Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS 1.6] [SKRZYNIA BIEGÓW] Szarpanie
Autor Wiadomość
lukasz921 
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1.6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-07-2009, 23:00   [MSS 1.6] [SKRZYNIA BIEGÓW] Szarpanie

witam,
Od dłuższego czasu przy ruszaniu z 1 obserwuje jakby szarpanie. Jeśli dodam dużo gazu to nie ma tego szarpania. I w zasadzie nie wiem czy to wina sprzęgla czy może poduszki silnika czy też skrzyni ? To szarpanie jest odczuwalne głównie przy większej liczbie pasażerów i bagażu. Dodatkowo jak jadę i puszcze gwałtownie gaz lub dodam gaz to jest szarpnięcie na całej karoserii i widać to też po drążku zmiany biegów ale podobno ten typ tak ma. Czy da się to jakoś zweryfikować samemu na kanale - co jest winowajcą ?

Pzdr
Lukasz921
Ostatnio zmieniony przez cns80 19-11-2009, 09:56, w całości zmieniany 1 raz  

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 27-07-2009, 08:47   

Niech Ci mechanik sprawdzi poduchy i półosie, a jak nic nie znajdzie to czekaj. Jeśli to koło dwumasowe to zacznie się nasilać.

jewiurz 
Forumowicz

Auto: był MSS 1.6 Comfort 2004
Kraj/Country: Russia
Wysłany: 27-07-2009, 09:31   

cns80 napisał/a:
Jeśli to koło dwumasowe to zacznie się nasilać.

W 1.6 koła dwumasowego niet :)

u mnie jest podobnie, chociaż nie nazwałbym tego szarpaniem a raczej wibracjami przy puszczaniu sprzegła... Upierdliwa rzecz ale po roku sie poprostu przyzwyczaiłem, nie nasila się, jest tak jak było 20 000 km wczesniej

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 27-07-2009, 09:43   

jewiurz napisał/a:
W 1.6 koła dwumasowego niet :)
:oops: Skleroza. A nawet byłem przy jego zakupie :oops:

lukasz921 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-07-2009, 10:07   

Witam,
Bylem u mechanika i poduszki ok. Mowil ze to bedzie pewnie sprzęgło bo tam jest jakis tlumik drgan. Co prawda jak bylem u niego to szarpanie nie wystepowalo :) U mnie tez sie to nie nasila ale teraz jadac z klima i w 5 osób bardzo wkurzalo. No nic dzieki za odpowiedzi generalnie pozostaje mi poczekac czy bedzie gorzej choc od okolo 20 tys km nic sie w tej kwesti nie pogroszylo.

Pozdrawiam
Lukasz921

halbog 
Mitsumaniak
Homo Swidnicensis

Auto: Kia Carens 2,0 CRDi 2006r
Wysłany: 27-07-2009, 17:24   

:idea: Mam podejrzenie, że ma to związek z załączaniem się klimatyzacji, bo wtedy wzrastają trochę obroty, co może powodować uczucie "szarpnięcia". Wyłącz klimę i sprawdź.
Pozdrawiam
Bogdan

osiem 
Forumowicz

Auto: MSS '03 1.6
Wysłany: 28-07-2009, 20:24   

halbog napisał/a:
:idea: Mam podejrzenie, że ma to związek z załączaniem się klimatyzacji, bo wtedy wzrastają trochę obroty, co może powodować uczucie "szarpnięcia". Wyłącz klimę i sprawdź.
Pozdrawiam
Bogdan

Kolega dobrze pisze. Klima=dodatkiwe obciążenie silnika. W poprzednim aucie(astra) mialem dokładnie to samo. Pomgła wymiana sprzęgła. Poleciały tłumiki drgań skrętnych), takie sprężynki na docisku. Następnym krokiem będzie wyskakiwanie jedynki przy ruszaniu. Przerobione na własnej skórze. A potem to już tylko wymiana, niestety.
Pozdr

panpromek 
Nowy Forumowicz

Auto: SpaceStar 1.6 Family 2004r
Wysłany: 28-07-2009, 20:32   

U mnie ten sam efekt. Nie da się płynnie ruszyć. Najprawdopodobniej uszkodzenie tłumików drgań sprzęgła bądź też przypalenie tarczy sprzęgła. U mnie jest to drugie. Auto jeżdżone w mieście przez kobietę więc jest to wielce prawdopodobne. Przyzwyczaiłem się do tego ale jeżdżąc często służbowym focusem, czuć różnicę na korzyść tego ostatniego.

