LPG poza granicami RP |
Autor |
Wiadomość |
Jackie
Mitsumaniak Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 15 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 3599 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 30-07-2006, 00:21 LPG poza granicami RP
|
|
|
Jak pewnie wiecie nie jestem zbyt gorącym orędownikiem gazu ale też ekonomii nieco liznąłem i przed wyjazdem za granicę zapadła decyzja o wyjeździe samochodem z gazociągiem (no miś oczywiście, lancernik 2.0 LPG power boooster ) Ku mojemu zaskoczeniu po drodze znalezienie stacji gazowej w tak zamożnym kraju jak Słowacja, Węgry czy nawet sama Chorwacja nie jest łatwe. Oczywiście psim swędem jakoś żeśmy z Igim wyniuchali gdzie i za ile, niemniej jednak to troszkę dziwne. Teoretycznie mamy wyższy poziom dochodów niż wymienieni (z Węgrami nam chyba jakoś podobnie wychodzi) a jednak to my mamy więcej aut na gazie niż oni. Relacja gaz-beznyna jest jak 1-2 a mimo to zwolenników gazu tam jak na lekarstwo. O dziwo, Niemiaszki, Holendrzy, Francuzi i Włosi pakują gaz nawet do Merca S klasse i jeszcze są z tego dumni, że tacy ekologiczni...u nas wzięto by ich za buraków, którzy nie mają kasy na tankowanie esy Po prostu dziwne. Aha, nasz wyjazd ( w sumie prawie 5000km) wyszedł o 1/3 taniej niż wyszedłby na paliwie. Lancernik na gazie pod butem Betty i Igiego spala 12 litrów na 100km. Pode mną nieco więcej
Pozdrawiam i zachęcam do tworzenia mapy LPG poza krajem. To bardzo pomocne |
_________________ Jackie
Evolution never ends...
http://wybieramaso.pl/ |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 30-07-2006, 18:29
|
|
|
Gdzieś była taka mapa w internecie. Chyba na stronie PZM. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 31-07-2006, 00:07
|
|
|
trzeba by "zerknac" do przepisow prawno/podatkowych tych krajow bo np. w holandii auta z gazem sa oblozone dodatkowym podatkiem i np. sprtyni polacy mieszkajacy tam na stale przerejestrowywuja swoje samochodu na kogos w polsce i tam potem smigaja lub chowaja "wlew" gazu.
zreszta z moich obserwacji (czestych ostatnio podrozy do tego kraju) tak jak kiedys holandia byla potega lpg i ciagle bylo widac jakies auto to teraz jest ich coraz mniej lub sprytnie chowaja holendrzy wlasnie te wlewy. |
|
|
|
 |
piwkotom
moderator mitsumaniak maruda

Auto: Touareg V8 :)
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Sie 2005 Posty: 1620 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 31-07-2006, 14:04
|
|
|
moze toto? |
|
 |
Maciek
Mitsumaniak MICHU-BUCZY :)

Auto: Gal 00' EA5A Avance
Pomógł: 10 razy Dołączył: 23 Paź 2005 Posty: 3205 Skąd: Szczecin
|
|
|
|
 |
wolf [Usunięty]
|
Wysłany: 02-08-2006, 23:01
|
|
|
pamietam jak peugeotem dwa lata temu jechałem na Węgry tankowaliśmy LPG w drodze na Słowacji w bratysławi na jedynych nam znanych stacjach gdzie sp[rzedawano gaz i co kolejka tylko Polacy i miejscowi taksiarze ale i tak warto było SŁOWACJE odradzam jeśli chodzi chodzi o stacje LPG |
|
|
|
 |
macieq [Usunięty]
|
Wysłany: 02-08-2006, 23:42
|
|
|
heh, to szkoda ze sie wczesniej nie odezwales...
bylismy w chorwacji dwa lata temu i gdzies ze soba przywiezlismy rozpiske wszytskich stacji z gazem na terenie Chorwacji(prawie wszystkie byly tej samej korporacji).
nie robilem wtedy za kierowce (raczej gustowalem w miejscowych trunkach), ale z tego co pamietam to tylko Slownie na benzynie przejechalismy - reszta na gazie... |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24295 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 03-08-2006, 09:47
|
|
|
dla leniwych polecam opcję Allegro - za 10 zł można kupić rozpiskę (mapę) stacji LPG w Europie |
|
|
|
 |
robertr [Usunięty]
|
Wysłany: 05-08-2006, 10:20
|
|
|
Byłem w tym roku w Cro. Jechaliśmy "na trzy auta", dwa miśki (Pb: MSS 1.8, Cari 1.6) i opelek - 1.8 (lpg). Trasa - standard: Słowacja, Wegry i Chorwacja. Niestety, dla użytkowników lpg muszę stwierdzić, że w w/w krajach sieć stacji gazowych nie jest tak rozbudowana jak w Polsce. A bywało tak, że jak już kolega dopadł stacje lpg to gazu niestety już nie było (3 przypadki - Cro). Ogólnie mogę podsumować, że nasze miśki spalały około 6,5 Pb (klima, bagaże, prędkość powyżej stówy) a opelek 13 lpg.
W tym przypadku oszczędności wynikajace z posiadania instalacji gazowej w aucie są według mnie wątpliwe. Ale to jest moje chyba subiektywne odczucie. |
|
|
|
 |
kochajj
Mitsumaniak

Auto: NISSAN
Pomógł: 20 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 2024 Skąd: z daleka
|
Wysłany: 05-08-2006, 12:42
|
|
|
nie moge odszukać nigdzie informacji o stacjach lpg w angli i irlandii... jakby ktoś gdzies widział |
Ostatnio zmieniony przez kochajj 05-08-2006, 13:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 05-08-2006, 13:02
|
|
|
a jak to jest w innych krajach bo np. w czechach (praga) auta z lpg maja zakaz wjazdu na parkingi podziemne i wielopoziomowe. |
|
|
|
 |
piwkotom
moderator mitsumaniak maruda

Auto: Touareg V8 :)
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Sie 2005 Posty: 1620 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 07-08-2006, 15:26
|
|
|
Ciekawa stronka
oblicza trase i po drodze podaje stacje |
|
 |
arek 69 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-08-2006, 08:04
|
|
|
też właśnie wróciłem z Wegier moim zagazowanym misiem.to prawda ani śłowacja ani ęgry nie maja tak rozbudowanej sieci lpg jak Poland ale jakigoś wiekszego problemu ze znalezieniem lpg na stacji nie bylo.jeśli gdzieś nie bylo to dostawałem informacje gdzie najbliżej mogę zatankować tak że przełączania na benzynkę nie zaznalem.A w porównaniu z benzin to jakby nie było jest taniej |
|
|
|
 |
|