Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
problem z mocą DID
Autor Wiadomość
borys_zn 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsu carisma 1.9 DID 2003
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 18-07-2009, 11:01   problem z mocą DID

witam koledzy, jestem nowy wiec tym bardziej wielki hello
niestety mojąprzygode z forum zaczynam troche nizadowolony ale do rzeczy

moja carisma 1.9 did niezależnie od obrotów traci chwilowo moc, tzn nie reaguje na gaz. po zgaszeniu silnika dzila wszysko poprawnie. tkie zachowanie wystąpiło 4 razy w tym 3 mi osobiscie 1 raz mechanikowi który to sprawdzał. niestety nic nie ustalł bo zaraz zaczęło działać poprawnie i nie zdążył dojechać do komputera. jego zdaniem chodzi o napięcie, twierdzi że gdzieś ucika ale on nie jest w stanie tego namierzyć. poradził ze gdyby poczas jazdy sie to powtórzyło zgasic zapłon i opalic podczas jazdy. zrobilem tak i było ok. kiedy oddałem mu samochód odrazu wymienił oleje i filtry. czyli po małym przegladzie problem dalej pozastaje.

koledzy prosze was o pomoc, może ktoś sie z tym spotkał

m carisma 1.9 DID 160000tyś 2003

dzieki
pozdrawiam i miłego weekendu

borys

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 18-07-2009, 11:26   

Przeczytaj ten temat :arrow: >> klik << - słowo klucz "podciśnienie".
Nie wiem czy masz dokładnie takie same objawy ale nie zaszkodzi sprawdzić.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

borys_zn 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 18-07-2009, 19:52   

no dzieki kolego to może być to ale zauważyłem dzis jeszcze jedna zalezność a konkretnie to to że jak klima działa kilka ( kilkanaści minut) to ten spade mocy nastepuje. po wyłączeniu klimy wszystko wraca do normy.
narazie bede jezdził bez klimy :( ale dam rade :D
wie może ktoś jak to naprawić i dokładniej w czym tkwi problem
pzdr

[ Dodano: 18-07-2009, 19:58 ]
dodam że to ni chodzi o mały spdek mocy tylko o prawie całkowite zmulenie silnika

Arnold 
Mitsumaniak
Arnold

Auto: CARISMA 1,9 DI-D
Wysłany: 19-07-2009, 00:06   

Przy włączonej klimie, to chyba normalny objaw.
Ale co to znaczy "całkowite zmulenie silnika".?

borys_zn 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-07-2009, 10:32   

to znaczy że samochód nie reaguje na gaz. wiem ze klima zabiera mocy ale w moim przypadku staje sie to po kilkunastu minutach i spadek jest jakym przesiad sie ze swojej carli do malucha bez benzyny. jest dramat nierowno pracuje. zmusza mnie do tego zebym jechał poboczem albo sie zatrzymał obraty spadają a pedał gazu nie reaguje. dopiero po dedukcji.
podam przykaład jade 90 na 5 biegu i bach samochód nic nie przyspiesza tylko powoli traci predkosc. redukcja na 4 wskakuje na 2500 obrotów i powoli zczyna spadc czasem ma jakies 1s przebudzenie i ciut wyrwie ale zaraz znowu. to dzieje sie tylko z klima i czym mam mniejszą temperature ustawiana tym szybcij sie to dzieje ( taka mi sie wydaje)
pomocy :/
pzdr

endriup72
[Usunięty]

Wysłany: 20-07-2009, 20:37   

Miałem podobny obiaw. Kilka razy tracił moc, aż pewnego razu zmulił, lampka silnika się zaśweciła, tak dojechałem do serwisu i na kompie wyszedł zawór egr. Możesz spróbować go odłączyć i zobaczysz czy spadki mocy wystąpią u mnie po odłączeniu jeździł normalnie.

Roche87 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9DID
Wysłany: 23-07-2009, 01:32   Re: problem z mocą DID

borys_zn napisał/a:
witam koledzy, jestem nowy wiec tym bardziej wielki hello
niestety mojąprzygode z forum zaczynam troche nizadowolony ale do rzeczy

moja carisma 1.9 did niezależnie od obrotów traci chwilowo moc, tzn nie reaguje na gaz. po zgaszeniu silnika dzila wszysko poprawnie. tkie zachowanie wystąpiło 4 razy w tym 3 mi osobiscie 1 raz mechanikowi który to sprawdzał. niestety nic nie ustalł bo zaraz zaczęło działać poprawnie i nie zdążył dojechać do komputera. jego zdaniem chodzi o napięcie, twierdzi że gdzieś ucika ale on nie jest w stanie tego namierzyć. poradził ze gdyby poczas jazdy sie to powtórzyło zgasic zapłon i opalic podczas jazdy. zrobilem tak i było ok. kiedy oddałem mu samochód odrazu wymienił oleje i filtry. czyli po małym przegladzie problem dalej pozastaje.

koledzy prosze was o pomoc, może ktoś sie z tym spotkał

m carisma 1.9 DID 160000tyś 2003

dzieki
pozdrawiam i miłego weekendu

borys

Kolego a gdzie tankujesz?? Moi mechanicy powiedzili ze to od paliwa. Teraz zawsze tankuje na neste i jest wszystko ok. Raz zatankowalem na orlenie u mnie w malej miejscowosci i mialem 2 razy ten sam objaw.

rasiak1980 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Wysłany: 27-07-2009, 18:50   

ja bym bardziej podejrzewał turbo a właściwie zawór upustowy potrafi on się zawiesić czasem efekt jest taki ze auto nie ciągnie po woli redukujesz biegi aż w końcu krzaki zaczynają wyprzedzać ciebie poboczem wtedy w akcie desperacji zatrzymujesz maszynę czekasz chwilkę odpalasz samochód i problem jak ręką odjął znika

Odpowiedz do tematu