|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: robot 10-02-2007, 13:39 |
Brak świateł krótkich |
Autor |
Wiadomość |
tansky [Usunięty]
|
Wysłany: 15-01-2007, 18:11 Brak świateł krótkich
|
|
|
Witam. Parę dni temu moja Carisma sprawiła mi przykrą niespodziankę. Przestały się świecić światła krótkie, palą się tylko pozycyjne. Po przełączeniu na długie jest OK, ale kiedy wracam z powrotem to znowu ledwo się tlą pozycyjne. Bezpieczniki świateł (pod maską) są w porządku, bezpieczników w kabinie nie potrafię zlokalizować, zresztą z instrukcji wynika że nie ma tam żadnych obwodów powiązanych ze światłami. Aha, nie pali mi się również kontrolka krótkich, tylko długie.
Ma ktoś może pojęcie co mogło się stać? Trochę ciężko jeździ się po ciemku :/. Będę wdzięczny za wszystkie rady. |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 15-01-2007, 19:38
|
|
|
padły ogniwa świateł mijania w żarówkach. wymień żarówki i bedzie ok.
P.S. a jak ustawisz przełącznikiem na mijania, to nie podświetla sie czasem kontrolka od długich na zegarach ? |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
tansky [Usunięty]
|
Wysłany: 15-01-2007, 19:56
|
|
|
Chooper napisał/a: | padły ogniwa świateł mijania w żarówkach. wymień żarówki i bedzie ok. |
Hmm... W obu równocześnie?
Chooper napisał/a: | P.S. a jak ustawisz przełącznikiem na mijania, to nie podświetla sie czasem kontrolka od długich na zegarach ? |
Nic się nie świeci. |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
Pomógł: 72 razy Dołączył: 06 Wrz 2006 Posty: 3214 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 15-01-2007, 20:44
|
|
|
tansky napisał/a: | Hmm... W obu równocześnie? |
czasem się tak zdarza, warto sprawdzić niż później się czerwienić u elektryka he he
proponuje jeszcze zerknąć na kostki od żarówek lubia sie podtopić lub stracić styk szczególnie teraz jak jeżdzimy na światłach 24/h |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 15-01-2007, 20:48
|
|
|
tansky napisał/a: |
Hmm... W obu równocześnie? |
dokladnie w obu jednoczesnie
ja ostatnio wsiadlem do swojej carismy po okolo 10 dniach stania samochodu na parkingu pod praca, pomyslalem sobie ze wkoncu sie przejade i oczywiscie aku zdechl.
odpalilem cari z kabli, pobieglem na 3 pietro umyc rece, schodze na dol zapalam swiatla i bach, oba przestaly swiecic, pomyslalem nie to nie i pojechalem laguna.
oczywiscie obie zarowki padly, tzn przepalily sie ogniwa krotkich, dlugie i postojowki swiecily. |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 15-01-2007, 23:19
|
|
|
Jak nie żarówki to sprawdź przekaźnik (w puszce z bezpiecznikami pod maską - przynajmniej u mnie) |
|
|
|
 |
tansky [Usunięty]
|
Wysłany: 16-01-2007, 17:20
|
|
|
A jednak to żarówki. Zadziwiające że tak naraz... Ekspertom dziękuję za pomoc i uchronienie mnie przed wstydem u elektryka |
|
|
|
 |
kuken
Forumowicz
Auto: Carisma 1,6 GL '99
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Maj 2009 Posty: 129 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 23-08-2009, 11:15
|
|
|
Podpinam się pod temat:
Ciągle pali mi się kontrolka świateł długich na desce. Wcześniej pojawiały się takie problemy ale po paru sekundach/minutach wszystko powracało do stanu poprawnego czyli kontrolka gasła.
Niestety od wczoraj nie mogę zmienić na światła krótkie. Dziś sprawdziłem bezpieczniki- są OK. Nie wiem czy przekaźniki można jakoś sprawdzić, czy po prostu należy zamienić je miejscami??? A może przełącznik się zepsuł???
[ Dodano: 28-08-2009, 08:58 ]
EDIT: Krótkich i długich nie ma wcale- w rzeczywistości świecą się tylko pozycyjne, choć na desce cały czas jest podświetlona niebieska kontrolka długich. Koledzy spotkał się ktoś z taką przypadłością??? |
|
|
|
 |
|
|