|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Wkrętarka akumulatorowa |
Autor |
Wiadomość |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 14-12-2008, 22:45 Wkrętarka akumulatorowa
|
|
|
Proszę o poradę w zakresie wyboru wiertarko-wkrętarki akumulatorowej. Interesuje mnie coś w miarę solidnego, do wykorzystania amatorskiego. Wymagania:
- obroty lewe/prawe
- jak najwyższy moment obrotowy
- chętnie udar
- chętnie płynna regulacja obrotów
Wyłącznie urządzenia nowe z gwarancją, cena do 300-350 PLN. |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 14-12-2008, 22:56
|
|
|
Musi być akumulatorowa? |
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 14-12-2008, 23:02
|
|
|
jacek11 napisał/a: | Musi być akumulatorowa? | Zdecydowanie tak. Zależy mi na możliwości użytkowania bezprzewodowego. |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
|
Wysłany: 14-12-2008, 23:15
|
|
|
Z doświadczenia wiem,że akumulatorówki są dobre na początku.
Potem bateria pada(amatorsko mało się tego używa)
Ja pracuję takimi rzeczami na co dzień,i wolę ciągać kabel,i mieć pełną moc cały czas.
Powinna Ci się spodobać firma EINCHEL.
Jest stosunkowo mało znana,ale w miarę solidna.
Polecam też BLACK DECKER, no i oczywiście BOSCH.
Ten ostatni,bardzo drogi,ale na lata
Reszta o potłuc. |
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
|
Wysłany: 14-12-2008, 23:22
|
|
|
gregorbu napisał/a: | chętnie płynna regulacja obrotów |
To raczej podstawa, zresztą nie ma chyba bez regulacji.
Ja od 2 lat mam black&decker'a, taki model: http://www.allegro.pl/ite...mulatorowa.html
Nie ma dużego momentu obrotowego, ma tylko 12V akumulator, ale nie zamienił bym jej na żadną inną, bo po pierwsze jest mała i lekka idealnie leży w łapie,, każda inna jaką miałem okazję trzymać była kobylasta. Po drugie nie było jeszcze czegoś z czym by sobie nie poradziła, prędzej trzeba ją mocno 2 rękoma trzymać.
Akumulator bardzo ok, padał dopiero po pół dnia wkręcania, wykręcania i wiercenia otworów w metalu. |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 14-12-2008, 23:28
|
|
|
gregorbu napisał/a: | 300-350 PLN. |
gregorbu napisał/a: | - jak najwyższy moment obrotowy
- chętnie udar |
przy tej cenie z całym szacunkiem ale zbyt porządnego sprzętu to się nie znajdzie.
Dobre wkrętarki z udarem robi Metabo, ale cena jest ok 100% wyższa niż podałeś.
jacek11 napisał/a: | Powinna Ci się spodobać firma EINCHEL. | LOL...ja bym jednak odradzał
osobiście na codzień pracuję na Festool C12CE z pełnym zestawem główek, ale to już sprzęt profi w 100000000% wart swojej ceny. Obiecałem sobie, że do uzytku domowego też nie kupię nic innego jak Festool'a C12. Nigdy nie spotkałem się z lepiej wywazoną, poręczniejszą, łatwiejszą w operowaniu i silniejszą wkrętarką. |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
Morfi
Mitsumaniak Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
|
|
|
|
 |
YourMama
Mitsumaniak Piss & Laugh

Auto: był Galant 2.5 V6
|
Wysłany: 14-12-2008, 23:41
|
|
|
jacek11 napisał/a: | Powinna Ci się spodobać firma EINCHEL.
Jest stosunkowo mało znana,ale w miarę solidna.
Polecam też BLACK DECKER, no i oczywiście BOSCH.
