Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EA5A/W 2.5] Naprawa cofającej się szyby
Autor Wiadomość
Bomber.ktmg 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 2.5 v6
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 07-02-2019, 15:39   [EA5A/W 2.5] Naprawa cofającej się szyby

Witam.
Jak kupiłem galanta, co jakiś czas pojawiał się problem z szybą kierowcy.
Po zamknięciu odbijała i wracała kilka cm w dół, trzeba było ręcznie ją domykać krótkimi pstryknięciami przycisku.
Z czasem zaczęło robić się to za każdym razem i już "ręczne" domykanie przestało działać.
Kilka razy rozbierałem drzwi, przyglądałem się, smarowałem wszystko szukałem przyczyny, czegoś co ma ewidentny luz. Nic nie znalazłem wszystko wygląda na sprawne, a smarowanie pomagało na jakiś tydzień.
Przyglądając się zamykającej szybie, widać było, że się kosi w stronę lusterka, szyba podnosiła się nierówno, na samej górze zaczynał działać czujnik przeciążeniowy i wracała w dół.
Na pewno dużo osób tak ma, bo czytałem o tym problemie, ale żadnego rozwiązania nie znalazłem.
Udało mi się to zwalczyć i od pół roku ani razu mi się to nie zdarzyło.
Kto rozbierał tapicerkę to wie, że w Galu siłownik podpiera szybę w jednym miejscu, tak jakby na środku ciężkości, w żadnym innym samochodzie się z tym nie spotkałem i jak widać rozwiązanie to nie sprawdza się na całe życie auta.
Stwierdziłem że jak się kosi to może przesunę siłownik w prawo, będzie on wtedy podpierał szybę w innym punkcie.
Odkręciłem 4 śruby mocujące siłownik do drzwi i 2 mocujące go do szyby.
Po wyjęciu podnośnika trzeba te 4 otwory w drzwiach rozwiercić jakieś 5mm w prawo (na zdjęciu czerwone) natomiast 2 otwory w wózku siłownika rozwiercić 5mm w lewo (na zdjęciu niebieski). Jak tak zrobimy, będzie można siłownik przy montażu przesunąć tak żeby podczas podnoszenia szyby podpierał ja w innym punkcie.
Piszę oczywiście o lewej stronie auta, drzwi strony prawej jak nawalą, trzeba przerobić w analogicznie odwrotny sposób.

Jak pisałem ja to zrobiłem pół roku temu i problem znikł, mam nadzieję że na zawsze 8)

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 07-02-2019, 17:15   

A oglądałeś te boczne prowadnice? - bo czasem są skrzywione, z różnych powodów.
Ja miałem i robiłem różne Galanty i jesteś pierwszą osobą, która ma ten problem (którą znam).
A podparcie w 1 miejscu jest w wielu autach - np. w renówce, daewoo (te rozbierałem)...

Bomber.ktmg 
Forumowicz

Wysłany: 07-02-2019, 17:43   

Np tu jest stary temat w którym mają taki problem https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=11631
Na elektrodzie też jest podobny temat.

Prowadnice masłem, oglądałem, nawet smarowałam żeby szyba miała lżej chodzić, choć to słaby pomysł i na niedługo pomaga.

Miałem do tej pory tylko Japończyki Mazda Nissan teraz Mitsubishi i parę Opli i tam poparcie było w dwu miejscach 😀

karino 
Forumowicz
KARINO

Auto: ELIPSE CROSS, GALANT EA 2.0
Wysłany: 07-02-2019, 17:58   

mam ten sam problem ale tylko w okresie jesienno zimowo wiosennym... podejrzewałem że coś ze sterowaniem nie tak .....

Bomber.ktmg 
Forumowicz

Wysłany: 07-02-2019, 18:05   

Jesienno zimowo wiosenny to większa część roku 😀

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 07-02-2019, 19:06   

Krzyzak, zdarza się to w Galantach. Miałem co najmniej 2 szt. z takim problemem. Rozwiązałem je wstrzykując trochę gliceryny w uszczelki szyby od góry, tak, że ściekło na sam dół.

karino 
Forumowicz
KARINO

Auto: ELIPSE CROSS, GALANT EA 2.0
Wysłany: 07-02-2019, 19:39   

no tak.... większa część roku... w lecie mam spokój jak jest ciepło , jak się robi zimniej i wilgotniej to szyba wariuje..

larelijux 
Mitsumaniak

Auto: -
Wysłany: 09-02-2019, 16:06   

U mnie występował problem otwierającej się szyby z tyłu. Wzmocniło się to po wymianie boczków na skórzane, wymiana mechanizmu podnoszenia szyby nic nie zmieniła. Zdiagnozowałem, że duży opór na szybę stawiał taki włochaty kawałek materiału u góry, po stronie wewnętrznej boczka. Mały prostokąt, może 2x1cm. Wyrzuciłem to i od tamtego momentu pożegnałem się z otwierającą się szybą. Nie wiem tylko, czy przednie boczki też posiadają ten element.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 09-02-2019, 19:15   

larelijux napisał/a:
Nie wiem tylko, czy przednie boczki też posiadają ten element.
Nie posiadają.

Odpowiedz do tematu