Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Rocznica Powstania Warszawskiego
Autor Wiadomość
cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 31-07-2009, 13:39   Rocznica Powstania Warszawskiego

Chociaż sie specjalnie lubię autora tekstu to jednak bardzo podoba mi się pomysł tej akcji. Także uważam że to rocznica całej Polski, a nie tylko Warszawy.
Cytat:
Godzina W. Stajemy w całej Polsce

1 sierpnia o godzinie 17 Warszawiacy od lat – ostatnio częściej niż kiedyś – zatrzymują się na chwilę na ulicach, zatrzymują samochody. Milczą. Czczą pamięć tych, którzy walczyli o wolną Polskę. Tych, którzy na 63 dni stworzyli kawałek wolnej Polski. Bo to była walka nie tylko o Warszawę. To była walka o Polskę.
Dzisiaj cieszymy się tą wolnością wszyscy. W Gdańsku, Żarach, Grudziądzu, Gostyniu, Rzeszowie, Kostrzyniu, Augustowie i Warszawie. Też tu, w Salonie24.

Dlatego proponuję, byśmy zorganizowali wielką akcję blogerów – namawiania Polaków z wszystkich miast, i ze wsi też, by w sobotę, 1 sierpnia o godz. 17 zatrzymali się na chwilę na ulicach, by zatrzymali na chwilę auta i stanęli przy nich.

Przekonajcie Wasze rodziny, znajomych, wytłumaczcie im o co chodzi. Wyślijcie maile do swoich wszystkich znajomych. Wyślijcie sms-y: „1 sierpnia o 17.00 stajemy na chwilę. Czcimy Powstanie Warszawskie”. Powiedzcie o tym znajomym w pracy. Koledzy dziennikarze – napiszcie o tym w swoich regionalnych czy ogólnopolskich gazetach. Powiedzcie i swoich programach radiowych i telewizyjnych. Zawieście na stronach internetowych.

Zamiast stawiania barykad, których na szczęście nie musimy już wznosić, zróbmy ogólnopolski flashmob.Niech to będzie nasza wspólna, wielka akcja.

Drodzy Salonowcy. Wiem, że umiecie się angażować i być bardzo skuteczni. Zadziałajmy wspólnie. Niezależnie od tego, czy wolimy Platformę, PiS, PSL, czy SLD. Czy czytacie Teologię Polityczną, czy Krytykę Polityczną. Niech cała Polska stanie na chwilę o 17. Bądźmy przez chwilę razem. Tak buduje się wspólnotę.

A przy okazji piszmy w tych dniach o Powstaniu. Zapewne ciągle mamy różne zdania. I pewne do końca będziemy je mieć. Porozmawiajmy o tym, co dla nas wynika z tych 63 dni. Czego powinniśmy się nauczyć z tej lekcji, byśmy już nigdy nie musieli organizować powstań.

źródło: http://jankepost.salon24....-w-calej-polsce
Co Wy na to ?
Jeśli ktoś popiera to niech zamieszcza gdzie może.

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 31-07-2009, 13:45   

gdzieś czytałem, że prezydent chce z tej okazji zrobić coroczne święto i kolejny dzień wolny od pracy.

tylko co z pozostałymi powstaniami (m.in wielkopolskie, 3x śląskie itd.)...czy tamte już się nie liczą a tylko warszawskie odgrywa istotną rolę ??

Piwor 
Mitsumaniak

Auto: 730d
Wysłany: 31-07-2009, 13:49   

Chooper, owszem, jako "czerwone" w kalendarzu, to przesada. Nawiązując do tekstu, to jest to dobry pomysł. :)

ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 -

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Wysłany: 31-07-2009, 13:57   

Chooper napisał/a:
gdzieś czytałem, że prezydent chce z tej okazji zrobić coroczne święto i kolejny dzień wolny od pracy.
Mi bardziej chodzi o tą akcję. A prezydent niech sobie robi dni wolne w swojej kancelarii. Przecież i tak tego nie odczujemy :twisted: Proponuję jeszcze wolne Matki Boskiej ..... (tu wpisac której konkretnie ;) )

A co do akcji, to uważam że powinno się w ten symboliczny sposób oddać hołd tym ludziom niezależnie od oceny sensu powstania.

