|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: Hubeeert 04-05-2008, 01:36 |
[MSS DID] Na co zwrócić uwagę ? |
Autor |
Wiadomość |
malgoniak [Usunięty]
|
Wysłany: 06-09-2006, 09:46 [MSS DID] Na co zwrócić uwagę ?
|
|
|
Mam na oku ładnego MSS 1,9 diesel, przebieg ok 80 tys. km, rocznik 2003; na co szczególnie zwrócić uwagę? kiedy w MSS wymienia się rozrząd-po ilu tys. km? co jeszcze powinno być wymienione, co sprawdzić po takim przebiegu? właściciel podobno był jeden, podobno, bo nie ma ksiązki serwisowej i to mnie nieco odstrasza, czy to dyskwalifikuje samochód do kupna, jeśli nie ma książki?
a jak jest różnica w spalaniu na 100 km-1,9 did a 1,6 benzyna? może odpuścić sobie diesla i kupić benzynkę, bo jeżdzę mało?
pozdrawiam i czekam na odpowiedzi, malgo |
Ostatnio zmieniony przez cns80 08-05-2008, 13:33, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 06-09-2006, 10:42 Kupno MSS 1.9 DID
|
|
|
malgoniak napisał/a: | kiedy w MSS wymienia się rozrząd-po ilu tys. km? co jeszcze powinno być wymienione, co sprawdzić po takim przebiegu? | Rozrząd do wymiany po 90 tys km. Czyli praktycznie zaraz. Koszt w ASO to ponad 2 tys zł.
Co do dolegliwości to każdy ma różne. U mnie np. przy 65 tys km padła pompa wspomagania kierownicy. Padła - tzn. jeszcze jeździ ale podobno sie kończy.
Wybierz się może do ASO na przegląd przed kupnem na dokładne oględziny auta.
malgoniak napisał/a: | właściciel podobno był jeden, podobno, bo nie ma ksiązki serwisowej i to mnie nieco odstrasza, czy to dyskwalifikuje samochód do kupna, jeśli nie ma książki? | Jest jeszcze Karta Pojazdu w której masz wpisanych wszystkich właścicieli (chyba że auto przywożone). |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
minimus [Usunięty]
|
Wysłany: 06-09-2006, 11:30
|
|
|
Weź też numer VIN samochodu, potem zadzwoń do Mitsubishi, dział techniczny i poproś ładnie o informacje jakie mają pod tym numerem o tym samochodzie. |
|
|
|
 |
malgoniak [Usunięty]
|
Wysłany: 06-09-2006, 11:34 a może 1,6 z małym przebiegiem 2004r?
|
|
|
no właśnie ten przebieg jest niby nie taki duży, ale kłopotliwy, bo przegląd, rozrząd itp.
mam dylemat, bo mam jeszcze do wyboru kilka spaców 1,6 z malutkimi przebiegami 10-30 tys. km za taką samą cenę(i to rocznik 2004) jak ten 1,9 did z 80 tys.km(2003), przemawia oszczędność i elastyczność diesla, ale ja tak naprawdę malutko jeżdzę, to i nie wiem czy tak dużo zaoszczedzę na tej benzynce....... |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24297 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 06-09-2006, 12:39
|
|
|
benzyna - na pewno w razie czego 4G92 będzie nam łatwiej zdiagnozować i naprawić
a diesel jest francuski - ja mam wstręt do wszystkiego co francuskie...
bierz te z mniejszym przebiegiem (jeśli jest na 100% prawdziwy) |
|
|
|
 |
adams12 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-09-2006, 12:59
|
|
|
pozatym pamietaj ze rozrzad mozna wymienic nie tylko w ASO - kawalek od wawy jest Tomek Michalak - ktory w wiekszosci usterek jest o niebo lepszy od ASO a przy tym tak nie zedrze z czlowieka.
Krzyzak napisał/a: | diesel jest francuski - ja mam wstręt do wszystkiego co francuskie... |
eetam, sa pewne "francuskie" rzeczy ktore sa calkiem fajne |
|
|
|
 |
AniołekM
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.6 COMFORT 2003/2004
Pomógł: 3 razy Dołączył: 24 Cze 2006 Posty: 150 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 06-09-2006, 13:29
|
|
|
Rzuć okiem np. na
http://www.allegro.pl/ite...4_1_9_did_.html
tam już jest przebieg po 90 kkm więc powinien być samochód po tej kosztownej wymianie a cena jeżeli wszystko jest OK to też przystępna. |
_________________ MSS 1.6 Comfort 2003
 |
|
|
|
 |
malgoniak [Usunięty]
|
Wysłany: 06-09-2006, 18:41
|
|
|
Aniołku, dziękuję, też go brałam pod uwagę, ale czarny:(( każda kropla , pyłek, niezbyt praktyczny kolor; najbardziej podobają mi się metalic srebrny i grafitowy i takie biorę pod uwagę; |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 06-09-2006, 23:44
|
|
|
Jesli bedziesz pokonywala krotkie dystanse to mysle ze benzynka bedzie rozsadniejsza propozycja... . Po pierwsze dieselek jest francuski(od renault), w tdieslu w specyficzny sposob trzeba dbac o silniczek a dokladniej o turbosprezarke( nie gasic od razu po jezdzie, nie jezdzic dluga z predkoscia zblizona do max.,itp)...a turbinka do tanich nie nalezy ,aha: i jest (silnik) bardzo wrazliwy na zla jakosc paliffka , ... nawet przeglady(przynajmniej w ASO) sa drozsze w dieslu. Poza tym diesel z tego samego rocznika kosztuje wiecej niz benzyniak...ale to tylko moje zdanie
Pozdrawiam |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
AniołekM
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.6 COMFORT 2003/2004
Pomógł: 3 razy Dołączył: 24 Cze 2006 Posty: 150 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 10-09-2006, 21:43
|
|
|
Taaaaa, też bym właściwie polecił benzynkę 1.6. To co mogłem na szybko podpowiedzieć to już koleżance na maila wypociłem. Była mała okazje jednego ewentualnego kandydata do kupna nawet sprawdziłem bo był z mojego miasta, ale się okazało że bardzo świeżutki ale już po przejściach. Życze dalszych ale owocnych poszukiwań. Gdyby co ślużę pomocą. |
_________________ MSS 1.6 Comfort 2003
 |
|
|
|
 |
|
|