|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.8 GDI] Drżenie kierownicy przy hamowaniu ? |
Autor |
Wiadomość |
lamariusz
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1998r.
|
Wysłany: 21-07-2009, 21:52 [Cari 1.8 GDI] Drżenie kierownicy przy hamowaniu ?
|
|
|
Witam. Nie wyszukałem tego tematu, aby był poruszany na forum Carismy. Napiszę od poczatku. Sprawa dotyczy cari GDI z 1998r, przebieg 180.000 km, zakupionej w kwietniu 2009r. Około miesiąca czasu temu , po wszcześniejszym szczegółowym zapoznaniu się z temetami na tym forum dotyczącym klocków hamulcowych, zignorowałem wszystkie WASZE porady i kupiłem najtańsze i chyba najgorszej jakości klocki hamulcowe ( chyba jakieś koreańskie) , które załozyłem do przednich tarcz. Przed założeniem klocków w tarczach stwierdziłem 2-wu milimetrowy rant, więc go oszlifowałem szlifiwrką kątową po obu stronach. Tarczę mam pełną nie wentylowaną. Samochodem tym, jeździ moja żona i tylko po mieście więc , wie tylko gdzie jest w nim kierownica i biegi. W dniu dzisiejszym jechałem na przejażdżkę rodzinną do Paznania. Przegoniłem trochę Cari, ponieważ ja kierowałem. W połowie drogi do celu czyli po przejechaniu około 50 km, poczułem , że przy hamowaniu zarówno z dużej jak i mniejszej prędkości drży mi kierownica. Później stwierdziłęm , że jeżeli intensywność hamowania przeze mnie wzrastała i tarcze się prawdopodobnie nagrzewały, kierownica mocniej drgała przy hamowaniu. Jeżli po dłuższym postoju tarcze były chłodne drgania były słabe.
Teraz moja prośba. Proszę WAS doradźcie mi jeżeli to wina tarcz i klocków , jakie mam skompletować tarcze i klocki , żeby dobrze ze sobą współpracowały i nie było drgań przy hamowaniu. Rozchodzi mi się o dobre i w miarę rozsądnej cenie części. Jeżeli to nie wina taczy i klocków to co jest tego przyczyną. Proszę o szczegółowe porady. Co, gdzie , jakie za ile.
Jeżeli Moderator stwierdzi , że ten temat był już poruszany, Proszę o jego przesunięcie.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 21-07-2009, 23:14
|
|
|
Prawdopodobnie tarcze są zwichrowane, albo maja nierówna masę może to być spowodowane że użyłeś nie odpowiedniego sprzętu do wyrównania tarczy. powinno się to zrobić na tokarce lub podobnym sprzęcie który zdejmuje jednakową warstwę materiału po całym obwodzie. Mogłeś je zwichrować szlifierką kątową bo materiał nagrzewał się punktowo a nie równomiernie na całym obwodzie tak ja to jest w czasie hamowania. Co do rantu to ja bym go zostawił klocki same się do niego doszlifują, zwłaszcza że klocki nie pokrywają idealnie tarczy i zawsze powstaje rant przy środku i na krawędzi tarczy. |
|
|
|
 |
ZEROSUPER
Mitsumaniak MastaOfDiseasta

Auto: Space Star 1.8GDI
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 7 razy Dołączył: 13 Lut 2009 Posty: 420 Skąd: Jelenia Góra
|
|
|
|
 |
jurekkraków
Forumowicz
Auto: carisma 1,8 gdi 98
Pomógł: 6 razy Dołączył: 07 Lis 2008 Posty: 97 Skąd: kraków
|
Wysłany: 25-07-2009, 07:36 Re: Drżenie kierownicy przy hamowaniu ?
