Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Nagłośnienie Cari HB 2002r
Autor Wiadomość
Kalach
[Usunięty]

Wysłany: 17-07-2009, 16:17   Nagłośnienie Cari HB 2002r

Witam.

Jakiś czas temu zamontowałem sobie radio Kenwood (nie pamiętam modelu, ale jest w miarę...) następnie kupiłem do przodu głośniki Helix DB 62.1. Teraz myślę nad kupnem jakiś głośników do tyłu. Problem polega na tym, że nie wiem czy kupić głośniki i zamontować je w fabryczne miejsca z tyłu (Jajka? Jaki wymiar?) czy może kupić 2 basowe głośniki, wyciąć w półce dziury i wsadzić je w te miejsca. Wydaje mi się, że ta druga opcja jest lepsza, jako, że z przodu mam już dość dobry zestaw z sopranami.

ps. Na razie nie chcę się "bawić" w skrzynie i wzmacniacze.

Czekam na Wasze rady
Maciek

Edit: Zapomniałem dodać, że na głośniki chcę wydać max 160zł

Bartek3g 
Forumowicz
Już mgr inż. :)

Auto: Eclipse GTS - 3g 3.0 V6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-07-2009, 00:19   

Zrob car audio tak jak sie przyjelo za stosowne. Po co chcesz wsadzac glosniki do tylu? Lepiej zainwestuj w zmacniacz. Nie wiem czemu ludzie tak uparcie robia wszystko na odwrot. Potem ktos slucha u mnie audio i sie zachwyca:
- pewnie dales kupe kasy na to
- nie, wyprane w perwolu (w domysle zrobione jak nalezy). Pozdro

KamykGdynia
[Usunięty]

Wysłany: 18-07-2009, 16:07   

Czy drzwi są wygłuszone?
Pozdrawiam
Kamyk

Kalach
[Usunięty]

Wysłany: 19-07-2009, 10:20   

Szczerze mówiąc to nie wygłuszałem, bo nie wiem jakiej maty użyć. Jest ich na prawdę dużo, ale nie wiem która jest najlepsza.

edit. Proszę o doradzenie jakiś w miarę dobrych głośników do 170zł, wiadomo jakiś dwudrożnych ze zwrotnicami.

Co myślicie o http://allegro.pl/item689..._zwrotnice.html

Serek 
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-07-2009, 11:44   

Proponuję sprawdzić wymiar miejsc przeznaczonych do montażu tych głośników z tyłu i szukać czegoś co pasuje. Jeżeli wejdą standardowe 16x9 (jajka) to np. coś takiego
jbl decade

W tej cenie wybór spośród tanich modeli każdej marki lub coś z drugiej ręki. Trudno cokolwiek doradzić, zarówno z braku wiedzy o twoich gustach muzycznych jak i braku gotówki na rozbudowę systemu.

KamykGdynia
[Usunięty]

Wysłany: 19-07-2009, 23:46   

Dużo można zdziałać poprawnie zamontowanym zestawem 16cm + tweeter w dobrze wygluszonych drzwiach.
Polecam maty STP (np jedną paczkę M1) + trochę dekarki bo jedna paczka STP nie wystarczy.
Ja, jakiś czas temu, przesiadłem się na w/w helixy podłączone pod radio z bardziej zaawansowanego systemu i jak na plumkanie w tle wystarczy.
Na twoim miejscu zainwestowałbym w wygłuszenie a nie w kolejne głośniki.
Pozdrawiam
Kamyk

Kalach
[Usunięty]

Wysłany: 20-07-2009, 09:46   

Co do radia, to mam to:

http://allegro.pl/item682...cja_od_1zl.html

Zastanawiam się czy w niedalekiej przyszłości nie zdecydować się nad kupnem lepszego radia. I czy w ogóle poczuł bym różnicę używając tylko helixów wraz z lepszym radiem.

KamykGdynia
[Usunięty]

Wysłany: 20-07-2009, 11:51   

Nowe kenwoody graja całkiem znośnie i zmiana na niewiele wyższą serię nie przyniesie wiele poprawy.
Gorąco polecam poprawny montaż wooferów w drzwiach połączony z odpowiednim zamontowaniem tweeterów - można osiągnąc dość ciekawe efekty.
Ja w swoich Helixach modyfikowałem zwrotnice ale wydaje mi sie, ze bez tego zabiegu też będzie to grało ok.
Z tego co widzę to chciałes kupować nowe głośniki, w planach byla (jest?) wymiana radia - wg. mnie bardziej optymalne będzie wykorzystanie tych środków na dobry montaz głosników.

Pozdrawiam
Kamyk

Odpowiedz do tematu