|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
skrzynia biegów galant 2.5 V6 |
Autor |
Wiadomość |
koniar
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Galnt
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 23-07-2009, 17:05 skrzynia biegów galant 2.5 V6
|
|
|
witam, mam problem, zaczęła mi dziwnie chrupać skrzynia, więc ją wyjąłem. okazało się że rozleciało sie łożysko na wałku sprzęgłowym, ale do tego nie dochodził olej na koniec skrzyni i strzeliło cały wałek i zębatke piątego biegu.....
pytanie, czy lepiej kupić skrzynie po remoncie, czy kupić wałek, łożyska i złożyć to wszystko żeby dalej jeździło. dzwoniłem do serwisu Mitsubishi, podali mi cene 2400 PLN za sam wałek, i 900 PLN za zębatke....
czy nie orientuje sie ktoś czy można gdzieś coś takiego kupić czy lepiej odpuścić temat i kupić regenerowaną?
z góry dziękuje za pomoc |
|
|
|
 |
Lisek
Mitsumaniak

Auto: Galant
Pomógł: 3 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 61 Skąd: Polska
|
Wysłany: 23-07-2009, 17:52
|
|
|
Pogadaj z Markiem Malikiem - 422154402 lub japaneze@o2.pl. Za łożyska chciał ok 800zł (oporowe dodatkowo ok 80zł). Kiedy ci chrupała - podczas jazdy, ruszania czy na postoju? |
|
|
|
 |
koniar
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 24-07-2009, 07:21
|
|
|
gadałem już z nim i ma niby taka skrzynie tylko droga... wolałbym gdzieś taki wałek kupić.
a chrupało i na postoju i podczas jazdy, jak wcisnąłem sprzegło i ją rozłączało to przestawała |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14378 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 24-07-2009, 10:30
|
|
|
koniar, powiem Ci, że sam miałbym dylemat. Możesz kupić uzywany wałek, ale jego zużycie bedzie inne niż pozostałych elementów. Nowy też nie jest super wyjściem :/
Ja osobiście naprawiałem swoją skrzynię, ale miałem do wymiany tylko łożyska i w tej sytuacji remont się opłaca. Na Twoim miejscu kupiłbym używaną skrzynię z w miarę pewnego źródła, wymienił na starcie łożyska na wałku, oraz uszczelniacze i wrzucił do auta.
Łożyska mają określoną żywotnośći nawet jak kupisz skrzynię z dobrymi to tylko kwestia czasu. Mając ją na podłodze łatwo wymienisz. Najwięcej pracy jest z wyciągnięciem, a koszty wyjęcia skrzyni mogą przekroczyć wartość łożysk. Zapytaj PLPynton może ma jakąś skrzynię.
To jest oczywiście moje zdanie i tak robiłbym dla siebie. Nowe części są ok, ale w połącżeniu z używanymi średnio mi to pasuje...
Taką skrzynię dostaniesz, choćby z anglika. Tylko całe oznaczenie musi się zgadzać, nie tylko F5M42... |
|
|
|
 |
koniar
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 24-07-2009, 16:54
|
|
|
posłuchałem mechanika "jeździj dopóki sie nie rozwali wtedy sie wymieni i koniec"
gdybym na samym początku to zrobił miałbym spokój i sporo kasy w kieszeni....
kupie jutro chyba skrzynie, jedną z najdroższych jaką znalazłem i mam nadzieje że będzie działać... a na szczęście skrzynie wyjąłem i rozmonowałem ze znajomym więc tu też sporo zaoszczędziłem. fakt że zajęło to 2 dni ale...
ps. dzwoniłem chyba pod 50 numerów i znalazłem łącznie 5 skrzyni z czego 3 w jednej firmie
miałem jeszcze plan kupić rozbitka ze skórami ale odpóściłem temat bo nie wiem w jakim stanie tam jest ta skrzynia, a tu mam chociaż pisemną gwarancję.
gdyby ktoś szukał takiej skrzyni to mogę podzielić sie kontaktem
pozdrawiam!
[ Dodano: 16-08-2009, 15:07 ]
skrzynia kupiona, włożona i..?
pojeździłem nie cały miesiąc i synchronizator 2-go biegu przestał działać....
na szczęście gwarancja jest tylko że znów mam 2 dni z głowy na wyjecie i założenie drugiej skrzyni.... ech jak pech to pech ;/
jeśli ktoś miał problem ze skrzynią i chce kupić drugą to tylko z gwarancją ;p |
|
|
|
 |
|
|