|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Metaliczne stukanie |
Autor |
Wiadomość |
Robinek
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt 1.3 CJO 2002
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-05-2010, 10:58 Metaliczne stukanie
|
|
|
Witam,
mam taki problem, który pojawił się 4 dni temu. Otóż kiedy jadę i przyśpieszam to przy około 2.2k obrotach coś zaczyna metalicznie stukać (jakby coś w rezonans wpadało). Stukanie jest tylko na danych obrotach na których się zaczyna. (czyli na przykład jak zacznie stukać przy 2200 to jak przejdę na 2300 to już nie stuka) Nie zawsze stuka, ale zdarza się to na każdym biegu (na luzie nie zauważyłem). Z tego co słyszę to chyba coś z prawej strony pod maską stuka. Czy ktoś ma jakieś pomysły co to może być?
Z góry dziękuję za pomoc
Colt CJ0, 2002, 1.3. |
|
|
|
 |
QwiateQ
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.0 Elegance A/T [EA2A]
Pomógł: 4 razy Dołączył: 20 Wrz 2006 Posty: 220 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 01-05-2010, 17:57
|
|
|
Heh,
miałem podobnie wyszło na to że wystarczyło dokręcić mocowanie osłony wydechu przy sondzie lambda.
IMHO: W zimę poocierałeś o śnieg, garby itp.
Czasem brzęczy nakładka na końcówce wydechu - dokręcić |
|
|
 |
sauber5
Nowy Forumowicz

Auto: Colt CJ0 1,3 '01
Dołączył: 17 Wrz 2009 Posty: 18 Skąd: Tomaszów Mazowiecki / Łódź
|
Wysłany: 02-05-2010, 15:59
|
|
|
zgadzam się z QwiateQ. Mój Colt ma ten sam problem i jestem już pewny że to ta osłona, wystarczy złapać ją migomagiem i będzie już cicho |
_________________ Silnik 1299cm 16V 82KM.
Wersja limitowana ze Szwajcarii "World Rally Champion Tommi Mäkinen"
Mój Colcik ---> http://www.autocentrum.pl...ishi-colt-2001/ |
|
|
|
 |
Nefre
Forumowicz

Auto: Colt CJ0 1.3
|
Wysłany: 03-05-2010, 14:30
|
|
|
U mnie były takie same objawy i okazało się, że to jakaś odgięta blaszka gdzieś, na którymś elemencie wydechu. Wiem, ze to mało precyzyjne określenie, ale brane pod uwagę były najczarniejsze scenariusze, bo początkowo nie było to widoczne, ale z czasem blaszka jeszcze bardziej się odgięła i diagnoza i naprawa zajęły 3 minuty |
|
|
|
 |
|
|