Reszta - sprężarka i cała klamociarnia jest sprawna, a klimy niet :/
A 2.0 8V z klimą to chyba nie aż taka rzadkość, ja trafiłem za pierwszym razem ;-)

PAVEU 
Mitsumaniak
MitsuManiak:)

Auto: '89 E33A 4G63 2.0
Wysłany: 11-08-2008, 21:57   

witam! podepne sie pod temacik... tez chcialbym przywrocic swoja klime do stanu uzywalnosci przeze mnie jeszcze nie byla wlaczana wiec stad pytanie.... czy po wlaczeniu przycisku w 1wszym polozeniu lub w 2gim polozeniu slychac jest cos ?? jakas sprezarka czy cos ?

moze ja cos zle robie :) ... wlaczam sobie nawiew na 2gi bieg np i klikam przycisk klimy ? u mnie nic nie slychac poza tym co bylo przed kliknieciem przycisku...
dziekuje i pozdrawiam !!

Goszu
[Usunięty]

Wysłany: 11-08-2008, 22:10   

U mnie też nic nie słychać. Ale klima pusta jest.

Odpowiedz do tematu