tomekndm
[Usunięty]

Wysłany: 29-07-2009, 22:05   

Z szarpaniem przy odpuszczaniu i dodawaniu gazu podczas jazdy na biegu mam tak samo. Na początku bardzo irytowało, w serwisie mówili, że ten typ tak ma... pozostało się przyzwyczaić. A przy ruszaniu też ma taką skłonność, jeśli tylko doda się za mało gazu lub zbyt szybko puści sprzęgło robi małego "kangurka", ale to kwestia wprawy, teraz praktycznie się nie zdarza. :)

lapass 
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1,3 '01
Wysłany: 05-08-2009, 15:41   

Widzę, że Panowie przede mną wymienili już najbardziej prawdopodobne przyczyna szarpania w naszych Miśkach, ale potwierdzę/dodam coś do Waszych opinii.
Sam jeżdżę co prawda 1.3, ale mam ten sam objaw. Jestem prawie pewny, że to wina sprzęgła (styrane sprężynki na tarczy, zużyte okładziny i docisk, ogólnie mocno przechodzone).
Najgorzej, jak auto jest załadowane, klima włączona (to też zawsze trochę obciąża silnik) i trzeba ruszyć pod górkę. Potrafi zatrząść całą "budą".
Zauważyłem, że duże znaczenie ma tutaj technika ruszenia - powinno trwać jak najkrócej i na możliwie niskich obrotach. Powiecie: wiadomo, tak się rusza zawsze, ale umówmy się z 4 pasażerami i pod górę nie zawsze tak się uda. Pociesza mnie wpis autora tematu:
lukasz921 napisał/a:
od okolo 20 tys km nic sie w tej kwesti nie pogroszylo.
bo przejechałem moim Miśkiem dopiero jakieś 2000 km i bez takiej opinii nie liczyłbym na to, że przejadę dużo więcej.
Pozdrawiam i życzę jak najmniej wstrząsów w Waszych Mitsu.

BTW - Wam też sprzęgło tak wysoko "bierze"? Przy pierwszej jeździe myślałem, że nie wrzuciłem biegu. I czy ktoś zna jakąś bezinwazyjną metodę sprawdzenia, czy sprzęgło jest już mocno zużyte? Wiem, że łożysko oporowe hałasuje, jak wciśnie się pedał, ale tarcza i docisk - tych już nie wiem jak sprawdzić.

lukasz921 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-08-2009, 18:31   

Witam, Bylem u 2 mechanikow i zdania sa podzielone sprzeglo albo poduszka. nagralem filmik jak zachowuje sie poduszka przy ruszaniu reka silnika. http://www.youtube.com/watch?v=CqwSEkG1iuM Czy taka poduszka jest juz padnieta ?i czy myslicie ze moze powodowac szarpania przy ruszaniu ?. Czesto ale nie zawsze.

Pozdrawiam
Lukasz921

bogdan54 
Mitsumaniak
bogdan54

Auto: space star 1.6 comfort
Wysłany: 10-08-2009, 23:35   

Ta poduszka nie ma wpływu na szarpanie przy ruszaniu .Czy padnięta ? ,jeżeli użyłeś do szarpania jednej ręki to raczej padnięta ,ale i tak nie poprawi płynności ruszania .Przyczyny bym szukał w tarczy sprzęgłowej .

lukasz921 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-09-2009, 08:44   [MSS 1.6] Skrzynia - Sprzęgło

Witam,
Powoli ze wzgledu na zdarzajace sie szarpania rozgladam sie za sprzeglem do Space Stara 1.6 i sprawa jest troche dziwna. W hurtowniach łacznie z Intercarsem nie ma sprzęgła do Space Stara natomiast do Carismy jest duży wybór już od 400 za Luka. U Japaneze bezproblemu jest Luk i Valeo do wyboru do Space Stara (400 z groszami)? Czy Japaneze ma dostep do czegos innego niż w hurtowniach czy po prostu wie że sprzęgło do Carismy jest takie same jak do Space Stara ? Czy tez moze kompletuje z róznych rodzajów ? Jednym słowem czy sprzęgło Carisma 1.6 = Sprzęgło 1.6 SpaceStar Na pewno ostateczne rozwiazanie to porownanie organoleptyczne :) .

[ Dodano: 09-09-2009, 11:25 ]
Witam,
A czy ktos z Was wymienial moze w MSS 1.6 sprzęgło ?

Pzdr Lukasz921

Odpowiedz do tematu