|
|
|
lamariusz napisał/a: | Witam. Nie wyszukałem tego tematu, aby był poruszany na forum Carismy. Napiszę od poczatku. Sprawa dotyczy cari GDI z 1998r, przebieg 180.000 km, zakupionej w kwietniu 2009r. Około miesiąca czasu temu , po wszcześniejszym szczegółowym zapoznaniu się z temetami na tym forum dotyczącym klocków hamulcowych, zignorowałem wszystkie WASZE porady i kupiłem najtańsze i chyba najgorszej jakości klocki hamulcowe ( chyba jakieś koreańskie) , które załozyłem do przednich tarcz. Przed założeniem klocków w tarczach stwierdziłem 2-wu milimetrowy rant, więc go oszlifowałem szlifiwrką kątową po obu stronach. Tarczę mam pełną nie wentylowaną. Samochodem tym, jeździ moja żona i tylko po mieście więc , wie tylko gdzie jest w nim kierownica i biegi. W dniu dzisiejszym jechałem na przejażdżkę rodzinną do Paznania. Przegoniłem trochę Cari, ponieważ ja kierowałem. W połowie drogi do celu czyli po przejechaniu około 50 km, poczułem , że przy hamowaniu zarówno z dużej jak i mniejszej prędkości drży mi kierownica. Później stwierdziłęm , że jeżeli intensywność hamowania przeze mnie wzrastała i tarcze się prawdopodobnie nagrzewały, kierownica mocniej drgała przy hamowaniu. Jeżli po dłuższym postoju tarcze były chłodne drgania były słabe.
Teraz moja prośba. Proszę WAS doradźcie mi jeżeli to wina tarcz i klocków , jakie mam skompletować tarcze i klocki , żeby dobrze ze sobą współpracowały i nie było drgań przy hamowaniu. Rozchodzi mi się o dobre i w miarę rozsądnej cenie części. Jeżeli to nie wina taczy i klocków to co jest tego przyczyną. Proszę o szczegółowe porady. Co, gdzie , jakie za ile.
Jeżeli Moderator stwierdzi , że ten temat był już poruszany, Proszę o jego przesunięcie.
Pozdrawiam. |
Na 99% wina zwichrowanych tarcz .Ja polecam tarcze brembo i klocki lukasa. |
_________________ jurekkraków |
|
|
|
 |
adaśko
Mitsumaniak
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 163KM
Pomógł: 11 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 590 Skąd: bielsk podlaski
|
Wysłany: 25-07-2009, 08:55
|
|
|
a ja mam u siebie załozone tarcze ATE i klocki ferrodo(czerwone oczywiscie) i tez nienazekam:) |
|
|
|
 |
marcinx85
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1,8 GDI
|
Wysłany: 25-07-2009, 10:24
|
|
|
Ja u siebie wymieniłem na tarcze Lucasa i klocki kashijamy jakos tak i znow czuje trzesienie jak hamuje i niewiem czemu tarcze mam z miesiąc |
_________________ MARCINX85 |
|
|
|
 |
Lideek [Usunięty]
|
Wysłany: 25-07-2009, 14:40
|
|
|
a Ja wymieniłem na tarcze Brembo wentylowane, klocki Brembo.
spisują się przewspaniale, ale troszke kosztowały...... |
|
|
|
 |
Morfi
Mitsumaniak Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Pomógł: 22 razy Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 6530 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 25-07-2009, 15:09
|
|
|
adaśko napisał/a: | a ja mam u siebie załozone tarcze ATE i klocki ferrodo | mam to samo i polecam
Tez miałem krzywe tarcze ... |
_________________ Moje OPC http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=96694
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain |
|
|
|
 |
lamariusz
Forumowicz
|
Wysłany: 25-07-2009, 21:04
|
|
|
Wielkie dzięki. |
|
|
|
 |
adaśko
Mitsumaniak
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 163KM
Pomógł: 11 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 590 Skąd: bielsk podlaski
|
Wysłany: 25-07-2009, 23:34
|
|
|
cos kojarze ten nick kolego czyzby odemnie niekupowales przycisków od szyb???? |
|
|
|
 |
lamariusz
Forumowicz
|
Wysłany: 26-07-2009, 22:12
|
|
|