Przyczepa |
Autor |
Wiadomość |
VirMan
Mitsumaniak maniacc

Auto: Diamante XS'94
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-09-2009, 19:15
|
|
|
i to zaleta kombi bezapelacyjna - ja osobiście się postaram o przyczepę campingową , ale chyba też sam zbuduję - ale to przyszły rok pewnie |
_________________ Inteligence is not everything , wisdom is more than that.
Sigma '93 kombi.
DONE: resurrection
 |
|
|
|
 |
kosior1975 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-09-2009, 10:15
|
|
|
VirMan, a opłaca Ci się u mnie obok w wiosce jest gość który handluje przyczepami Campingowymi ceny ma naprawdę śmieszne za przyczepę 5-6 letnia do rejestracje chce do 6000pln a wybór ma ogromny około 100 przyczep stoi na placu po za tym na przyczepę powyżej 750 kg trzeba mieć prawko E |
|
|
|
 |
VirMan
Mitsumaniak maniacc

|
Wysłany: 06-09-2009, 15:49
|
|
|
hm - a własnie - bo wielu ludzi jeździ z przyczepami powyżej 750 i policja nic nie robi z tego - napewno trzeba mieć e ? - a nie przypadkiem na dwuosiówkę? z tego co wiem potrzeba na dwuosiówkęwięcej , na jednoosiową nie trzeba - po prostu musiszz mieć auto cięższe lub równe przyczepce i całosc nie moze przekroczyc 3500 kg.
[ Dodano: 06-09-2009, 15:50 ]
pozatym chce zrobić porządną , sporą , z dobrą trakcją i o konstrukji aluminiowo-kompozytowej + źródło energii , pływanie itd - taka zbajerowana - a wystrój wnętrza pewnie wezmę z takiej po gradobiciu |
Sigma '93 kombi.
 |
|
|
|
 |
kosior1975 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-09-2009, 19:45
|
|
|
VirMan, to nie jest tak, zestaw jaki ciągniesz na prawo jazdy B nie może przekraczać 3500kg a czy 2 czy 1 osiówka nie ma znaczenia na prawo jazdy B nie możesz ciągnąc przyczepy cięższej niż 750kg masy całkowitej a takie przyczepy Campingowe to tylko '' niewiadów'' na wszystko inne musisz mieć prawo jazdy E. Oj poczytaj sobie dokładnie przepisy ruchu drogowego kolego!!! |
|
|
|
 |
docencik87
Mitsumaniak

Auto: Mondeo Mk3 '2004 2.0 PB+LPG
|
Wysłany: 06-09-2009, 20:39
|
|
|
http://www.motofakty.pl/artykul/kategoria_b.html
Można ciągnąć cięższą przyczepę jeżeli masa całkowita zespołu pojazdów nie przekracza 3.5t
A jeśli przyczepa ma 750kg, to możesz ją podpiąć nawet do samochodu o masie całkowitej do 3.5 tony. |
_________________ Witaj Gość!!
1993-2008 Mitsubishi Colt C51A 1.3 8V Gaźnik(mój ukochany samochodzik )
2008-2014 Mitsubishi Colt C52A 1.5 8V (nowy nabytek)
2014-???? Ford Mondeo MK3 Kombi 2.0 PB + LPG
Staram się pisać poprawnie po polsku. |
|
|
|
 |
michu_872
Mitsumaniak

Auto: Galant E39a
|
Wysłany: 06-09-2009, 22:12
|
|
|
docencik87 napisał/a: | Można ciągnąć cięższą przyczepę jeżeli masa całkowita zespołu pojazdów nie przekracza 3.5t
A jeśli przyczepa ma 750kg, to możesz ją podpiąć nawet do samochodu o masie całkowitej do 3.5 tony. |
tak, ale bywa że przy ewentualnej kontroli trzeba to panu władzy wytłumaczyć
powyżej 750 dmc przeglądy. i jeszcze powinny się zgadzać "masy" z dowodu.
Bo są przypadki, że przyczepa może być cięższa niż holownik (w kodeksie nie jest to ujęte) |
_________________ Galant E39a & Polski Fiat 2000DOHC 72r (czeka na natchnienie).
BMW E36 - "Brzydula"
 |
|
|
|
 |
VirMan
Mitsumaniak maniacc

