|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Pajero] Moje poczatki z Pajero |
Autor |
Wiadomość |
vetec
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Pajero 2.8 GLS
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-05-2009, 10:12 [Pajero] Moje poczatki z Pajero
|
|
|
Witam!
Na poczatek chcialbym pozdrowic wszystkich mitsumaniakow. To jest bardzo fajne i przydatne forum. Od niedawna mam Pajero '97 Long diesel 2.8 GLS, calkiem dobrze "zachowany" egzemplarz. Oczywiscie licznik jest przekrecony na 190 tys, co jest chyba norma w naszym kraju?, w skrytce znalazlem rachunek z wymiany jakiejs pomy przy 250tys .
Inna rzecz ktora mnie uderzyla to akcyza ktorej nie powinno sie placic w unii i inne oplaty zwiazane z rejestracja samochodu, np podatek recyclingowy, kiedy ja jeszcze nie oddaje na zlom mojego samochodu? W sumie do tej pory oplaty przekroczyly jedna trzecia ceny ktora za Pajero zaplacilem. Jedyne pocieszenie od pana celnika jest takie ze "to dobre samochody".
I rzeczywiscie ogolne wrazenie , po kilku dniach obcowania sa bardzo pozytywne. Trwale i bardzo logicznie zaprojektowane i wykonane auto, solidne jak traktor.
Ok. przechodze do pytan, z gory sory jesli sie dybluja z poprzednimi postami:
1.sprawdzilem napedy i blokady dyferencjalu i napewno dzialaja, jednak kiedy mam zapiete 2H zadna kontrolka sie nie swieci, kiedy zapinam 4H swieca sie cztery zielone, kiedy, a kiedy wlanczam blokade przedniego mostu pomaranczowa kontrolka mruga, tylna swici swiatlem stalym, a kola pracuja tak jak powinny. Czy to jakis czujnik z przodu, czy cos powaznego?
2. Co ile zmieniac i jaki powinienem urzyc olej w przekladniach napedow?
3.Olej w silniku bede zmienial na polsyntetyk, jakis lepszy np Mobil. Czy dobrze robie?
4. Mechanik zakonserwuje mi podwozie. Czyszczenia karcherem, malowanie minia i bitexem. Prawidlowo?
5. Czy powinienem sprawdzic lancuch rozrzadu(auto ma przebieg ok 250 tys km) i na co zwrocic uwage?
6. Co jeszcze niezbednego powinnienem zrobic po zakupie?
To tyle. Z gory dzieki i pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Rafixxx
Nowy Forumowicz
Auto: służbowe - planuje Pajero 2,8
|
Wysłany: 22-01-2010, 15:27
|
|
|
Witam serdecznie,
z ciekawością czytałem twój post. Sam jestem od niedawna szczęśliwym posiadaczem Pajero II z 1998 roku. Wcześniej sobie zafundowałem Pajero Sport - kupiony w Polsce ale niby sam sprowadzałęm z Włoch - warunkiem do niepłacenia akcyzy przy silniku powyżej 2 l jest przegląd że jest to samochód ciężarowy do 3,5 T i ja takie dokumenty miałem lecz nie ustrzegłem sie opłaty recyklingwej - takową płaci SPROADZAJĄCY z zagranicy.
Udało sie szybko Sporta sprzedać z niewielką (2 k PLN ) stratą i kupić II w kraju 100% bewypadkowy - sprawdzany na wszelkie możliwe sposoby lecz z przebiegiem 270 tys km.
Serwis Mitsubishi podczas wymiany żarówki w desce rozdzielczej - koszt żarówki 4 pln - wymiany 75 PLN - powiedział że muszę być przygotowany na remnt sinika za jakieś 200 tys km - co przy mojej eksploatacji to jakieś 40 do 50 lat!!!!
Pozdrawiam
Rafał z "bandyckiego" Pruszkowa |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 22-01-2010, 15:54
|
|
|
Vetec witaj na forum. Pytania techniczno-eksploatacyjne zadajemy w dzialach technicznych danego modelu. Jak znam i pamietam tematy w Pajero Wagon II znajdziesz tam odpowiedzi na zadane pytania. Polecam rowniez dzial FAQ. Dowiesz sie, ze 2-ka nie ma blokady przedniego mostu. Przynajmniej fabrycznie nie bylo a rame jesli nie jest przez ruda wyjedzona najlepiej dac do wypiaskowania. |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
|
|