halbog 
Mitsumaniak
Homo Swidnicensis

Auto: Kia Carens 2,0 CRDi 2006r
Wysłany: 31-07-2009, 14:42   

Powstańcom należy się szacunek za stawianie oporu przeważającym siłom przez ponad 2 miesiące. Bili się mężnie. Ale sam fakt wzniecenia Powstania i kosztom, jakie z tego tytułu poniosła ludność cywilna jak i samo miasto - to budzi moje poważne wątpliwości.
Pierwszego sierpnia oddam szacunek bojownikom.
Pozdrawiam
Bogdan

Pexu 
Mitsumaniak

Auto: Colt 1.3 | 1997
Wysłany: 31-07-2009, 18:32   

akcja jak najbardziej jest dobrym pomyslem. Uczcijmy Powstanie o g.17

pamar 
Mitsumaniak
Kainamustim

Auto: Carisma 1,9TD Colt VII 1,3
Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 31-07-2009, 19:10   

halbog napisał/a:
Powstańcom należy się szacunek
Pexu napisał/a:
Uczcijmy Powstanie o g.17

Jedni z niewielu, którzy walczyli do końca, nie wiedząc O CO WALCZĄ (tak wyszło)
Szacunek i pamięć...
Czy pamiętaliście o siedemnastej?
http://www.mmdzieciom.pl/

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 31-07-2009, 19:50   

pamar napisał/a:
Czy pamiętaliście o siedemnastej?
pamar, ale to dopiero jutro.
Ja mam mieszane uczucia co do akcji. Bo ileż razy mamy stawać? 1 sierpnia, 1 września, 1 listopada, 11 listopada, 24 grudnia (a nie - tu klękamy) .... 1 maja, 3 maja, 8 lub 9 maja.
No chociaż 1 kwietnia robimy jaja i 1 czerwca bawimy się w dzieci. Chociaż tyle.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

pamar 
Mitsumaniak
Kainamustim

Auto: Carisma 1,9TD Colt VII 1,3
Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 31-07-2009, 20:23   

JCH napisał/a:
(a nie - tu klękamy)

A tak na prawdę, kto wie...przed czyim grobem, czyjej pamięci hołd oddaje?
Przez ponad 30lat myślałem, że moi dziadkowie byli zapomniani aż odnalazłem, kto i za co :( ... Nawet nie przypuszczacie jak historia potrafi drwić z żyjących. Nie sposób ocenić kto był większym bohaterem czy która bitwa była ważniejsza, pamięć i przekaz historii młodym to jest ważne.................(wstyd)
http://www.mmdzieciom.pl/

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 01-08-2009, 19:01   

Godzina 17, stałem wyprostowany na balkonie i oglądałem ulice wokół. Zawyły syreny. Podleśną jak gdyby nigdy nic jeździły samochody. Zatrzymała się jedna Xsara, za nią jechał Peugeot 206, który po prostu ominął Xsarę i pojechał dalej. Po kilku sekundach ruszyła też Xsara. Syreny nadal wyły. Od Gwiaździstej jechał sznur samochodów i autobus MZA. Autobus wjechał do zatoczki i zaczekał do ustania wycia syren. Wszystkie samochody pojechały. Ruch w przeciwnym kierunku tez odbywał się normalnie. W dali Trasa AK - samochody jeździły.
Tak niektórzy mieszkańcy Warszawy uczcili pamięć poległych powstańców...

halbog 
Mitsumaniak
Homo Swidnicensis

Auto: Kia Carens 2,0 CRDi 2006r
Wysłany: 01-08-2009, 19:24   

gregorbu napisał/a:
Zawyły syreny. Podleśną jak gdyby nigdy nic jeździły samochody
W Świdnicy było podobnie, tyle, że syreny nie wyły. Mnie 17 zastała na stacji paliw, gdzie tankowałem misia przed poniedziałkowym wyjazdem w Tatry. Skłoniłem głowę. Potem życie toczyło się leniwie dalej. Ale ci i inni, którzy polegli w latach II Wojny, byliby szczęściwi, że my możemy sobie tak bimabać. Ja bym był.
Pozdrawiam
Bogdan

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Wysłany: 01-08-2009, 20:02   

Ja stałem w samym centrum. Zszedłem z motoru, kierowcy wysiedli. Wszyscy staliśmy na baczność i trąbiliśmy. Policja zatrzymała ruch, a ludzie wylegli na skrzyżowanie.

Odpowiedz do tematu