Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z klimatyzacją
Autor Wiadomość
Marek Patynowsk 
Nowy Forumowicz
Pinio

Auto: L200/2007; Carisma 1,9/2002
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-07-2009, 06:22   Problem z klimatyzacją

Witam wszystkich Forumowiczów. Jestem nowym użytkownikiem tego forum.
Mam problem z klimatyzacją w L200/2007. Od jakiegoś roku klimatyzacja działała coraz słabiej aż przed latem całkowicie przestała działać. W związku z tym udałem się do serwisu w którym okazało się że brak czynnika w układzie. Czynnik został załadowany wraz z barwnikiem w celu sprawdzenia którędy ucieka czynnik. Po dwóch tygodniach podjechałem na sprawdzenie i okazało się że czynnik ucieka przez zawór bezpieczeństwa. Serwis postawił diagnozę że chłodnica jest brudna i dlatego następuje wzrost ciśnienia w układzie. Wydaje mi się to mało prawdopodobne. Chłodnica nie jest brudniejsza niż w innych samochodach (a miałem ich kilka), auto nie jeździ po terenie, jest na niej kilka muszek ogólnie przebieg ok. 70000. Wydaje się że obecnie klimatyzacja chłodzi mniej wydajnie niż zaraz po napełnieniu ale zawsze tak chodziła (tzn. tak jak obecnie). Serwis stwierdził że należy wymienić cały klimatyzator za bagatela 7500PLN (oczywiście nie w ramach gwarancji). Według mnie jest uszkodzony zawór bezpieczeństwa lub jest źle ustawiony i tak było od początku (nie znam się zbytnio na układach klimatyzacyjnych). Czy ktoś miał podobny problem, czy można wymienić ewentualnie sam zawór i jak zmusić gwaranta do wykonania tej naprawy.
Pozdrawiam

Kibloo 
mod L200
pomorski łącznik

Auto: SS MY'15 1,2 INVITE
Wysłany: 13-07-2009, 10:12   

niedawno zaczęła mi klima gorzej chodzić, ale w czasie przeglądu chłopaki wyczyścili chłodnicę od klimy (wymyli ją) i wszystko jest ok.
Na moje, to masz trzy wyjścia:
1. Kłócisz się z serwisem, az dojdziesz do MMC Polska (ale to ma sens tylko jak auto jest ciągle na gwarancji)
2. Jedziesz do dowolnego warsztatu od klimatyzacji (jak jest po gwarancji) i wymieniasz zawór + czyszczenie chłodnic + uzupełnienie czynnika
3. Jedziesz do innego warsztatu ASO... ale to się opłaca tylko na gwarancji...

BTW to co klimatyzator się zepsuł czy zawór??? bo nie wierze, że jak pada zawór bezpieczeństwa, to trzeba wymieniac wszystko łącznie z chłodnicą, kompresorem, wymiennikiem itd... inne wyjście... zapytaj ile kosztuje sam zawór, jak powiedzą, ze sie go nie wymienia, to pisz do Jackie tak dla potwierdzenia. Ja jestem pewny, że np wymienne są poszczególne podzespoły klimatyzacji, bo u mnie kiedyś został wymieniony kompletny kompresor klimy (sprężarka i sprzęgło) i dało się.

walcz!
i potem daj znac na forum jak sie to skończyło

pozdrawiam

Marek Patynowsk 
Nowy Forumowicz
Pinio

Auto: L200/2007; Carisma 1,9/2002
Wysłany: 13-07-2009, 19:15   

Auto jest na gwarancji (niestety albo stety). A z MMc Polska rozpocząłem działania. Ale niestety nie mam złudzeń. Oczywiście chodzi o wymianę całej sprężarki do której jest zamontowany zawór. Ponoć jako część zamienna nie występuje.

[ Dodano: 16-07-2009, 07:44 ]
Witam ponownie.
Ot i bardzo miła niespodzianka. Reklamacja uznana a części zamienne zamówione. Zdecydowanie profesjonalne podejście serwisu (ASV we Wrocławiu). Wygląda na to że ten serwis ratuje wizerunek marki.

fazacz 
Forumowicz

Auto: L200 rok 2006 170 KM
Wysłany: 04-08-2009, 13:43   

U mnie tez byl problem z klimą przestała chłodzić jak sie okazało przy pierwszej usterce:
- cos się urwało gdzieś pod deską rozdzielczą nie wnikałem co ważne że na gwarancji wymienili.
- brudna chlodnica umycie wyczyszczenie pomoglo - ale w tym wypadku wydajnośc stopniowo spadała a przy wysokich temperaturach jazda w korku zupełnie siadała.
Yokohama ADVAN S.T. V802 285/45R20 112Y
Radio CB Albrecht AE 6890

Osłony Asfir: Silnik Skrzynia Bak
Wyciągarka: PW 45 12V

Odpowiedz do tematu