|
Wysłany: 06-09-2009, 23:07
|
|
|
z tego co wiem przyczepa o masie większej niż 3.5 tony ma mieć hamulec najazdowy i po krzyku - i po prostu nie mozna 3.5 tony przekroczyc.. tak jak koledzy mówili. ale zapytam w komendzie. |
Sigma '93 kombi.
 |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 06-09-2009, 23:11
|
|
|
VirMan - w dowodzie samochodu masz wpisane jaką możesz ciągnąć przyczepę z hamulcami i jaką bez hamulca (i na pewno nie jest to 3,5t u mnie jest 1200kg i 400kg bez hamulca). Oczywiście przyczepa musi być lżejsza niż ciągnący ją samochód.
Cały zespół (a raczej jego DMC) nie może przekraczać 3,5t lub przyczepa nie może być cięższa niż 750kg. Proste jak metr sznurka. |
|
|
|
 |
michu_872
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-09-2009, 19:57
|
|
|
VirMan napisał/a: | przyczepa o masie większej niż 3.5 tony ma mieć hamulec najazdowy |
cięższa niż "przyczepa lekka" (750 kg) musi mieć hamulec...
Przyczepa o dmc powyżej 3,5t musi mieć hamulec uruchamiany z miejsca kierowcy (hydrauliczny lub pneumatyczny) ale to dotyczy ciężarówek
niestety nasz przepisy nie są spójne we wszystkich kwestiach
często policjanci nawet o tym nie wiedzą (pytałem o to ITD) |
_________________ Galant E39a & Polski Fiat 2000DOHC 72r (czeka na natchnienie).
BMW E36 - "Brzydula"
 |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
|
Wysłany: 07-09-2009, 20:14
|
|
|
kosior1975 napisał/a: | na prawo jazdy B nie możesz ciągnąc przyczepy cięższej niż 750kg masy całkowitej a takie przyczepy Campingowe to tylko '' niewiadów'' na wszystko inne musisz mieć prawo jazdy E. | Przyczepa campingowa najczęściej jest rejestrowana jako przyczepa specjalistyczna i jej masa nie ma nic do rzeczy
michu_872 napisał/a: | cięższa niż "przyczepa lekka" (750 kg) musi mieć hamulec...
Przyczepa o dmc powyżej 3,5t musi mieć hamulec uruchamiany z miejsca kierowcy (hydrauliczny lub pneumatyczny) ale to dotyczy ciężarówek | Zgadza się. |
|
 |
Jessica__ [Usunięty]
|
Wysłany: 09-09-2009, 18:53
|
|
|
Zasięgnęłam fachowej informacji na powyższy temat i:
kierowca posiadający tylko i wyłącznie kat. B jadący pojazdem osobowym może ciągnąć tylko i wyłącznie przyczepę tzw. lekką (do 750 kg) i nie ma tutaj wyjątków.
Jeżeli kierowca posiada kat. B i E może ciągnąć przyczepę cięższą, ale: DMC przyczepy nie może przekroczyć połowy DMC samochodu (mówimy cały czas o samochodach osobowych).
Dalsze przepisy dotyczą sam. o dop. ład. 3,5 tony (furgonetki) i ciężarówek.
Podobnież jest to zapisane w kodeksie, ale gdzieś dopiero za znakami.
W każdym razie tę informację mam z Wydziału Ruchu Drogowego.
Aczkolwiek policjanci często przymykają oko i nie czepiają się, gdy przyczepa campingowa jest cięższa. Problem sie robi w przypadku ewentualnej kolizji, bo wtedy już bezceremonialnie ciężar przyczepy jest brany pod uwagę i zaczynają się schody.... |
|
|
|
 |
michu_872
Mitsumaniak

|
Wysłany: 09-09-2009, 22:51
|
|
|
kolejne forum na którym jest dyskusja na ten temat...
kodeks drogowy( art.88.) napisał/a: | kategorii B:
1. pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
2. pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t, |
i dalej:
Cytat: | kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką |
z interpretacją tych przepisów często problemy ma również policja...
więc dla świętego spokoju lepiej mieć to "E"
Wydział ruchu drogowego nie jest wcale bardzo wiarygodny bo jak ja zadałem pytanie o OC pojazdu Historycznego to KIEROWNIK wydział poinformował mnie że musze mieć ciągłość OC, co nie jest prawdą w świetle ustawy o UBEZPIECZENIACH OBOWIĄZKOWYCH. |
BMW E36 - "Brzydula"
 |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
|
Wysłany: 10-09-2009, 07:44
|
|
|
Jessica__ napisał/a: | kierowca posiadający tylko i wyłącznie kat. B jadący pojazdem osobowym może ciągnąć tylko i wyłącznie przyczepę tzw. lekką (do 750 kg) i nie ma tutaj wyjątków. | Jest wyjątek: przyczepa specjalistyczna. Nie potrzeba mieć B+E ani C+E
Jeśli ktoś zarejestruje camping jako ciężką musi mieć kategorię E. Jeśli zarejestruje jako specjalistyczną wystarczy mu B lub C w zależności od pojazdu ciągnącego. |
|
 |
|