[Cari 1.9DI-D] Przy wciskaniu pedalu gazu slychac jakies stu |
Autor |
Wiadomość |
przemo1983
Forumowicz
Auto: Carisma 1.9 DiD '01 (102 KM)
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Maj 2008 Posty: 55 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 14-06-2009, 23:07 [Cari 1.9DI-D] Przy wciskaniu pedalu gazu slychac jakies stu
|
|
|
Witam.
Jezdze z tym zjawiskiem od jakiegos czasu i nie daje mi ono spokoju.
Problem jest nastepujacy... Jade sobie na czworce, puszczam pedal gazu, auto sie toczy... przy predkosc okolo 80km/h wciskam pedal gazu i slysze jakies stukniecie/uderzenie po czym auto bez problemu zabiera sie do przodu.
Nie jest to zadne szarpniecie, po prostu dziwny stuk.
Auto jezdzi, tak samo jak jezdzilo, przyspiesza bez problemu, nie czuje spadku mocy.
Dodam ze zjawisko to wystepuje nie tylko na 4 biegu ale rowniez na pozostalych. Trzeba po prostu dodawac gazy przy jakis 2k obrotow/min.
Dzieki za pomoc.
Pozdro. |
|
|
|
 |
Tomashi
Forumowicz

Auto: Cari DI-D 102 KM '01 r.
Pomógł: 8 razy Dołączył: 12 Sty 2008 Posty: 391 Skąd: R.Śl.
|
Wysłany: 15-06-2009, 13:47
|
|
|
Hehe, widzę, że więcej osób ma ten problem.
A więc był taki temat i Koledzy zdiagnozowali: "KOŁO DWUMASOWE".
Powiem tak: stuki słyszę, ale co ciekawe - nie zawsze. Są dni, kiedy ani razu nie stuknie, a dzisiaj np. kilka razy mi stuknęło. Właśnie w tym momencie jak opisujesz: po puszczeniu gazu, a następnie ponownym przyspieszeniu. Mogą to być również przeguby.
Zrób tak ja mi radzili: wyłącz silnik nie wciskając sprzęgła: czyli na luz, puścić sprzęgło i wyłączyć silnik. U mnie słychać nieprzyjemny klekot, ale znowu muszę przyznać, że nie zawsze. Jest to dziwne, ale inni jeżdżą już z tym kilkadziesiąt tys. km i nic się nie dzieje
pozdrawiam.
Cytat: | Trzeba po prostu dodawac gazy przy jakis 2k obrotow/min. | ja się staram bardzo delikatnie dodawać gazu - i wtedy cisza. |
_________________ *** porzuciłem Niemca dla euro-Japończyka ***
...i wróciłem znów do Niemca |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 15-06-2009, 14:03
|
|
|
Nie radzę wyłączać silnika podczas jazdy, tracisz wtedy wszelkie wspomagania (hamulców i kierownicy).
Jeżeli dwumas poszedł to trzeba sie z tym pogodzić i go wymienić, koszt ok. 2-2,5 tyś.
Chyba prawie w każdym nowym dieslu jest to przeklęte koło. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
Tomashi
Forumowicz

|
Wysłany: 15-06-2009, 15:33
|
|
|
Student napisał/a: | Nie radzę wyłączać silnika podczas jazdy, |
Nie no, jasne że na postoju
Co to znaczy, że koło dwumasowe się skończyło? Kiedy padnie do końca, co się stanie?
Do Autora: jaki masz przebieg? |
|
|
|
 |
spooner [Usunięty]
|
Wysłany: 15-06-2009, 16:46
|
|
|
ja tez mam takie stukniecia jak dodaje gazu, gdy gasze silnik mam takie objawy jak Tomashi czyli taki klekot, ale znajomy mechanik ktory zna sprawe kol dwumasowych, powiedzial ze nie mam sie czym martwic bo jak gasze silnik to nie zawsze tak samo - zalezy na jakich suwach pracy bedzie gasl a gdy naprawde konczy sie kolo dwumasowe to drzy cale auto podczas jazdy, |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 15-06-2009, 22:38
|
|
|
Napisze jak się sprawdza dwumas w Toyocie Avensis D4D:
Odpalasz, wciskasz sprzęgło, wrzucasz bieg i delikatnie zaczynasz puszczać ale nie do końca , w pewnym momencie mamy efekt pół sprzęgła, samochód delikatnie zaczyna ciągnąc (tyci tyci) a sprzęgło sie ślizga, i w tym momencie jeżeli dwumas jast kaput to słychać dźwięk walających się nakrętek/śrubek w blaszanej misce. Jeżeli tego nie ma to dwumas OK. a walenie pochodzi id czegoś innego. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
spooner [Usunięty]
|
Wysłany: 16-06-2009, 10:34
|
|
|
moze sprobowac tak w Cari sprawdzic dwumase, jak nie zapomne to zrobie taki tescik |
|
|
|
 |
Tomashi
Forumowicz

|
Wysłany: 16-06-2009, 10:43
|
|
|
Ja zrobiłem dzisiaj ten "test" i nic nie chrobocze, warczy itp. |
|
|
|
 |
smacari
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma
|
Wysłany: 02-08-2009, 22:39
|
|
|
Ja dzisiaj w swoim autku zauważyłem podobny problem. Mam Carisme GLS 1,8 z 96r. Jadąc na dowolnym biegu puszczam gaz bez naciskania sprzęgła - hamuję silnikiem. Słychać stukanie - jest ono adekwatne do obrótów silnika im większe tym szybsze stukanie. Co może być przyczyną tego stanu rzeczy? Proszę o odpowiedź. |
|
|
|
 |
|