Ten ostatni,bardzo drogi,ale na lata |
Jesli chodzi o sprzet w grancach 300 zl to faktycznie Black&Decker daje rade a Einhel go hell. Szkoda ze kolega nie docenia owoców japońskiej techniki w tej dziedzinie zarówn Hitachi jak i Makita o głowe biją rozsławionego Boscha, nie powiem Ze Bosh jest zły ale są lepsi. Makita nie jest tania ale za 360 zł możesz sobie kupic np takiego Macteca produkt makity, sprawdzony i godny polecenia, co prawda bateria 12V ale do uzytku domowgo powinna wystarczyć. ewentualnie możesz jednak pokusić sie o coś lepszego i kupić Makite pełna gębą ew. Hitachi. Żeby nie było że jestem fanatykiem sprzętu japońskiego Mój brat który ma firmę budowlaną, kilka lat temu zakończył przygode z Boschem i już nawet nie patrzy w tą stronę
[ Dodano: 14-12-2008, 23:46 ]
Chooper napisał/a: | Festool C12CE |
Świetny sprzęt ale w 350 zł sie raczej nie zmieści |
_________________ Wiatr we włosach, muchy w zębach
 |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
|
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 14-12-2008, 23:50
|
|
|
YourMama napisał/a: | Makita | uważać na rozpowszechnione podróbki, podobnie jak na "niebieskie" Bosch'e |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 15-12-2008, 08:26
|
|
|
Oczywiście marzyłbym o Hitachi, Makicie czy DeWalt, ale po pierwsze nie chcę wydawać takiej kwoty, bo po drugie takiego sprzętu nie wykorzystam. Narzędzie, którę chcę kupić ma być wyłącznei do użytku nieprofesjonalnego, zatem nie potrzebuję super paramentrów.
Z tego, co widziałem na Allegro, najbardziej podobają mi się produkty Black&Decker, Hilti oraz Ryobi. Co do tego ostatniego, trochę obawiam się o serwis, gdyby - odpukać - cos sie stało. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24319 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 15-12-2008, 13:06
|
|
|
za 260 pln kupilem Maktec z Allegro - to taka amatorska Makita (pod naklejkami wytloczenia Makita, tylko akumulatory o malej pojemnosci)
na 18 V, 2 aku, moment 40 Nm, brak udaru, ladowarka, walizeczka
caly dom (i to niejeden) nia wykonczylem i dziala super - bajeczny sprzet za ta cene (w markecie ca 500 zl kosztuje)
nie kupuje zadnego bosza bo to syf najgorszy |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 15-12-2008, 13:34
|
|
|
Bosch jako marka sama w sobie w żaden sposób do mnie nie przemawia. Nie wchodzi w ogóle w rachubę - niezależnie od asortymentu.
A co sądzicie o Skilu, np. takim albo takim? Wydaje mi się, ze to dość rozsądna propozycja. |
|
|
|
 |
pamar
Mitsumaniak Kainamustim

Auto: Carisma 1,9TD Colt VII 1,3
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 15-12-2008, 15:24
|
|
|
No i jak? Bosch nie wchodzi w grę, przecież Skil to BOSCH swoją drogą szczerze polecam małą Hitachi, sprzęcik nie do zdarcia, już ze dwa razy przypaliłem to maleństwo i nic.
A wracając do Bosha, kupiłem ostatnio za niezłą cenę bo 450zł, wkrętarkę z dwoma 12V
aku i "INTELIGIĘTNĄ" ładowarką i jak na razie (2 miesiące) bardzo miło mnie zaskakuje, bardzo szybkie ładowanie a i siłą dorównuje Hitachi. |
_________________ ad futuram rei memoriam:
Demokracja - to jednak kupa a świat to może tylko wyobrażenie
http://www.mitsumaniaki.com/
http://www.mmdzieciom.pl/
 |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
|
Wysłany: 15-12-2008, 15:39
|
|
|
Akurat co do Boscha w narzędziach nie mam złego zdania - ale niestety górnopółkowy zielony lub uczciwy niebieski nie zmieszczą się w budżecie.
Przez 7 lat używałem w domu i w pracy 14.4 zielonego - bez udaru, ale momentem urywał rękę - gwintowałem nim M8 w grubościennych profilach hutniczych w ilościach hurtowych, przeżył upadek z 1 piętra na beton, wykończył 2 chałupy i 1 mieszkanie - poległ jak teść budował nim domek "letniskowy" - (68 m2 x 2 kondygnacje + poddasze) - drewniany tylko na wkręty...... |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
|
|